Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Lukáš Sapík: Měl jsem pocit, že je česká gay scéna hodně laxní

Tentokrát tu máme rozhovor s 26letým Lukášem Sapíkem, bývalým novinářem, majitelem produkční agentury a mluvčím Art for Life. Dozvěděli jsme se, jak dlouho trvají přípravy nejen focení a na co je zvědavý u kampaně DEJ SI BACHA!.

Lukáš více než šest let působil v médiích. Napřed jako začátečník v brněnské redakci deníku Právo, později pracoval jako redaktor a zprávař brněnského rádia Petrov. V roce 2005 nastoupil na pozici ekonomického zpravodaje do České tiskové kanceláře, kde poslední dva roky pracoval jako editor.

V roce 2010 založil eventovou a produkční agenturu .aristide, je jedním z tvůrců art/fashion projektu Fanatique. Studoval politologii a žurnalistiku, posléze management na brněnské Masarykově univerzitě.

1. Co bylo hlavním podnětem, který vás přiměl být součástí Art for Life?

Kamarádi, kteří organizovali první dva ročníky, se na mě před třetím ročníkem jako na novináře obrátili s prosbou o pomoc při medializaci projektu. Čím víc jsem do toho tématu pronikal, tím víc jsem si uvědomoval, jak je jejich práce užitečná.

A jak už to u mě bývá, zapojil jsem se do toho kolotoče nějak automaticky, takže jsem se letos stal jedním ze zakládajících členů občanského sdružení. Na starosti mám především média a naše partnery, takže řekněme vnější vztahy.

Lukáš Sapík (foto: Art for Life)

2. Vydržet u projektu vyžaduje pořádnou dávku motivace, co vás nejvíce na Art for Life motivuje a z čeho máte největší radost?

Radost mám z každého úspěšného jednání, a že těch schůzek není zrovna málo, z každého daru i z lidí, kteří se rozhodli nás jakkoliv podpořit. A to je i motivace – když vidíte, že se například osobnosti z kalendáře nebo fotografové pro projekt nadchnou a vymýšlejí, jak ještě pomoci.

A je to taky o tom, že si velmi vážím lidí, se kterými pracuju. Každý jeden z týmu Art for Life je ve svém oboru naprostý profesionál a mě těší, když vidím, že spolu dokážeme velké věci. Letos se podařilo vážně hodně a já doufám, že budou v listopadu vidět.

3. Na jaké novinky se můžeme těšit?

Kalendáře se budou letos poprvé prodávat v multikinech Cinestar (již jsou v prodeji, pozn. red.). Díky Primerosu dostanou letos návštěvníci našich akcí kondomy Art for Life. Program je nadupanější než kdy dřív, daleko víc se do něj zapojily tváře z kalendáře.

Bára Basiková bude zpívat operu, Anička Polívková zahraje divadlo a s Bárou Nesvadbovou pořádáme autorské čtení.

4. Jak dlouho trvá příprava Art for Life?

Na letošním ročníku jsme pracovali už od skončení loňského. Začínáme oslovováním partnerů, sponzorů a tváří pro kalendář, pak se postupně fotí, dělají se rozhovory s těmi osobnostmi, připravují se tiskové zprávy a do toho už chystáme listopadový program.

Přípravy vrcholí po prázdninách, aby bylo na listopad vše připraveno. Letos bylo všechno náročnější tím, že jsme souběžně připravovali preventivní kampaň DEJ SI BACHA!. A to všechno zvládáme v pěti lidech, samozřejmě s pomocí mnoha dalších.

5. Jak vznikala kampaň DEJ SI BACHA! a jak splnila vaše očekávání?

Na tom, že bychom měli něco takového vytvořit, jsme se shodli už na konci minulého ročníku, kdy bylo zřejmé, že je společnost vůči této problematice poměrně lhostejná. Podoba kampaně se vyvíjela postupně a provázely ji hodinové diskuse.

Na finální podobě mají kromě nás obrovskou zásluhu Bára Basiková a Ondřej Trojan, který spot s Bárou režíroval. Výsledek už jistě čtenáři viděli a mohou sami posoudit, jak se naše snaha povedla.

Cílem této fáze kampaně bylo upozornit společnost na jedno z rizik nechráněného sexu. Já osobně mám z kampaně dobrý pocit, ale nezaručuju, že jsem úplně objektivní.

S napětím očekávám zářijové statistiky k HIV/AIDS, z nichž bude poznat, jestli kampaň DEJ SI BACHA! přiměla víc lidí k testování...

6. Ovlivňuje vás při práci gay komunita? Pokud ano, jak? 

Každého ovlivňuje prostředí, ve kterém se pohybuje, určitě i mě. Nedokážu ale popsat jak.

7. Jak vnímáte českou gay scénu? V čem je odlišná od jiných zemí?

Dlouho jsem měl pocit, že je česká gay scéna hodně laxní a bez zájmu o cokoliv, co má smysl. Možná si to moc maluju, ale letošek mě přesvědčil, že to tak není, nebo že se to mění. Hodně k tomu nepochybně přispěla prázdninová dev iantní přestřelka s prezidentem této země.

8. Je něco, čeho byste chtěl v rámci Art for Life dosáhnout?

Chtěl bych, aby projekt plnil svůj cíl, tedy přispěl k prevenci HIV/AIDS. Věřím, že se nám to daří, ale není to otázka roku nebo dvou. Výsledky se projeví až časem.

S napětím očekávám zářijové statistiky k HIV/AIDS, z nichž bude poznat, jestli kampaň DEJ SI BACHA! přiměla víc lidí k testování.

9. Každý z vás má kromě příprav Art for Life další zaměstnání. Jak to zvládáte?

Je pravda, že Art for Life je pro nás všechny druhá směna. A nedá se ani říct vedlejšák, protože každý z nás se tomu věnuje naplno. I tak je to ale, alespoň pro mě, určitý druh relaxu, protože i když je to časově i jinak náročné, dělám tu práci s obrovskou chutí. Každý z nás – jinak by to nešlo.

10. Jak relaxujete doopravdy a jakým způsobem si „dobíjíte“ energii?

Horká vana, tae bo, červené víno, domácí kino, kamarádi.

11. Kdybyste teď mohl změnit tři věci, které by to byly?

Počasí a pubertu mého psa. A vrátil bych karafiáty do módy.

Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload