Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Apple odhalil iOS 6, podívejte se na 8 zajímavých novinek

Nový iOS 6 pro většinu iPhonů, iPadů a iPodů nabídne nové mapy, vylepšené e-maily a práci s kontakty. Nechybí ani přímá podpora Facebooku a dalších kosmetických úprav.

Na začátku týdne Apple představil novou verzi operačního systému iOS 6, která bude na podzim dostupná pro iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPad 2 a Nový iPad a čtvrtou generaci iPod touch. Všechny novinky ale nebudou ve všech zařízeních k dispozici.

1. iOS 6: Propojení Facebooku s kontakty

Předchozí iOS přinesl přímou integraci Twitteru (@NaKlukycz), tentokrát se objevil Facebook (NaKluky.cz). Provázání umožní u kontaktu zobrazit (doplnit) jména a fotografie pomocí e-mailových účtů a telefonních čísel.

V Kalendáři se budou zobrazovat akce z Facebooku, na které se chystáte. Vše samozřejmě propojené s notifikačním centrem a ostatními aplikacemi.

2. iOS 6: Odmítnutí hovorů

Vedle tlačítek na displeji pro přijetí hovoru a odmítnutí hovoru se zobrazuje tlačítko se sluchátkem, pomocí kterého můžete hovor odmítnout a současně odeslat zprávu „Nyní s vámi nemohu hovořit…“:

  • Zavolám později.
  • Jsem na cestě.
  • Jak se vede?
  • Nebo můžete napsat vlastní zprávu. 

Je to užitečná funkce, když hovor musíte odmítnout, ale nechcete volajícího urazit.

Druhá možnost je „Připomenout později“. Do Připomínek (Reminders) se uloží, abyste dané osobě zavolali. Připomenutí lze nastavit na „Za 1 hodinu“, „Až odejdu“ nebo „Až budu doma“, což iPhone rozezná podle GPS.

Nadále platí, že když vám někdo volá, tlačítky na displeji lze hovor přijmout nebo odmítnout. Jedním zmáčknutím horního tlačítka pro zapnutí/vypnutí iPhonu je možné vyzvánění vypnout (ztišit), a při druhém zmáčknutí hovor odmítnout (užitečné při zamknuté obrazovce).

3. iOS 6: VIP kontakty v e-mailech

E-mailový klient umí VIP kontakty. E-maily od takových osob jsou zvýrazněné, navíc si můžete zobrazit seznam e-mailů od takto důležitých osob. Tuto novinku budou moct využít uživatelé iPhone 4 a novějších.

Apple konečně pochopil, že označování zpráv praporkem (hvězdičkou) nebo „Jako nepřečtené“ lze udělat mnohem jednodušeji. Proto volbu pro označení přesunul pod e-mail do dolní lišty; nikoli skrytě v záhlaví e-mailu, jako tomu bylo doposud.

4. iOS 6: Vlastní vibrace pro hovory a SMS

Přímo u kontaktu lze nastavit vlastní vibraci pro vyzvánění (to bylo možné i v iOS 5) a nově i při přijatou SMS. Buď můžete vybrat některou z předdefinovaných, nebo si „vytvořit“ vlastní, či přímo vibrace zrušit.

5. iOS 6: Tak trochu vyzváněcí profily

Telefony BlackBerry byly vždycky synonymem pro uživatele z řad komerční sféry a businessmanů. Když BlackBerry začalo strádat a uživatelé postupně přechází jinam, často se zastavují právě u iPhonů.

Uživatelé od začátku kritizují absenci vyzváněcích profilů. Apple vždy zastával názor, že vyzváněcí profily jsou zbytečnost – zdá se ale, že ledy povolily a konzervativní Apple přece jen připouští, že nějaké vyzváněcí profily jsou užitečné.

Možná to připustil právě proto, aby šel naproti uživatelům odcházejících od BlackBerry, které vždy v tomto směru nabízelo spoustu možností (na rozdíl od iPhonu, který umí pouze „vyzvánění zapnuto“ nebo „tichý režim s/bez vibrace“).

V novém režimu „Nerušit“ iOS 6 tak můžete nastavit čas, v jakém nechcete, aby telefon vyzváněl (třeba v noci). Můžete ale vyzvánění povolit pro oblíbené kontakty (rodina, důležité kolegové). Navíc lze zapnout opakovaná volání – pokud vám někdo zavolá víckrát, telefon začne vyzvánět.

Nejsou to sice profily v pravém slova smyslu, jsme ale na cestě k nim. Doufejme, že se plnohodnotné profily někdy objeví.

6. iOS 6: Mapy v novém a ve 3D

Apple opustil mapy Googlu a nasadil vlastní mapové podklady, včetně GPS navigace. K tomu provázání na databázi obchodů, objektů a 3D mapy. Ve Spojených státech to bude určitě senzace.

Zní to sice lákavě, praxe (beta verze iOS 6) v Česku a na Slovensku zatím ale nepůsobí nijak použitelně. Uvidíme, jak se s tím Apple během půl roku (do finální verze) vypořádá. Nové mapy budou dostupné až od iPhone 4.

7. iOS 6: Asistentka Siri

Podobně na tom bude vylepšená hlasová asistentka Siri pro iPhone 4S a Nový iPad, která prozradí například soupisku hráčů, sportovní výsledky či zvládne zarezervovat restauraci.

Anglicky mluvící majitelé iPhonů si s ní opět užijí spoustu legrace. Pro reálné použití v Česku či na Slovensku je ale potřeba podpora národního prostředí – diktovat českou SMS v angličtině vážně není „cool“, takže pro nás zatím nic moc.

Siri je zatím kromě angličtiny také v němčině, francouzštině, japonštině a nově ve španělštině, italštině a korejštině. Snad se někdy dočkáme Siri v češtině.

8. iOS 6: Objednávka vstupenek

Apple také chystá jednotný systém pro nákup vstupenek, slevových poukazů či jízdenek. Bude chvíli trvat, než se tato novinka ujme, ale lze předpokládat, že si své místo najde. V Česku to ale bude chvíli trvat.

iOS 6 za pár měsíců

Mapy mohou být zajímavé, Siri a objednávka vstupenek také. Bohužel u nás v Česku a na Slovensku asi zatím skákat radostí nebudeme. Zbývající zmíněné novinky jsou spíše drobnosti, které tu už mohly (měly) být dávno.

Apple slíbil 200 novinek, tak uvidíme, co dalšího vylepšil. Jak už jsme zvyklí, většinou se sice jedná o drobnosti, které jsou ale důležité pro pohodlné ovládání (co naopak občas kritizují uživatelé ostatních operačních systémů).

Finální verze iOS 6 se dočkáme na podzim 19. 09. 2012.

Foto: Apple

Onload

1 názor ke článku

20. 06. 2012 v 19:10Off-line Lamka  (35/182/-)
Zdá se mi, ze dohaneji konkurenci a mapy jsou krokem zpet
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload