Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Co je homofobie? Zastavme homofobní chování!

V posledních letech čas od času můžete slyšet slovo homofobie, homofobní chování nebo prostě jen, že je někdo homofob. Co to vlastně znamená a proč se o tom často mluví ve spojení s gay průvody?

Gay průvody jako červená barva na homofoba

Když se gayové, nebo lépe řečeno homosexuálové, chystají vyrazit do ulic a v centru města uspořádat karnevalový průvod, obyčejně se začne ozývat skupinka osob, kterým se to nelíbí.

Část z nich homosexuály odsuzuje kompletně, další část je k homosexuálům možná tolerantní, ale z podobných Prague Pridů mají spíše obavy; nutno dodat, že zbytečné. A zde nám pomalu vzniká homofobie.

Co je homofobie?

Homofobie není jen složenina řeckých slov, označující diskriminaci či odpor k homosexuálům. Je to i zcela iracionální strach z homosexuality jako takové. Dokonce lze říct, že se může jednat o strach z osob s homosexuální orientací.

Kdo je homofob?

Když o někom řekneme, že je homofob, značí to, že je k homosexuálům útočný, nenávidí je, či má z nich strach. Homofobem nazveme člověka, který projevuje takové homofobní chování.

Jsou slyšet názory, že definice homofobie je nepřesná a že by měla být po úpravě klasifikována jako choroba. S tím ale nesouhlasí například švýcarský psychoterapeut Udo Rauchfleisch.

Domnívá se, že homofobie je natolik rozšířená, že jí nelze považovat za chorobu. Další důvod je, že se homofobní lidé homosexuálně zaměřeným osobám v žádném případě nevyhýbají, naopak je vyhledávají se záměrem agrese.

Tyto debaty vedou ke vzniku desítek různých nových „patvarů“ a návrhů. Prozatím ale homofobie nese význam takový, jak jsme si ji vysvětlili o pár odstavců výše. I když v minulosti byly snahy zařadit homofobii na seznam nemocí (jako porucha osobnosti), doposud se na žádném takovém seznamu nenachází.

Starší, než si myslíte

Kdy si myslíte, že se slovo homofobie poprvé objevilo? Jestli tipujete pět či deset let na zpět, velice byste se spletli. I když je v médiích slovo homofob skloňováno ve všech pádech až v posledních letech, je daleko starší.

Slovo „homofobie“, tak jak jej známe dnes, poprvé použil americký psycholog George Weinberg v roce 1972, když jej definoval jako medicínskou fobii – tedy strach z něčeho. Přesná definice tehdejší homofobie zněla:

„Strach z homosexuálů spojený se strachem z nákazy a strachem z oslabení hodnot, za něž se bojovalo – domova a rodiny. Byl to náboženský strach a projevoval se tak, jak je u strachu obvyklé – velkou brutalitou.“

Mezinárodní den boje proti homofobii

Slovo homofobie možná používají více homosexuálové, než samotní heterosexuálové. Důvod je ale prostý – pro homosexuály má daleko větší význam.

Když byla 17. 05. 1990 homosexualita vyňata z Mezinárodní klasifikace nemocí Světové zdravotnické organizace, spousta gayů po celém světě oslavovala.

Přiznaní gayové se mohli cítit ještě volněji a svobodněji. A ti, kteří se do té doby neodvážili s pravdou vyjít ven, měli alespoň další důvod k zamyšlení, jestli je dobré sebe samotného zapírat.

Od roku 1990 uběhla dvě desetiletí. V časové ose lidstva je to neuvěřitelně krátká doba. A přesně tak krátkou dobu mají nejen homosexuálové k tomu, aby majoritní společnosti vysvětlili, že jsme naprosto normální jedinci, kterých se není třeba bát.

Evropský parlament proto v roce 2006 prohlásil den 17. 05. za Mezinárodní den boje proti homofobii, čímž dodal spoustě homosexuálů odvahu a sílu k tomu, aby se domáhali svých práv. Ale nejen to.

Evropský parlament tím vyslal signál všem členským zemím EU, aby:

  • zajistily ochranu homosexuálních a transsexuálních osob „před homofobními nenávistnými výroky a násilím“
  • a aby „důrazně odsoudily homofobní nenávistné výroky nebo vybízení k nenávisti a násilí, a zajistily, aby byla v praxi respektována svoboda projevu“
  • a také „zvýšily úsilí v boji proti homofobii prostřednictvím vzdělání – jako jsou kampaně proti homofobii“.

Na chvíli se ještě vraťme k 90. létům minulého století. Už v té době se otevřela otázka ohledně registrovaného partnerství.

Politická vůle se našla až 01. 06. 2006, kdy začalo v Česku platit registrované partnerství. Tedy 16 let po tom, co byla homosexualita nadobro smazána ze seznamu nemocí. A v téže roce, kdy vznikl Mezinárodní den boje proti homofobii.

Útoky na homosexuály

Zastavme se u zločinů z nenávisti, což je označení pro trestný čin, který byl motivován na základě nesnášenlivosti či předsudkům vůči skupině osob, identifikované na základě rasy, víry, pohlaví, národnostní či etnické příslušnosti a také sexuální orientace.

Česká legislativa nerozlišuje zločiny spáchané z nenávisti k osobám s jinou sexuální orientací, neexistují proto žádné statistiky, ze kterých bychom zjistili přesný počet takto motivovaných trestných činů.

Ale jen pro zajímavost statistika z USA za rok 2008. Dle údajů FBI činí homofobní zločiny z nenávisti téměř 22 % z celkového počtu zločinů z nenávisti. Jinými slovy, každý čtvrtý takový zločin je veden kvůli odlišné sexuální orientaci.

Vznik homofobie, aneb je homofob nešťastný gay?

Když už se nám po celé Zemi vytváří homofobie, nabízí se otázka, kde vlastně vznikla. I tímto se zabývají vědci, zatím ale nabídli pouze obecná vysvětlení.

Skupinka amerických vědců se v časopise Journal of Abnormal Psychology zamyslela nad variantou, že u jisté části mužských homofobů můžeme nalézt vlastní potlačenou homosexulitu, se kterou se nedokázali vyrovnat.

Zde se nabízí paralela s příslovím „zloděj křičí, chyťte zloděje“, neboli že největší homofobové jsou gayové, kteří se s tím ještě nedokázali poprat.

Další teorie kořeny homofobie hledá v kultuře společnosti, vycházející z konzervatismu či strach z destabilizace či demoralizace společnosti. I proto lze především u starších osob slyšet věty „kam ten svět spěje“. 

Homofobie a šikana na školách

Homofobní chování lze nalézt už i ve školních lavicích. I když může být nevinná, je nebezpečnější, než se na první pohled zdá.

Rada vlády pro lidská práva proto začátkem roku 2010 připravila publikaci „Homofobie v žákovských kolektivech“ s podtitulem „Homofobní obtěžování a šikana na základních a středních školách – jak se projevuje a jak se proti ní bránit“.

Kdybyste si chtěli publikaci přečíst, naleznete ji zdarma ke stažení na stránkách Ministerstva.

Homofobní chování je odsouzeníhodné

Každá moderní společnost, která ctí lidské hodnoty a je postavena na rozumných zákonech, by měla homofobní chování odsoudit

Zdroj: cs.wikipedia.org, Foto: Jan Dvořák, Zdenka Týcová, kittyroara, Flickr, Creative Commons, gpaumier, Flickr, Creative Commons, gpaumier, Flickr, Creative Commons

Onload

13 názorů ke článku

22. 02. 2012 v 11:50Off-line Iberit  (43/186/100)
Hlavně už by mělakonečně sklapnout nechutně homofobní katolická církev a zabývat se pedofilími kněžími.Protože církev se nedokáže podívat pravdě do očí,že mi gayové nikomu neubližujeme narozdíl od pedofilních kněží,kteří by chtěli trestat nás gaye.Homosexualita u dospělých už není trestná od roku 1961,protože se tehdá došlo k holému faktu,že to není společensky nebezpečné mezi souhlasícími dospělými narozdíl od pedofilie.Tak si nás gayů nevšímejte a exemplárně trestejte a nejen ve svých řadách pedofily.Je velice smutné,že kněží jež mají VŠ si nejsou vůbec vědomi toho,že pedofilie je trestná narozdíl od homosexuality dospělých!!!!!
Souhlasím - 27   •  Nesouhlasím - 5  Nahlásit
27. 02. 2012 v 20:30Off-line Belamipetr  (55/188/96)
§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§
Příteli torukmaktovi vyhrožuje FACEBOOK,že mu zruší účet a profil,protože uveřejňuje /přitom fotky jsou určené jen jeho gay přátelům-proč teda jsou tyhle kategorie,když to není adminům po chuti a serou si tím do vlastního hnízda/ fotky poloobnažených mužů,přičemž jejich pohlav,narozdíl od orientace,je plně zakryté?!!§§?
Na jiných profilech se to hemží nahotou,ale to je v pořádku,protože se jedná o profily heterosexuálních jedinců......
...a to jsou přitom ony nahotiny-mnohdy pornografického charakteru-určeny pro veřejnost a tudíž i pro děti...ale to je podle adminů v pořádku.
POKUD TOHLE NENÍ DISKRIMINACE ORIENTACE,pak v tom případě se stydím za tuhle tvář FACEBOOKU A vážně uvažuju o odchodu a zrušení účtu,což doporučím všem mým známým a kamarádům.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Souhlasím - 5   •  Nesouhlasím - 7  Nahlásit
04. 03. 2012 v 17:15Off-line LUKY20  (28/176/56)
trapná nechutná homofobní banda!
Souhlasím - 20   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
14. 04. 2012 v 21:34Off-line Maisu  (26/183/95)
Jsou to jen lidi co nas nikdy nepochopí
Souhlasím - 25   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
18. 05. 2012 v 02:23Off-line Siedzei  (31/180/58)
Nevím co proti nám furt mají..... Jsme přeci lidé jako oni z masa a kostí a to že jsme na stejné pohlaví z nás hned nedělá zrůdy!!!!!!!!! Njn oni už se tak nuděj že utočí na nás blbečci hlavně že u nich se najdou stejně orientované lidi jako jsme mi ...............
18. 05. 2012 v 12:01Off-line Iberit  (43/186/100)
Volte levici(ČSSD,KSČM),protože bezvýhradně oni mají zásluhu na uzákonění registrovaného partnerství,které by nelidská pravice stochutí ihned zrušila.Navíc by mě od pravice ani kapku nepřekvapilo,že by to chtěli opět trestat i u souhlasících dospělých jako před rokem 1961.To se tehdá KSČ podařil s dnes již zesnulou MUDr.Dagmar Bártovou velký průlom tj.když se to na někoho provalilo,že je gay,tak ho za to nešlo odsoudit a ani úspěšně udat tehdá na VB,když už to nebylo trestné.VOLIM LEVICI,protože ta nás bere za rovnocenné osoby,kdežto pravice nás má za odpad společnosti tak jako dělníky,rodiny s dětmi a důchodce.
Souhlasím - 7   •  Nesouhlasím - 21  Nahlásit
18. 05. 2012 v 12:12Off-line Iberit  (43/186/100)
Ostatně kdo má aspoň špetku zdravého rozumu,tak nás gaye absolutně neodsoudí ze zcela prachobyčejného důvodu,ato už jen proto,že mi gayové nikomu neubližujeme,nýbrž nám to pouhopouze chutná jinak než heterosexuální většině.Protože obecně se mezli lidmi hovoří to ,že mezi dospělými je to jejich věc narozdíl od pedofilů,kteří by zasloužili trest smrti.
Souhlasím - 5   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
31. 03. 2013 v 12:33Off-line Ztracen  (40/183/83)
ibe***: Dělníky je třeba brát jako dělniky - nejsou a nebudou šlechtou. Samotným stranám je jedno, jestli je RP nebo ne, prosadili to jednotlivci v čele s panem Hromadou (ten je myslím nestranný) všechna čest jemu a podobným, takže nepleťme do toho politiku :-P
Panojamatus: Ano souhlasim. Nejhorší homofobové jsou zevnitř skupiny, jenže pročpak to tak je?
Možná nespokojenost s prezentací vůči veřejnosti. Chování většiny jednotlivců mávajících vlakou za ideu, kterou nedokáží respektovat, natož udržet? Nebo takoví, kteří mávají za svobodu a na střelčáku rozsévají AIDU, aby v tom nebyli tak sami?
Říkám to stále a opakuji: Pokud chcete, aby se k vám chovali jako k lidem (jedněm z nich), pak se chovejte jako oni. Až na ultrapravičáky nikdo průvody nepořádá :-P
16. 08. 2013 v 20:04Off-line Novacek11111  (28/186/80)
To sou nevědší z**di na tomto světě
17. 10. 2013 v 20:56Off-line SyTOM  (25/-/-)
tim ze budem resit tak ze budem psat sem komentare tak to nevyresime
ja kdyby jsem mohl tak by jsem zacal neco delat proti tomu a ukazal bych ze lidi co jsou GAY jsou uplne normalni
27. 10. 2013 v 23:24Off-line Inteligentni_lvicek  (33/175/75)
ibe***: Pedofilie trestná není. Schválně si přečti trestní zákoník, o pedofilii tam není ani slovo. Trestné jsou činy, ne sexuální zaměření. Pedofilie je sexuální zaměření na děti mladší puberty. Nikdo si nevybírá, že bude pedofilem. To, že je někdo pedofil, neříká nic o tom, jestli je to dobrý nebo špatný člověk. Nevím, jestli neztotožňuješ pedofily s lidmi, co zneužívají děti. Jsou pedofilové, kteří nezneužívají děti a jsou lidé, co zneužívají děti a pedofilové nejsou.
17. 02. 2014 v 16:25Off-line 73apache  (39/175/70)
Štve mě v kolika státech světa je homofobů tolik, že ji dokáží prosazovat do zákonných norem (teď mám na mysli Rusko, Ugandu, Nigérii, Súdán,... ... ..atd).
17. 02. 2014 v 17:20Off-line 73apache  (39/175/70)
Ještě malá poznámka k té příručce MšMT „Homofobie v žákovských kolektivech“ (viz poslední odstavec článku nahoře):
Je dobře že podobné texty vznikají, ale po přečtení z ní mám pocit, že přichází s řešením poněkud "s křížkem po funusu". Je zaměřená na střední školu, maximálně konec ZŠ - to je zhruba od 14 let výše. Myslím, že je to tragicky pozdě. Tyhle informace by se k člověku měli dostat dřív než se v té situaci může ocitnout, tj. nejspíš před pubertou. To nějak tvůrcům uniklo.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload