Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Lipo jako osamělý vlčák českého rapu kritizuje v klipu „Nebudu lhát“ nešvary domácí scény

„Vrány létají v hejnu. Orel létá sám.“ Těmito slovy začíná nový videoklip „Nebudu lhát“ rappera Lipa, který připomíná, že liberecký rodák pracuje na svém třetím albu. Právě „vrány“ českého rapu si Lipo v novince dobírá. Věrným parťákem je mu pouze vlčák Sitka.

Domácí hiphopová scéna se v posledních letech stala místem, kde přes všechna ohraná klišé a honbu za pomíjivou slávou i uspokojením vlastního ega není mnoho prostoru pro invenci nebo autentická sdělení. Zatímco rappeři nešetří silnými slovy a ve svých klipech kladou důraz na materialismus, pompéznost a vyzdvihování vlastní důležitosti, na reálný život mimo hiphopovou bublinu jako by zapomněli.

Lipo jde vlastní cestou

Jonáš Červinka alias Lipo v posledních deseti letech pravidelně dokazoval, že si zvolil jinou cestu. Nejprve ve formaci BPM (Básníci před mikrofonem), kde s libereckým kolegou Pauliem Garandem    propojili hip hop s poezií, poté i na sólové dráze. Například na albu „O duši“ z roku 2014 spolupracoval s operní pěvkyní Ester Pavlů, violoncellistkou Terezií Kovalovou nebo třeba Kühnovým dětským sborem. Zapojením řady živých nástrojů představil rap jako žánr, který je pružný a lze s ním pracovat daleko kreativněji, než se může zdát.

Přesto se u nás se svou vizí moderního hip hopu, neokleštěného tradičními žánrovými stereotypy, stále cítí osamoceně, a tak se nad limity zdejší scény rozhodl kriticky zamyslet v novém singlu – symbolicky nazvaném Nebudu lhát.

„Mimo obhajoby vlastní cesty a umělecké integrity se vyjadřuju kriticky k řadě problémů, které se týkají ‚mého‘ hudebního žánru. Patří mezi ně násilná stylizace interpretů, bezostyšné vykrádání jiných umělců, celkové pokrytectví místních rapperů nebo třeba to, jak jsou stereotypně a většinově vnímány a vykreslovány ženy v českém rapu. Zároveň posluchače možná překvapí, že song je poměrně energický.“ vysvětluje Lipo. Ten si, jak je již jeho zvykem, nový klip sám režíroval. Kulisou mu byly zajímavé lokality v severních Čechách, které zaujmou svou syrovou, časem poznamenanou krásou.

Myšlenku klipu symbolizuje také československý vlčák Sitka. Lipo během natáčení spolupracoval nejen s ním, ale i s jeho majitelem – fotografem Honzou Řeháčkem alias Kopernikkem.

Nová sólová deska vyjde letos

Aktuálně pracuje Lipo na své třetí sólové desce, kterou by rád vydal ještě letos. První předzvěstí byl loňský singl Štěstí, který rozezněl nezaměnitelný hlas zpěvačky Debbi a dokonce si v něm zahrál i gay pár:

Český rapper Lipo natočil klip Štěstí, ve kterém si zahrál skutečný gay pár!

Videoklip se umístil mezi dvaceti nejpřehrávanějšími za celý rok 2016 na hudební televizi Óčko.

Za sebou má rapper také úspěšné podzimní turné s ATMO music, včetně beznadějně vyprodaného koncertu v pražském Lucerna Music Baru nebo závěrečné halové show v liberecké Home Credit Aréně.

Čeští ATMO Music vydali procítěný klip So Down

Sebastian, Martin Harich, ATMO Music, Light & Love a youtubeři natočili klip Společný svět

Titulní foto: Jan Řeháček, Universal Music Czech Republic, zdroj: TZ

Onload

2 názory ke článku

22. 01. 2017 v 11:58Off-line Zajicekke  (22/185/95)
Videoklip štěstí byl dobrá oddechovka. Ale ty jeho rýmy a větná skladba mi nedávají důvěru že je příliš kreativní.
25. 01. 2017 v 22:41Off-line Pandanus  (28/187/85)
jéé ten je seksy !
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload