Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Průzkum: Způsobí přiznání k homosexualitě problém? Mladí lidé a obyvatelé Prahy si myslí, že ne

V červnovém výzkumu se dotazovaní vyjadřovali, zda by ve městě či obci, kde žijí, přiznání homosexuality (coming out) způsobilo potíže v soužití s lidmi. Jak je patrné z grafu, necelá polovina lidí (48 % - součet odpovědí „rozhodně způsobí“ a „spíše způsobí“) se domnívá, že by takovéto přiznání způsobilo potíže, dvě pětiny lidí (43 %) si myslí opak.

Srovnání s hodnotami z dřívějších měření ukazuje, že názor, že by přiznání homosexuality způsobilo potíže, oproti loňskému šetření míně oslabil, a to zejména v kategorii „rozhodně způsobilo“, kde došlo k poklesu o 4 procentní body. Celkově mínění o tom, že by přiznání k homosexuální orientaci znamenalo pro člověka v místě jeho bydliště určité potíže, oslabil od roku 2008 o 8 procentních bodů a naopak názor, že by rozhodně nebo spíše nebylo zdrojem potíží, o 6 procentních bodů posílil.

Lidé starší 60 let se problémů více obávají

Podrobnější analýza odhalila některé rozdíly vzhledem k sociodemografickým charakteristikám populace. O tom, že přiznání k homosexualitě by rozhodně způsobilo potíže, jsou statisticky významně častěji přesvědčeni lidé starší 60 let a ti, kteří podle svých slov mezi svými přáteli nebo známými nemají žádného homosexuálního muže ani ženu.

Obyvatelé Prahy nevidí v homosexualitě problém

Protikladné mínění, že by přiznání k homosexualitě potíže nezpůsobilo, naopak častěji zastávají lidé, kteří mezi svými přáteli nebo známými homosexuálního muže nebo ženu mají, a obyvatelé Prahy.

V šetření byla položena třídící otázka, která zjišťovala, zda respondent má přátele nebo známé mezi homosexuálními muži nebo ženami. 37 % dotázaných na tuto otázku odpovědělo kladně, 54 % záporně a 9 % zvolilo odpověď „nevím“.

Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, pokládalo otázky ve dnech 3.–20. června 2016 lidem starším 15 let. Počet dotázaných: 1 005. Počet tazatelů: 209.

Co byste měli vědět: Coming out

Průzkum: Téměř 80 % Čechů by nevadilo, kdyby měli za souseda gaye

Průzkum: Proč chtějí ženy nejlepšího gay kamaráda?

Titulní foto: © Depositphotos.com/ginasanders, zdroj: Sociologický ústav AV ČR

Onload

5 názorů ke článku

26. 07. 2016 v 10:31Off-line Onlip  (61/180/84)
Asi jde i o obor, ve kterém pracujeme. Nikdy jsem se nesetkal s negací.
Teď jsem stěhoval přátelský gay pár do nového prostředí. Nebyl s tím nejmenší problém. Okolí to hned pochopilo, jen v dobrém. Pochopili, že kluci jim nebudou přinášet problémy. Hodně pomohlo vzájemné seznámení psů.
27. 07. 2016 v 20:11Off-line KubikCool  (34/173/83)
Souhlasím s SMC, moje teta bydlí ve stejně srovnatelném městě jak moje babička a jí jsem svého kluka představil a babičce ne. Podotýkám že věkově cca nastejno (jsou to sestry). Já bydlím v Kladně, dříve z Prahy (pocházím z Bruntálska), tak dokážu rozeznat toleranci určitých krajů, a Praha a Středočeský kraj je podle mě nejlepší, už z toho pohledu, že tam je vysoká míšenost jiných kultur (cizinci atd.). Ale musím říct že i na Moravě zvláště severní, se to zlepšuje. Oproti tomu, jak se lidé chovali vůči gayům, než jsem se odstěhoval, a teď, když jsem na návštěvě, tak je velká změna. Podle mě je to jen o člověku jak je schopný to tolerovat a výchově.
11. 09. 2016 v 18:53Off-line Asgeashi  (102/183/68)
jasne, je to vlasne uplne skvely bejt gay v modernim svete. A ted vstavat buzny! Zkus si bydlet na vesnici a zit s tim ze kouris pepu od vedle a nedejboze vas nekde uvidi babka horacku? A prestehovat vsechny gaye do prahy taky nejde....jak rikam vstavat a nekonecne a diskretne smejdit po homouskej seznamkach, jinak bud hodne morfia nebo kurzy sebeobrany
12. 11. 2019 v 15:27Off-line Iberit  (43/186/100)
Inteligentní člověk to neřeší mezi dospělými.
08. 02. 2022 v 11:21Off-line HledamMladyPero  (58/184/70)
Nechápu to sovo přiznání. Pro mně to byla zábava, provokovat spolužky a učitele. Lidé, kteří provádějí comming out podle mně nemají ani sebevědomí ani sebeúctu a není jim pomoci.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload