Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Stane se nový Google Galaxy Nexus hitem letošní zimy? (15 fotek)

Nový Samsung Galaxy Nexus od Googlu je další novinka na poli chytrých telefonů, patřící mezi špičku. Zajímavostí je, že byste na něm marně hledali ovládací tlačítka. Navíc jako úplně první telefon využívá operační systém Android 4.0.

Na představení nového telefonu od Googlu jsme se těšili. V očekávání nás držela zvědavost, jak si Google poradí s konkurencí v podobě iPhone 4S, který je lídrem na trhu. Také nás zajímalo, co vymyslí s operačním systémem Android – a nutno hned na začátku dodat, že naplnil snad všechna očekávání.

Android 4.0 konečně zatopí konkurenci

iPhone nabízí jasné a čisté ovládání, stejné u všech aplikací, které si do telefonu nainstalujete. Může za to vývoj a striktnost Applu. Google byl v tomto na počátku benevolentnější a nechal programátorům aplikací volnější ruku. 

Aplikace na Androidech vypadají různě, každá se ovládá jinak a na koncové uživatele to ve výsledku nedělá dobrý dojem. Skoro bych chtěl říct, že se u aplikací na Androidech vytratil „design“, jenže ony ani žádný neměly.

Do toho všeho se postupným vývojem zanesl zmatek z jednotlivých verzí Androidu, který z uživatelského ovládání udělal spíš chaotickou skládačku.

Až nejnovější čtvrtý Android, který Google nazval vtipně „Ice Cream Sandwich“, udělal za vším velkou tlustou čáru a začal nanovo. To je přesně to, co Android potřeboval. Nejen kvalitní aplikace, ale hlavně pořádnou funkčnost a pohodlné ovládání. A samozřejmě jednoduchost.

Prostě dokonalejší Android

Android 4.0 staví na kvalitách předchozích generací. Nabízí proto snadný multitasking (běh více aplikací současně), chytré upozorňování na události, jako jsou zprávy, e-maily, sociální sítě či různá oznámení instalovaných aplikací.

Hlavní obrazovku si můžete lépe přizpůsobit dle svých představ, včetně změny velikosti jednotlivých „widgetů“.

Moderní a naleštěný vzhled

Grafické prostředí je zabaleno do moderního líbivého designu, spousty animací a novým písmem, optimalizovaným pro vysoká rozlišení – Android 4.0 je možné použít také na tabletech, tedy pro změnu konkurentech iPadu 2.

Tlačítka jsou „fuč“

Z telefonu zmizela hardwarová ovládací tlačítka. Nahradil je (na výšku) větší displej, který v případě potřeby daná tlačítka vykreslí – jsou to tlačítka pro krok zpět, přejití na domovskou obrazovku a vyvolání seznamu nedávných aplikací.

Uzamknutí telefonu

Zamknutá obrazovka toho nově také nabízí víc. Můžete přímo přistoupit k fotoaparátu či prohlídnout si seznam oznámení pro zkontrolování nových zpráv. A když posloucháte hudbu, jednoduše si můžete prolistovat album.

Rychlejší psaní zpráv

Softwarová klávesnice byla také vylepšena, abyste mohli pohodlněji a rychleji psát. Navíc nabízí kontrolu pravopisu, takže vás při psaní upozorní na chybějící písmena či překlepy.

Hlasový vstup

iPhone nabízí virtuální hlasovou asistentku Siri, které můžete diktovat SMS zprávy a telefon ovládat hlasem. Nexus zatím ovládat hlasem nelze, i když se bezpochyby v budoucnu toto také objeví. Můžete mluvit a současně sledovat, jak jsou slova převáděna do textové podoby.

Poté lze text dodatečně upravit (pokud byl špatně rozpoznán) a třeba jej odeslat jako SMS nebo e-mail. Nutno dodat, že funkce je dostupná pro angličtinu, na češtinu nebo slovenštinu si opět musíme nechat zajít chuť.

Rychlejší internetový prohlížeč

Internetový prohlížeč v Androidu je mnohonásobně rychlejší, než jeho předchozí verze. Navíc nabízí procházení webu v záložkách a kvalitnější vykreslování. Mimochodem, vychází z Google Chrome, který má ráda Lady Gaga.

Rozpoznání vaší tváře

Zajímavou novinkou je odemknutí telefonu pomocí vaší tváře. Android dokáže rozpoznat vaši tvář, pokud se před ním ukážete. Uctivě vás přivítá a telefon odemkne.

Samsung Galaxy Nexus je velký a prohnutý

Konečně se dostáváme k samotnému telefonu Samsung Galaxy Nexus – kusu hardwaru, který držíte v ruce nebo nosíte po kapsách. Pro Google jej vyrobil Samsung, má velký displej o velikosti 4,65" a rozlišení 1280×720 pixelů.

Samotné (bohužel) plastové tělo telefonu má rozměry 135,5 × 67,94 × 8,94 mm.
Možná vás zarazí rozměry, které jsou větší, než u konkurenčních telefonů. Galaxy Nexus se tak částečně tváří jako tablet, takže na něm můžete pohodlněji pracovat – a o to právě jde.

Rychlost, kompas a barometr

V telefonu bije srdce dvoujádrového procesoru o taktu 1,2 GHz. K tomu máte k dispozici 1 GB RAM, vestavěný kompas a barometr, kterým můžete změřit tlak vzduchu. Samozřejmostí jsou Wi-Fi, USB a Bluetooth 3.0.

16 nebo 32 GB, bez možnosti rozšíření

Telefon nabízí vestavěnou paměť o velikosti 16 nebo 32 GB. Před koupí se pořádně rozhodněte, jakou paměť potřebujete. Již nelze rozšířit pomocí paměťových karet, zde se tedy Google inspiroval u iPhonu.

Platby pomocí NFC

Samsung Galaxy Nexus disponuje NFC čipem pro bezkontaktní platby. Pokud vás zajímá, jak můžete telefonem zaplatit třeba za nákup v obchodě, mrkněte na samostatný článek o NFC a Google Wallet.

Videa v HD kvalitě

Můžete nahrávat a přehrávat videa v HD kvalitě. Fotit a natáčet můžete s fotoaparátem o kvalitě 5 Mpx. Fotoaparát bude určitě na úrovni, obáváme se ale, že iPhonu 4S se jen tak nevyrovná. Bohužel.

A jak dopadly zářijové odhady?

V polovině září jsme odhadovali, jak bude nový telefon Googlu vypadat. 

  1. Hezčí a rychlejší Google Android 4.0 – toto se nám splnilo
  2. Technologie NFC pro bezkontaktní platby – toto též
  3. Velká paměť – předpokládali jsme 16 či 32 GB, což také platí
  4. Prohnutý displej – i ten má nový Samsung Galaxy Nexus
  5. Větší displej s HD rozlišením – předpoklad s 4,65" displejem a 1280×720pixelovým rozlišením se také vyplnil
  6. Kovová konstrukce – toto bohužel nevyšlo. Velká škoda, že Samsung Galaxy Nexus bude pouhý plastový telefon. Kovová konstrukce by mu pasovala mnohem lépe.

Už v listopadu, těšíte se?

Nový Samsung Galaxy Nexus se dostane do prodeje pravděpodobně v listopadu. Jestli uvažujete nad novým miláčkem, určitě ho zařaďte mezi horké kandidáty.

A pokud jste se rozhodli pro minule zmíněný iPhone 4S, zkuste zvážit, jestli se nevyplatí počkat na první recenze nového Nexusu. Cenově bude pravděpodobně obdobou iPhonu 4S, tedy okolo 15 000 Kč. Anebo vás snad zaujal telefon s Windows Phone 7.5?

Zdroj: developer.android.comgoogle.com

Onload

1 názor ke článku

22. 10. 2011 v 19:00Off-line Lamka  (35/182/-)
JJ Android pomalu dospívá :) Také se mi tato hračička moc libí :)
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload