Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Aby byl výsledek testu na HIV spolehlivý, musí být provedený po 2-3 měsících od posledního rizika

Česká republika vykazuje k 31. červenci 2016 celkem 2 807 HIV pozitivních osob (2 394 mužů, 413 žen), z tohoto počtu již u 492 osob (400 mužů, 92 žen) propuklo onemocnění AIDS a tomuto onemocnění již podlehlo 247 osob (200 mužů, 47 žen).

8 nových onemocnění AIDS

V měsíci červenci 2016 bylo diagnostikováno celkem 24 nových případů HIV infekce (jednalo se o 22 mužů a 2 ženy). Z toho bylo 17 gayů/mužů mající sex s muži; 3 muži a 2 ženy; u 2 mužů se hledá zdroj infekce. V tomto měsíci bylo zaznamenáno 8 nových případů poslední fáze HIV infekce, tedy onemocnění AIDS, a 1 pacient na toto onemocnění zemřel.

Z pohledu věkových skupin nově diagnostikovaných případů za červenec 2016 přibyli ve věkových skupinách:

  • 20-24 let 3 muži
  • 25-29 let 3 muži a 1 žena
  • 30-34 let 4 muži
  • 35-39 let 4 muži
  • 40-49 let 5 mužů a 1 žena
  • 50-59 let 1 muž
  • nad 60 let 2 muži

Nové případy HIV infekce za měsíc červenec 2016 spadají do následujících krajů: Praha 7; Středočeský kraj 4; Liberecký kraj 1; Ústecký kraj 2; Plzeňský kraj 2; Jihočeský kraj 2; Kraj Vysočina 1;  Moravskoslezský kraj 3; Zlínský kraj 1; Jihomoravský kraj 1.

Celkový počet nových diagnostikovaných případů HIV infekce za prvních sedm měsíců tohoto roku dosáhl výše 187 případů.

„Jste HIV pozitivní“

Je za námi uzavřený první měsíc letošních prázdnin. Nedopadl dvakrát dobře, 24 z nás slyšelo větu „jste HIV pozitivní“. Celkový počet 187 diagnostikovaných případů za leden – červenec 2016 je skutečnost roku 2010, kdy bylo za tento rok nových případů HIV infekce celkem 180. Do konce roku nás čeká ještě 5 měsíců a je otázkou co nám přinesou a kam až se vyšplhá počet nových infekcí za celý rok.

Tím jak stoupá počet potvrzených HIV infekcí, stoupá také odhadovaný počet lidí, kteří o tom, že jsou infikovaní, neví a tak nevědomě šíří HIV mezi své sexuální partnery. Je to začarovaný kruh, a pokud nezvýšíme počet odběrových míst po celé republice, kde bude moci široká veřejnost podstoupit zcela anonymně a bezplatně vyšetření na HIV infekci, s profesionálně provedeným předtestovým a potestovým poradenství, tak budeme jen stále dokola konstatovat, že nám HIV v ČR stoupá.

Veřejnost musí vědět, že spolehlivý výsledek testu je test provedený po 2-3 měsících od posledního rizika – nechráněného pohlavního styku, nebo sdílením injekčního materiálu a roztoku drogy u injekční aplikace drog. Jít na odběr po „vášnivém víkendu“ hned v pondělí, nebo za týden, je nerozumné a tento test pokryje dobu před 2-3 měsíci, ale nepokryje vášnivý a rizikový víkend.

Odcházet z ambulance s výsledkem HIV negativním a podle toho se chovat, je velice rizikové a to jak pro okolí, tak pro samotného aktéra.

Je nutné si stále opakovat, že lékaři nemají vakcínu, která by zabránila vstupu viru do těla, a že ani nemají lék, který by zastavil anebo odstranil vir z infikovaného těla.

Mějme se rádi, milujme se, ale dávejme na sebe a své sexuální partnery pozor.

Titulní foto: © Depositphotos.com/iulianvalentin

Miroslav Hlavatý / další články autora ›
Autor článku založil se svými přáteli nevládní neziskovou organizaci Red Ribbon, o. s., která se věnuje přímé pomoci lidem HIV pozitivním a AIDS nemocným a dále prevenci a boji proti AIDS. Patnáct let pracoval v ČSAP a z toho deset let byl ředitelem pražského Domu světla.
Onload

7 názorů ke článku

04. 09. 2016 v 19:56Off-line Ritvo  (25/186/70)
HIV ti ochrana nezastaví
04. 09. 2016 v 20:55Off-line Zajicekke  (22/185/95)
to bych jako nesměl 3 měsíce PÍCHAT ????????????
04. 09. 2016 v 22:06Off-line Mio6602  (103/-/-)
Pánové, pokud si přečtete článek důsledně, tak pak možná pochopíte, co se vám snaží říct. Pokud budete mít dlouhodobý trvalý vztah, ve kterém si budete s partnerem věrní, pak nemusíte řešit ochranu, ergo nemáte odkud chytit HIV. Pokud se takto spolu dohodnete, tak to má smysl až čtvrt roku od posledního styku s někým jiným.
Pokud ale pícháte jak stepní králíci každou chvíli s někým jiným, tak bez ochrany je to prakticky jak ruská ruleta.
05. 09. 2016 v 06:52Off-line Colombo  (102/192/90)
Mio: u náctiletých jde převážně o to druhé - ruskou ruletu...
06. 09. 2016 v 03:29Off-line Tycz  (44/180/72)
----No, velkým problémem také je, že často ani ochrana není dostatečně účinná, pokud se dvojice při předehrách dotýká vzájemných pohlavních míst, často rektálního otvoru a hlavně penisu svého i partnerova.
----Často již ve stádiu určitého vzrušení vytéká či vykapkává z ústí močové trubice již předejakulační bezbarvá vazká tekutinka. Už ta může v sobě nést agens infekce. Navíc se u mužů objevují stále více problémy s močovými cestami, které tak bývají napadeny jinými infekty, čímž se v urogenitální oblasti výrazně snižuje přirozená lokální imunita. V takto napadeném prostředí se pak i viry HIV mnohem snadněji zabydlují, jejich počty se v příhodných místech až raketově zvyšují. Stačí pak jediný dotek pohlaví popraskanýma rukama nebo rozehra orální formou s krvácivými dásněmi či jen odhalenými krčky zubů, a nastává čas neodlehčitelné cesty ke konci života.
----Ovšem je dost těžké, požadovat po partnerech, aby si ještě před sebemenším dotykem nasadili kondomy a pro jistotu ještě i kvalitní operační rukavice a měli by se i vyhýbat orálním kontaktům.
----Tyto tragické stavy infekcí HIV bývají pak z psychologického hlediska zjišťovaným nedobrým postojem vědomých nositelů HIV užívat si ještě, dokud to jde a bez povinného obeznámení partnera o vlastní infekčnosti! Vpodstatě se jedná o cestu do pekel!! Pokud se tito HIV pozitivní takto bezohledně budou chovat s tím, že už je jim všechno jedno a že když umřou oni, ať umřou i ti ostatní, bude jedině pak nutná jejich včasná detence s velmi přísným režimem.
----Prakticky každý, kdo nějak praktikuje sex, a to i sebesex, i ti nejvěrnější manželé, by měli podstoupit diagnostické vyšetření na HIV pozitivitu. Je totiž známo, že i dávné např. předmanželské aktivity mohly vnést do organizmu viry HIV, kdy solidní imunitní systém dokáže držet HIV jaksi zkrátka. To ale neznamená, že při jiném onemocnění či náhlém oslabení organizmu nemůže virus HIV vypuknout v již nezvladatelný početní stav.
----Právě snadná a vysoká virulentnost HIV dokáže nekontrolovaně napadnout tisíce a tisíce lidí, aniž by to zpočátku tušili.
Ani tedy po jásavém zjištění, že je člověk HIV negativní, nelze jednoznačně říci, že se dávné napadení neprojeví později.
---- Není taky pravda, že se virus HIV přenáší jen krevními kontakty. HIV se přenáší všeobecně tělními tekutinami, které jsou produktem i krve. Není tedy možné spoléhat se při hrozbě infekce jen na možnost napadení krví! HIV si "lebedí" i v tekutinách žláz s vnitřní a s vnější sekrecí, ve spermatu i v předspermatické tekutině, v potu, nosním slizu a koneckonců i ve slinách, ve kterých ale brzy hyne.
----Ještě závažnější je napadení virem u žen. Navíc mají výtoky z dělohy nebo z pochvy, ovarijní cesty, tekutiny ovulačních cyklů, lůžka embrií (placenty), menstruační výtoky a pod. Jsou tím nesmírně snadnými příjemkyněmi HIV. Jen jejich imunita je významně silnější oproti té mužské, proto u nich tolik nevypuká poslední stádium infekce - nemoc AIDS.
O to více jsou ale ženy právě virulentnější - mnohem snadněji od nich jiné ženy a hlavně muži virus HIV pochytí! Další nešťastnou formou snadné virulence je často přímé krevní nakažení plodu virem HIV u těhotných žen.
----Jedině intenzivní a velmi frekventovaná diagnostika může postupně nápor HIV v populaci tlumit.
Daleko nebezpečnějšími jsou ale kontakty s osobami z cizích zemí, kde je často hygiena a diagnostika na dosud nedostatečné úrovni a nízká kontaktní kázeň občanů. O migrantech často v nouzi ani nemluvě...
MUDr. Macej Tycz, sexuolog
07. 09. 2016 v 17:39Off-line Sny1  (34/180/70)
A co nebezpečí kontaktu s tělními tekutinami při poraněních, úrazech, pomoci při haváriích...? Vlastně můžem chytit HIV skoro kdekoliv. Doufám, že nás pak nikdo nebude podezírat z nevěr... Ach jo.
19. 09. 2017 v 12:12Off-line Klasik76  (41/174/-)
Klidně budu mít dlouhodobý partnerský vztah, jen detail, asi jedenáct let jo hledám. Gayové jsou jen promiskuitní a něco jako jeden milenec není, nebo je za ideálních podmínek.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload