Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

9 nejlepších tipů, jak vyfotíte ohňostroj nejen iPhonem

Brzy se na nebi objeví tisíce rachejtlí a tak přijde vhod pár doporučení, jak vyfotit ohňostroj. Pokud zrovna nemáte po ruce kvalitní zrcadlovku, nemusíte zoufat. Ohňostroj vyfotíte i mobilním telefonem. Pokud se budete držet těchto rad, výsledek bude stát za to.

1. Uvolněte místo

Během ohňostroje nafotíte stovky fotografií. Uvolněte proto v telefonu co nejvíce místa, ať během focení nemusíte umazávat nepodařené snímky. Na to rozhodně nebudete mít čas.

2. Najděte vhodné prostředí

Nejhezčí fotografie ohňostroje jsou na černém pozadí. Najděte si proto místo, kde budete pod úrovní ohňostroje – musíte fotit zespodu nahoru. Vyhněte se také místům, na které září pouliční osvětlení. Světlo z lamp výsledným nočním snímkům rozhodně neprospěje.

3. Nehýbejte s ním

Za žádných okolností s telefonem při focení nehýbejte. Buď jej umístěte do stativu (stojanu), nebo si pomozte něčím, čím jej alespoň trochu upevníte do nehybné polohy. Jestli nemáte jinou možnost než jej držet v rukou, tak je mějte přitisklé k tělu, zafixované v loktech a snažte se nedýchat.

Focení za zhoršených světelných podmínek je jedna z nejnáročnějších disciplín. Závěrka fotoaparátu telefonu musí být v noci otevřená delší dobu, aby na čip dopadlo co nejvíce světla. Jakýkoliv otřes během otevřené závěrky bohužel způsobuje neostré snímky.  

4. Vypněte blesk

Fotit s bleskem můžete na několikametrovou vzdálenost, ne noční oblohu. Blesk proto vypněte, ať světlem z blesku zbytečně neznehodnocujete fotografie. Byly by světlejší, ale to rozhodně nechcete.

5. Vypněte přiblížení (zoom)

Možná si budete chtít ohňostroj přiblížit pomocí funkce zoom, ale ani to rozhodně nedělejte. Pokud máte telefon s digitálním přiblížením, výsledné fotografii drasticky ublížíte. Digitální přiblížení je pouze softwarová záležitost, která zvětší obraz na úkor kvality. Ve spojení s tmavou noční oblohou je to cesta do pekel.

Výjimkou jsou telefony s optickým přiblížením, u kterého nedochází ke ztrátě kvality. Jen myslete na to, že při jakémkoliv přiblížení bude telefon citlivější na jakékoliv otřesy, takže se bez stativu nebo pevného umístění rozhodně neobejdete.

6. Vypněte HDR

HDR fotografie rozdělily fotografy na dva tábory – jedni jej milují, jiní zavrhují. V tomto případě ale HDR raději vypněte. Zapnuté HDR zbytečně prodlužuje focení, což u ohňostroje není žádoucí.

7. Vypněte automatickou expozici a ostření (AE/AF)

Rachejtle vybuchují a telefon se může při automatické expozici a ostření zbláznit. Ohňostroj po chvíli skončí a vy zjistíte, že jste nic nevyfotili, protože všechny fotografie jsou rozmazané. Nestíhal totiž ostřit.

Až vybouchne první rachejtle, zaostřete na dané místo ručně nebo automaticky. Poté ihned automatickou expozici a ostření vypněte.

Ve standardní aplikaci Fotoaparát na iPhonu to uděláte snadno. Podržte prst minimálně dvě sekundy na místě, které chcete zaostřit. Ve žlutém rámečku nahoře se poté zobrazí „AE/AF VYPNUTO“. Teď už jen mačkejte spoušť fotoaparátu. Nic dalšího neměňte a s telefonem nehýbejte. Telefon bude stále držet světlo a zaostření na dané místo.

Automatickou expozici a ostření poté můžete opět zapnout jedním klepnutím na jakékoliv místo na displeji.

8. Foťte na výšku

Zlaté pravidlo říká, že se v drtivé většině případů fotí na šířku. Ohňostroj je ale výjimka, kdy můžete toto doporučení porušit. Nebojte se proto s telefonem fotit na výšku. Výsledné fotografie budou vypadat lépe.

9. Udělejte co nejvíce snímků

Teď co nejrychleji mačkejte spoušť a foťte. Čím více fotek uděláte, tím spíše mezi nimi najdete podařené kousky.

U iPhonu využijte sekvenční focení (podržte prst na spoušti), které každou sekundu vyfotí cca deset snímků. Pohodlně pak vyberete nejpodařenější snímky.

Titulní foto: 68865613@N02, Flickr, Creative Commons

Onload

7 názorů ke článku

31. 12. 2016 v 10:50Off-line Daimonos  (35/179/96)
Alebo si to rovno natočiť celé v 4K kvalite :)
31. 12. 2016 v 20:45Off-line Titan24  (30/168/56)
Hmmm...pro ty co nějaký ohnostroj fotili nic novýho :D
01. 01. 2017 v 04:56Off-line ShiroReloded  (30/178/85)
sem asi bytost velmi starožitná, když se snažím si ohňosroj užít, než abych ho fotil.
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
03. 01. 2017 v 11:28Off-line I8051  (53/184/97)
10. okamzite ty tuny zbytecnejch fotek, co jste nafoltili, umistete na co nejvice socialnich siti, at vsichni vasi kamaradi, ktery to naprosto nezajima videj, ze jste IN a mate ajfona. Pouzijte k tomu nejlepe nejakou zdarmawifinu v mekaci, aby vam zbyla data na snapchat a jiny prezentace, pokud vubec vam na data zbyly prachy, kdyz jste si museli uz koupit ten nejdrazsi ajfon :-)
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
04. 01. 2017 v 20:15Off-line Toy  (100/178/70)
i8051 - :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Souhlas
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
31. 12. 2017 v 16:46Off-line LasagnaDelRey  (22/176/82)
Ohňostroje jsou cancer.
15. 01. 2018 v 20:53Off-line Toy  (100/178/70)
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload