Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Žloutenka hrozí každému z nás, na vině jsou špinavé ruce a nechráněný styk

Celosvětové statistiky mapující virovou hepatitidu znějí hrozivě. Ročně zemře na následky jednoho z pěti typů žloutenky 1,4 milionu lidí. Infikovaných je podle průzkumů až 400 milionů. Jaká je možná prevence?

Žloutenka typu A – nedostatečná hygiena

Příznaky žloutenky se liší dle jejího typu. Při onemocnění žloutenky typu A nemusí pacient několik týdnů pozorovat žádné příznaky, inkubační doba je 15 – 50 dní. Nemoc se může začít projevovat zvýšenou teplotou, nechutenstvím, nevolností, pobolíváním pod pravým žeberním obloukem, bolestí břicha a celkovou slabostí.

V dalších fázích nemoci již dochází k charakteristickému zežloutnutí kůže a bělma očí, ztmavnutí moči, vylučování světlé stolice a extrémní únavě.

Říká se, že žloutenka typů A je nemocí špinavých rukou. Přenáší se totiž zejména cestou ruka-ústa. Z toho důvodu je třeba striktně dodržovat základní hygienická pravidla, a to zejména mytí rukou před požitím jídla či po použití toalet.

Nástrahy však často číhají i v prostředí městské hromadné dopravy, v nákupních centrech nebo na bankomatech. Kromě znečištěných rukou bývá zdrojem nákazy i kontaminovaná voda, zelenina a ovoce. Před konzumací je tedy třeba vždy vše řádně umýt.

Při cestách do exotických zemí bychom měli vybírat takové ovoce, které se dá oloupat a dodržovat zásadu pití pouze balené vody.

Počet lidí nakažených virovou hepatitidou i přes úzkostlivě dodržovanou hygienu však každoročně stoupá. „Zatímco v roce 2011 se s některým typem žloutenky léčilo 1 700 našich klientů, v roce 2015 to již bylo o 500 lidí více“, říká tisková mluvčí pojišťovny ZP MV ČR Hana Kadečková.

Jak si správně mýt ruce?

Přestože se tak banální činnost jako mytí rukou zdá být naprosto jasná, překvapivě velké procento obyvatel neví, jak si ruce řádně umýt.

Nejprve je třeba o sebe třít dlaně, pak očistí pravá dlaň levý hřbet a levá dlaň pravý hřbet. Poté opět třeme dlaň o dlaň, zatímco jsou prsty propletené. Následně přitiskneme zadní stranu prstů k opačné dlani a nezapomeneme ani na palce. Celé mytí zakončujeme třením zápěstí, na které se často zapomíná.

Vodovodní kohoutek uzavíráme skrze papírový kapesník či ubrousek, a to zejména, myjeme-li si ruce ve veřejných umývárnách.

Foto: © Depositphotos.com/javiindy

Ruce bychom si měli mít i po každém kontaktu s penězi, když přicházíme domů, a pravidelně během dne, pohybujeme-li se v prostředí, kde se vyskytuje více lidí.

Žloutenka typu B – přenos pohlavním stykem nebo krví

U žloutenky typu B, která se nejčastěji přenáší přímým kontaktem s nakaženou krví nebo pohlavním stykem, je inkubační doba 50 - 180 dní, mezi první příznaky patří bolest kloubů, někdy vyrážka a nechutenství.

Pokud onemocnění trvá déle, přechází do chronického stádia a může přejít v jaterní cirhózu a vznik nádorových onemocnění jater.

Foto: © Depositphotos.com/migfoto

Žloutenka typu C

U žloutenky typu C, která je považována za nejnebezpečnější, nedochází roky k žádným příznakům. Až po letech neléčení může nemoc způsobit cirhózu, rakovinu jater a až selhání jater.

Očkování proti žloutenkám typu A a B

Očkování proti žloutenkám typu A a B stále patří mezi nejúčinnější a nejjistější způsob prevence. Vřele jej doporučují doktoři a své klienty podporují i zdravotní pojišťovny, které nabízí jednorázové příspěvky do výše několika set korun. „Vzhledem k tomu, že nakazit se je snadné, avšak následky mohou být velice závažné, podporuje ZP MV ČR své klienty, kteří se rozhodnou proti žloutence očkovat, příspěvkem z fondu prevence. Příspěvek činí 600 korun českých“, dodává za Zdravotní pojišťovnu ministerstva vnitra ČR Hana Kadečková.

Samozřejmostí je dodržování zásad bezpečného sexu, kterými můžete předejít nejen žloutence, ale také dalším nemocem:

Bezpečný sex: 8 rad, jak se nenakazit HIV

Novou hlavní hygieničkou je Gottvaldová, zaměří se na boj proti HIV/AIDS

Gay prostituti? Stále častější obživa mladých studentů

Titulní foto: © Depositphotos.com/migfotom, zdroj: TZ

Onload

4 názory ke článku

19. 09. 2016 v 20:21Off-line Misanek007  (24/-/-)
konecne clanek kde se neco dovis
20. 09. 2016 v 09:28Off-line Igy  (38/173/81)
To bude asi tím, že to nepsalo NaKluky, ale ZPMVČR :)

Zrovna na gay portálu by měla být u žloutenky A uvedena ta podstatná věc - nepřenáší se "ruce-ústa", ale "zadek-ústa". U většiny lidí je prostředek pro přenost ruka, předmět, a ruka. Ale u gayů to může být přímo díky rimmingu, nebo prostřednictvím p**a, které někoho šukalo a vy ho pak kouříte.Jo, zní to nechutně, ale myslete na to.
20. 09. 2016 v 11:51Off-line David.danik  (103/-/-)
IGY tak že by prakticá zkušenost a reálné kratochvíle jinými slovy vždyť to znáš že =))
20. 09. 2016 v 13:46Off-line Igy  (38/173/81)
David: Jen logické uvažování, které by měl mít sice každý, ale při těch otázkách padajích v poradně je dobré o tom pochybovat ;)
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload