Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Martin Kámen: Vždy bude pár aktivistů a zbytek je stádo

Z pětidílné série přinášíme první rozhovor s 28letým fotografem Martinem Kámenem, který je předsedou a spoluzakladatelem občanského sdružení Art for Life. Prozradil, jak vnímá gay komunitu a co ho inspiruje při práci.

Martin absolvoval Akademii výtvarných umění. Ve své tvorbě se věnuje především umělecké fotografii. V roce 2008 stál u založení The Chemistry Gallery v Praze. Nyní působí jako art director v galerii pražského designového hotelu The ICON.

Byl autorem pořadu České televize Q. Spoluorganizuje projekt Fanatique, který zaštiťuje Miss World Taťána Kuchařová.

1. Co bylo hlavním podnětem, který vás přiměl být součástí Art for Life?

Martin: Bylo to spontánní rozhodnutí spolu s několika přáteli (Jan Valder, Daniel Kupšovský, Josef Čechota a já) na základě uvědomění si tristní situace kolem problematiky AIDS tady u nás.

Všichni děláme tzv. v kulturně zábavných odvětvích, či umění, společně jsme již předtím spolupracovali na několika projektech a zároveň to bylo jakési vystřízlivění z klubové scény v Praze. Všichni jsme si uvědomili, že skutečné hodnoty jsou někde jinde a máme díky svým profesím možnost pomoci.

Martin Kámen (foto: Art for Life)

2. Vydržet u projektu vyžaduje pořádnou dávku motivace, co vás nejvíce na Art for Life motivuje a z čeho máte největší radost?

Martin: Art for Life je již čtvrtým rokem, stala se z něj již tradice. Díky podpoře přátel, spoluorganizátorů a všech, kteří se na projektu spolupodílí, a jsou to dnes již stovky lidí, vznikají neustále nové podněty, co je ještě potřeba udělat, jak jednotlivé části vylepšit.

Motivací i radostí je mi každá vydařená událost, ale zejména závěr každého ročníku, který vždy přinesl své ovoce, ať již peníze pro Dům světla, ohlasy a zájem veřejnosti či médií. Takže přes všechny problémy si vždy po skončení začátkem prosince řeknu, musíme jít dál, nemůžeme toho teď nechat, čeká nás ještě spousta práce a pasivně čekat, že se něco samo změní, je blbost.

Zjistili jsme, že český stát, ani jiná organizace nevytvořila pro tuto problematiku žádnou kampaň za posledních 10 let...

3. Na jaké novinky se můžeme těšit?

Martin: Novinkou jsou třeba autorská čtení. Konečně máme letos tuzemského sponzora a budou kondomy Art for Life, kalendář má svou distribuci, v novém zpracování divadlem Letí bude divadelní monodrama Po Fredrikovi a taky chystáme divadlo s Aničkou Polívkovou.

Největším přínosem pak je již probíhající kampaň DEJ SI BACHA! Její tváří se stala Bára Basiková, která se do projektu neuvěřitelně intenzivně zapojila.

4. Jak vznikala kampaň DEJ SI BACHA! a jak splnila vaše očekávání?

Martin: Zjistili jsme, že český stát, ani jiná organizace nevytvořila pro tuto problematiku žádnou kampaň za posledních 10 let, v době, kdy se situace markantně zhoršila. Zároveň se nedalo zcela inspirovat zahraničím, kde jsou podobné kampaně často poměrně drsné.

Věděli jsme, že nejsme schopni, nejen kvůli velmi omezenému rozpočtu, postihnout celou problematiku v jedné kampani. Rozhodli jsme se, že z počátku potřebujeme vyburcovat veřejnost, aby si uvědomila, že tato nemoc je tu stále a stále je nevyléčitelná. Potvrdil nám to i výzkum, který jsme si nechali vypracovat.

Aby to laická veřejnost brala vážně, tak v tom jako ostatně ve všem jiném může velmi pomoci známá tvář. Bára Basiková je skutečná osobnost, skvělá zpěvačka, která toho již hodně dokázala. Je to matka dvou dcer, které jsou přesná cílová skupina.

Mládež, která již nemá z HIV obavy a především dostatek informací, jako my před 15 až 20 lety. Kampaň je záměrně agresivní a vyvolala, stejně jako průzkum, obrovskou odezvu médií i polemiku veřejnosti, a to je dobře.

Každá scéna, komunita, každé společenství má svá vývojová stádia. A vždy bude pár aktivistů a zbytek je stádo...

5. Ovlivňuje vás jako fotografa při práci gay komunita? 

Martin: Mě inspiruje naprosto veškeré dění kolem mě, má práce, celoživotní studium, souvislosti, četba, umění, přátelé. Pro gay komunitu mohu něco tvořit na základě zjištění v čem je kvalitní nebo v čem tkví mezery.

6. Jak vnímáte českou gay scénu? V čem je odlišná od jiných zemí?

Martin: Takhle to neberu. Každá scéna, komunita, každé společenství má svá vývojová stádia. A vždy bude pár aktivistů a zbytek je stádo. Povahou člověka však je, že když se naakumuluje opravdu obrovský problém, tak to praskne, vyjde se do ulic a hledá se nové řešení. Né vždy to dopadne dobře. Jsem pozitivní skeptik.

7. Je něco, čeho byste chtěl v rámci Art for Life dosáhnout?

Martin: Abych se dožil toho, že Art for Life skončí, protože se najde lék na HIV a bude dostatek péče a peněz pro nemocné AIDS.

S věkem ale hodně selektuji, jelikož jsem zjistil, že pokud to není dle mého gusta, nebo takzvaně má krevní skupina, tak mě to naopak naprosto vysává...

8. Máte nějaký vzor ve svém oboru? 

Martin: Vzorem mi je moje svědomí a je to celoživotní boj.

9. Každý z vás má kromě příprav Art for Life další zaměstnání. Jak to zvládáte?

Martin: Abych byl upřímný, nezvládám, ale snažím se na 120 %, aby to, co je důležité, vyšlo na 100 %

10. Jak relaxujete doopravdy a jakým způsobem si „dobíjíte“ energii?

Martin: Přátelé, cestování, má tvorba a dokonalé kulturní zážitky. S věkem ale hodně selektuji, jelikož jsem zjistil, že pokud to není dle mého gusta, nebo takzvaně má krevní skupina, tak mě to naopak naprosto vysává. Dávám si tedy velký pozor, s kým trávím čas, jakou knihu otevřu a na jaké divadlo, film nebo koncert zajdu.

11. Kdybyste teď mohl změnit tři věci, které by to byly?

Martin: Tři? To neobsáhne ani mé potřeby, ani to, co se děje kolem mě :-)

Ukázky prací 

Martin Kámen: Dej si bacha I., 2011 fotografie/dibond, 30x40

Martin Kámen: Dej si bacha II., 2011, fotografie/dibond, 30x40

Martin Kámen: Dej si bacha III., 2011 fotografie/dibond, 30x40

Foto: artforlife.cz

Onload

1 názor ke článku

22. 11. 2021 v 08:09Off-line Waioleta  (50/-/-)
Sice morbidní ale jestli tohle má splnit něco tak tohle je rána pod pás
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload