Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Epidemie pohlavní choroby LGV míří do Česka, ohrožuje gaye

Ze západních evropských zemí míří do Česka pohlavní choroba LGV (lymphogranuloma venereum), která byla ve vyspělých zemích doposud zaznamenána u 1 600 pacientů. Poprvé se objevila v nizozemském Rotterdamu v roce 2003. 

Šíří se nejčastěji pomocí nechráněného análního styku (tedy stykem do konečníku), nejohroženější skupinou jsou proto gayové. Většina z dosud zaznamenaných případů byla u HIV pozitivních a promiskuitních osob, píší Novinky.cz.

V Česku bylo doposud potvrzeno 14 případů LGV. Nemoc se vyskytuje především v Jižní Americe, Karibiku, Severovýchodní Asie a oblastech subsaharské Afriky.

Jak se projevuje LGV?

Při nákaze se v místě genitálu vytvoří červený pupínek, který se změní v řed. Pokud infekci neléčíte, přejde do druhého stádia, kdy dojde k bolestivému zduření tříselných mízních uzlin a zarudnutí kůže okolo nich. Může také dojít k hnisání a praskání uzlin v tříslech a dutině břišní.

Pokud nedojde k léčení LGV, hrozí riziko chronického zánětu, který může až uzavřít mízní cévy či hrozí zúžení střev. Při neléčení následuje otok, zánět konečníku, horečka a bolest hlavy či celého těla. Může také docházet k výtoku z konečníku, některý doplněný o krev či bolesti při vyprazdňování. 

Nákaza LGV lze potvrdit laboratorními testy, infekci způsobuje bakterie Chlamydia trachomatis. LGV lze léčit pomocí antibiotik. Když už dojde k zhnisání uzlin či zúžení střev, je nutné podstoupit operaci.

Chraňte se!

Přestože je LGV léčitelná nemoc, nebuďte lhostejní k sobě ani ostatním. Chraňte se pomocí kondomů při každém análním a orálním styku, zvláště když toho druhého neznáte.

Foto: insideswcs, Flickr, Creative Commons

Onload

1 názor ke článku

30. 06. 2017 v 13:32Off-line Tycz  (44/180/72)
Ze západních evropských zemí míří do Česka pohlavní choroba LGV (lymphogranuloma venereum), která byla ve vyspělých zemích doposud zaznamenána u 1 600 pacientů. Poprvé se objevila v nizozemském Rotterdamu v roce 2003.

Onemocnění se šíří nejčastěji nechráněným análním stykem (tedy stykem do konečníku), nejohroženější skupinou jsou proto gayové. Většina z dosud zaznamenaných případů byla u HIV pozitivních a promiskuitních osob, píší Novinky.cz.

V Česku bylo doposud potvrzeno 14 případů LGV. Nemoc se vyskytuje především v Jižní Americe, Karibiku, v Severovýchodní Asii a v oblastech subsaharské Afriky.

Jak se projevuje LGV?

Při nákaze se v místě genitálu vytvoří červený pupínek, který se změní ve vřed. Pokud infekci neléčíte, přejde do druhého stádia, kdy dojde k bolestivému zduření tříselných mízních uzlin a zarudnutí kůže okolo nich. Může také dojít ke hnisání a praskání lymfatických uzlin v tříslech a v dutině břišní.

Pokud nedojde k léčení LGV, hrozí riziko chronického zánětu, který tím může až uzavřít mízní cévy či hrozí zúžení střev. Při neléčení dále následuje otok, zánět konečníku, horečka a bolest hlavy či celého těla. Může také docházet k výtoku z konečníku, některého doplněného o krev či o nezvyklou bolest při vyprazdňování.

Nákazu LGV lze potvrdit laboratorními testy, infekci způsobuje bakterie Chlamydia trachomatis. LGV lze léčit pomocí antibiotik, ale včasně! Když už dojde ke zhnisání uzlin či k zúžení střev, je nutné podstoupit operaci.

Chraňte se!!!
Přestože je LGV léčitelná nemoc, nebuďte lhostejní k sobě ani k ostatním! Chraňte se pomocí kondomů při každém análním i orálním styku, zvláště když toho druhého neznáte! Nevyhledávejte pro sex neznámé osoby, ani ty ze zahraničí!!!
Základem každého sexuálního kontaktu by měl být vždy erotický vztah se vzájemnou dostatečnou znalostí takto konajících osob!!!

A nezapomeňte, že každé svoje venerické (pohlavní) onemocnění jste povinni oznámit před případným intimním kontaktem danému partnerovi!!!

*Přepis a editační úprava článku z Novinky.cz
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload