Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Nový občanský zákoník úmyslně nezmínil registrované partnerství

Ministr spravedlnosti, Jiří Pospíšil z ODS, přichystal nový občanský zákoník, který se dotýká nás všech – nejen gayů. Kompletně přepracovává a zdokonaluje současnou sbírku zákonů ze šedesátých let minulého století. Dotýká se života od narození až do smrti, ale bez registrovaného partnerství.

Největší kritika, která zaznívá od Jiřího Dienstbiera, místopředsedy ČSSD, se týká chybějící zmínky o registrovaném partnerství. Nový zákoník pokrývá vztahy v rodině, dědictví, majetek, zkrátka všechny okolnosti běžného života – ale registrované partnerství nikoliv. ČSSD se právě o vznik zákona registrovaného partnerství zasadila, takže je to pro ni stěžejní téma.

Občanský zákoník bez registrovaného partnerství

Proč není registrované partnerství zakotveno v občanském zákoníku? Ministr Pospíšil v pořadu Události, komentáře vysvětlil, že bylo pro něj prioritou schválení zákoníku jako takového. Pracovalo se na něm přes deset let. Nechtěl tedy kvůli části konzervativní ODS připustit, které registrované partnerství příliš nevoní, aby celá práce přišla vniveč.

Na druhou stranu je třeba přiznat, že nový občanský zákoník bude patrně kvalitní, protože pro něj hlasovali poslanci napříč politickým spektrem – včetně kritizující ČSSD. 

Dienstbier pro Parlamentní listy napsal: „Nejde o otázku, zda má být registrované partnerství součástí našeho právního řádu, pokud však jeho součástí je, systematicky patří do nového občanskoprávního kodexu, který jinak zahrnuje úpravu celého rodinného práva a osobního postavení člověka. V tomto směru je nová právní úprava nejen porušením zásad pro její zpracování ale je i homofobní a diskriminační.“

Zrušení registrovaného partnerství se bát nemusíme?

Ostatní zákony, např. o rodině, bylo nutné upravit a jeho novou podobu zahrnout do nového občanského zákoníku. O registrovaném partnerství pojednává samostatný zákon č. 115/2006 Sb., který ale nebylo nutné (dle slov Pospíšila) upravovat.

Ministr Pospíšil také popřel obavy, že by se ODS snažila zrušit zákon o registrovaném partnerství.

Popravdě, myslíte, že je vůbec reálné, aby byl zákon o registrovaném partnerství zrušen? Jen si vzpomeňte na vlnu nevole proti výrokům prezidenta Klause a jeho kancléře v srpnu letošního roku. Nedokážeme si moc představit (netvrdíme, že to je nereálné), aby poslanci registrované partnerství zrušili.

Je to chyba, mělo tam být

Pravdou ale je, že registrované partnerství mělo být v novém občanském zákoníku obsaženo. ODS tak občany s homosexuální orientací staví na „druhou kolej“. Je to smutné, ale je to tak. 

Nový občanský zákoník teď míří do senátu, platit začne od roku 2014.

Foto: emilymills, rainchurch, Flickr, Creative Commons

Onload

4 názory ke článku

12. 06. 2013 v 13:07Off-line Colombo  (102/192/90)
Co by člověk od státu (politiků) čekal...
07. 08. 2013 v 22:22Off-line Fermin  (29/176/63)
existují státy, kde normálně uzavíráme manželství, ale né my češi musíme být jako obvykle vždycky pozadu
20. 03. 2014 v 22:59Off-line Fogacer  (55/172/61)
Nový OZ má více než méně podivností, jež se dají nazvat jen tím že tam chybí zmínka o RP. Mám Pospýšila rád, ale na to, že se komplet OZ dělal 10 let, tak bude další roky trvat se tím pořádně prokousat a vznikne bezesporu dost zbytečných soudních tahanic či minimálně sporných výkladů. Ale to všichni víceméně vědí. Takže ač je tam dost dobrých úprav, tak jako celek asi bude trvat, než se to opraví. Ale nakonec u nás snad neexistuje zákon, jež by díky tolika dodatkům a úpravám se nečetl skoro jako comics. Prostě zákon tu je, ale poskládat jej do smysluplné řeči dá zabrat jako když skládáte nekonečné puzzle. Snad se včas upraví ta chybějící ne nepodstatná část o RP.
24. 08. 2016 v 18:26Off-line Iberit  (43/186/100)
Objektivní důkaz toho jak ODS gay zavrhuje včetně kikiny(Klause).
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload