Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

GaTe: Parta kluků, spousta zábavy a jednodušší coming out

Už jste někdy slyšeli o skupině GaTe? Vy, co ovládáte anglický jazyk, si jistě hned vybavíte, že toto slovo znamená v překladu brána. Náš GaTe je jednoduše zkratka slov Gay Teens – mladí gayové. Ovšem souvislost s bránou tady rozhodně je.

Každý gay musí ve svém životě udělat onen pomyslný krok a vystoupit na veřejnost se svým coming outem. No a právě ona brána symbolizuje to pomyslné otevření se světu. Coming out úzce souvisí s činností GaTe.

GaTe – Akce pro mladé kluky

Skupina GaTe už skoro devět let organizuje akce pro mladé gaye v období coming outu. Původně projekt občanského sdružení STUD Brno se v průběhu let transformoval do neformální skupiny, aby se zase v poslední době začlenil zpět do sdružení.

Skupina vznikla a od prvopočátku působila v Brně. Potřeba ulehčit mladým gayům jejich coming out tady byla považována za důležitou a proto skupina organizovala na začátku nepravidelné a poté již plánované pravidelné měsíční diskuzní setkání pro gaye ve věku do 20 let včetně.

Postupně začala svůj program obohacovat o výlety a víkendové akce. Bezesporu ony víkendové akce postavené na zážitkové pedagogice jsou v poslední době to, co GaTe umí dobře a sklízí jednu pochvalu za druhou. Svědčí o tom to, že nyní již pravidelně organizuje skupina jednu týdenní prázdninovou akci a několik vícedenních akcí během roku.

Pro kluky na kluky

Tým mladých lidí, které baví práce s mládeží a kteří rádi připravují program plný napětí a zábavy, kde nuda nemá místo. GaTe nyní působí v Brně, poskytuje prostor pro kluky na kluky, aby si ve svém volném čase mohli popovídat se svými vrstevníky na témata jim blízká. No a to je bezesporu ta největší výhoda pro náctileté.

Bez vlivu anonymních seznamek a vnějšího heterosexuálního okolí mohou na akcích GaTe poznat nové kamarády, probírat své coming outové trable, řešit koníčky a třebas i své první lásky. Témata akcí jsou vždy vybírána s ohledem na věkovou skupinu a aktuální problémy a potřeby společnosti. Hlavním cílem skupiny je spokojenost účastníků a smysluplné využití volného času.

Mladí gayové a gay vysokoškoláci – GaTy

Kdo tedy cítí potřebu poznat nové kamarády díky osobním kontaktům a bojí se třebas vstoupit do komunity je na všech akcích vítán. Aktivity se nezaměřují jenom na mladé gaye do 20 let včetně, ale díky projektu GaTy také na studenty vysokých škol do 26 let, kterým nabízí možnost zapojit se do akcí.

Ten první krok je vždy těžký, proto si můžete přečíst informace o akcích na stránkách www.gejt.cz. Stránky jsou přehledně řazené a všichni zájemci zde naleznou informace o proběhnuvších akcích, reportáže z akcí a v neposlední řadě bohaté fotoreporty.

Potřeba je i jinde

Protože skupina působí hlavně v Brně, není v jejich silách organizovat setkání v dalších městech. I když díky projektu GaTe na cestách se některá setkání v minulosti v regionech uskutečnila. Bylo by to potřeba, protože také v těchto městech je mnoho mladých gayů.

Hlavně třeba v krajských městech Ostrava, České Budějovice nebo Plzeň by si aktivity podobné GaTe místní gayové zasloužili, ovšem vždy je to o lidech a ochotě věnovat svůj volný čas dobré věci.

6 kluků v týmu, seznamte se s některými z nich

V současné době působí v týmu šest kluků. Průběžně se v týmu kluci mění a za dobu existence skupiny se jich mezi organizátory prostřídala již pěkná řádka. Chtěli bychom vám krátce představit některé z těch současných.

Položili si otázku, co je na jejich činnosti v týmu baví a proč se rozhodli věnovat svůj volný čas GaTe:

Marek

V GaTe jsem letos už třetím rokem. Ač se to může zdát nemožné, práce na aktivitách mě baví stále čím dál více. Jsem rád, že můžu smysluplně vyplňovat volný čas mladých gayů a díky tomu je třebas donutit se zamyslet nad otázkami, které je nenapadají každý den.

Také se mi líbí, že neděláme jenom konzumní zábavu, ale něco netradičního, co v Česku nikdo v komunitě nedělá. Naše víkendovky jsou podle mě velkým přínosem pro všechny ty, kteří hledají zábavu, přátele a baví je být v přírodě.

Michal

Na GaTe mě nejvíc baví hlavně práce s lidmi a pocit, že společně vytváříme něco jedinečného, co tu dříve chybělo. Nabízíme alternativní možnosti, jak trávit volný čas a zažít něco nového.

Pro spoustu mladých kluků je to pak jedna z mála možností jak poznat někoho „normálního“ v jejich věku a někoho, kdo stejně jako oni prochází coming outem. To je něco, co například v gay klubech prakticky není možné - nemluvě o otázce, jestli jsou například pro kluky do 18 let gay kluby tím nejlepším místem kde přijít poprvé do styku s gay komunitou.

Proto si myslím, že to, co děláme, má smysl a každý spokojený účastník je pro mě motivací k další práci pro GaTe.

David

Profil: Lamka

V GaTe mi dokázali, že není špatné být kluk na kluky a podpořili tak snadnější cestu mým vnitřním coming outem. Nyní jsem už členem týmu a chci našim účastníkům předat to, co mi dali mí předchůdci.

Olda

Profil: Eltsopa

Práce v GaTe mě baví, protože mě naplňuje a umožňuje mi, abych se rozvíjel. Rád poznávám nové lidi – účastníky a rád pozoruji jejich vývoj a změny, kterými prochází, když přijdou do GaTe. Někteří mladší kluci za sebou ještě nemají coming out, mají málo přátel a chovají se dost introvertně.

Je super vidět, jak poznají podobné kluky s podobnými problémy a v té chvíli je pro ně jednodušší svoje problémy hodit za hlavu a bavit se. Kolektiv účastníků GaTe je totiž strašně různorodý, takže nikdo nikoho neodstrkuje a všichni se navzájem berou takoví, jací jsou.

Kluci z akcí odjíždějí mnohem veselejší a mnohem otevřenější. Je taky fajn vidět, jak se hrozně zdlouhavě rozhodují, jestli na akci přijet nebo ne a když z ní potom odjíždí, tak už ví, že příště zase přijedou a těší se.

Často taky zaznívá z úst účastníků, že GaTe je jejich druhá rodina a když tohle člověk vidí a slyší a ví, že se na tom částečně podílí, tak ho to hřeje u srdce. Navíc tým organizátorů je fajn parta a co si člověk může přát víc než pracovat se svými přáteli? To je pak práce vlastně zábava.

Akce na konci léta

Na závěr přidáváme informaci, že nejbližší plánovaná velká akce se uskuteční na konci letošních prázdnin. Bude to sedmidenní prázdninovka v Jižních Čechách, na kterou jsou zváni všichni zájemci, kteří splňují věkové kritérium do 26 let.

Vydáme se do říše divů a místo máme pro 30 účastníků. Zaujala-li vás tato nabídka, sledujte týmový web, kde se brzy dozvíte více informací.

Foto: GaTe

Onload

4 názory ke článku

15. 07. 2012 v 13:19Off-line Chuckym3  (41/174/75)
Nezaložíme pro seniory nějaké volné pokračování? Třeba Star-GaTe ? :) Také už jsem za zenitem :D
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
07. 08. 2012 v 20:23Off-line Lamka  (35/182/-)
Tak i kluci nad 26 maji vlastni organizace :) GaTe neni jedina na svete :) Jen je to nejstrasi organizace u nas zamerena na tuto vekovou kategorii. :)
11. 08. 2012 v 18:54Off-line Lamka  (35/182/-)
Ty brněnské jsou uvedeny na http://www.stud.cz/ v horní liště. Ty pražské a jiné bohužel neznám :)
12. 08. 2022 v 04:47On-line HledamMladyPero  (58/184/70)
Kde se mluví o coming-outu, zdá se mi něco o psyhcoterapii pro někoho, komu není pomoci...
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload