Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

10 dobrých důvodů, proč letos vyrazit na Mezipatra

Queer filmový festival Mezipatra odstartuje už příští týden. Mezipatra proto připravila deset důvodů, proč na ně s přáteli vyrazit. Fotorgrafie (výše) pochází z krátkého filmu „Antireprodukční pářící rituál“, který bude uveden v bloku Kluci vedou chlapský řeči.

1. Přátelská atmosféra

Mezipatra jsou největším queer filmovým festivalem ve střední Evropě. Jsou důležitá. Významná. Profesionální. Festivalový tým je ale zároveň festivalovým týmem s nejnižším věkovým průměrem na světě.

Mezipatra jsou i proto stále svěží. Progresivní. Punková. A hlavně přátelská. Nečekejte snobárnu. Těšíme se na vás a nebojíme se to dát najevo.

2. Laurence Anyways

Třetí snímek milovaného i nenáviděného Xaviera Dolana provází šeptanda o výjimečném filmovém zážitku. Hype dorazil už i do Prahy. Projekce tříhodinového Laurence Anyways bude žádaná, s obstaráním lupenů proto neváhejte.

Na velkém plátně tuhle poctu kinematografii, divokým devadesátkám a herci Melvilu Poupaudovi totiž už v Česku nejspíš neuvidíte. Filmová vlajková loď 13. Mezipater vypluje 10. listopadu ve 20.30 hodin v Lucerně! Do Brna s velkou pompou připluje 17. listopadu ve 20.30 hodin. Přístaviště? Kino Art.

3. Místy oblačno

Programový tým kolektivně aplaudující a zároveň kolektivně slzy stírající. Takové reakce vyprovokovala nová komedie Místy oblačno (Cloudburst), která festival 8. listopadu odstartuje.

Další projekce bude 12. listopadu v 18 hodin ve Světozoru, v Brně si diváci užijí 18. listopadu v 18 hodin v kině Art. To jen, abyste věděli. Je totiž opravdu o co stát. Dvě americké důchodkyně se totiž po jednatřicetiletém vztahu rozhodnou, že do toho praští. V Kanadě. U toho nesmíte chybět.

4. Thom Fitzgerald a jiní inspirativní hosté

Na festival každoročně míří známí filmaři a hosté z celého světa. Letos tomu nebude jinak. Na zahájení třeba přijede hvězdný a oceňovaný režisér filmu Místy oblačno Thom Fitzgerald, projekci syrového dokumentu Jak přežít mor uvede jeho režisér, redaktor Newsweeku, Vanity Fair a New Yorkeru David France.

Přijedou i nekonvenční režiséři filmu Hlemýžďky Ester Martin Bergsmark a Eli Leven. Další zajímavé persóny zasednou v porotě či povedou přednášky.

5. Paris Burns a další party

Provětrejte svůj šatník, hoďte na sebe svůj nejšílenější SWAG outfit a vyražte na nejopulentnější party letošních Mezipater s názvem Paris Burns. Kdy a kde? 10. listopadu ve 21 hodin v Pallace Illusion. Bude to velké. Bude to sexy. Bude to vogue.

Hořící Paříží ale výčet letošních parties nekončí: vítání budete i na zahajovacím večírku v Lucerně s Urxin Sisters či u rotujícího baru v hotelu Fusion. Jen filmy a parties samozřejmě není člověk živ, o dalším bohatém doprovodném programu se dočtete na našich webovkách.

6. V zákulisí to žije

Chcete vidět, jak se připravuje filmový festival? Každý den, nonstop, v kavárně Lucerny, v kinosálech Světozoru, v prostorách Artu. Všude tam uvidíte, jak se festivalový tým snaží popasovat s organizací velké filmové přehlídky.

Originální festivalový deníček si potom přečtete každý večer na mezipatra.wordpress.com. Už teď tam najdete zkazky o tom, jak programové oddělení při sestavování programu propotilo gauč či co vedoucí produkce vyváděl v Portugalsku. Klikněte!

7. Sugestivní znělka

Před každou mezipaterní projekcí na vás čekají zlověstné zvukové efekty, zasněný vizuál, spousta zrcadel a poloobnažená těla. Jinými slovy originální festivalová znělka.

Stojí za ní režisér JQr, svoji vizi do ní ale otiskli i držitelé ceny Czech Grand Design Zdeněk Vacek a Daniel Pošta. Designerské duo letos zastalo i funkci art directorů festivalu. To díky nim jsou Mezipatra tak krásná.

8. Žít Brno

Mezipatra letos poprvé v historii začínají v Praze, to ale neznamená, že bychom rodiště festivalu odsouvali do pozadí. Ba naopak. Festival tu vyvrcholí předáním divácké ceny, brněnský tým zve i na pořádnou nálož doprovodného programu.

Na zahajovací party ve Stadecu zahrají kapely souznějící s rytmikou noci, v Café Paradigma se bude horečně přednášet a v Kabinetu MÚZ ochutnáte Punkovou marmeládu improvizovaného divadla.

Pokud by to někomu nestačilo, 20. listopadu v 19 hodin začne v kině Kryt projekce s tajným obsahem. V Brně to žije. To říkají i Pražáci.

9. Kraťasy, které jinde neuvidíte

Gay tučňáci. Transsexuální domina. Demonstrace proti fobii na veřejné plovárně. Muzikálová doku-pocta Judy Garlandové. Láska folkové zpěvačky a galeristky. Sonda do života židovské rodiny.

Diskuze o Zkrocené hoře na pánských toaletách. Teplý kamionista. Homosexualita v pouličním gangu. Horor o dávném hříchu. Šik superhrdinský mstitel.

Ortodoxní muslimka a transvestita v zaseklém výtahu. Rychlokurz líbání. Filmy z FAMU. Filmy z FAMO. A možná přijde i česko-slovenská queer senzace Mušnula. Zkrátka a dobře: neexistuje téma, které by jeden z našich krátkých filmů neotevřel.

10. Noví přátelé

Mezi diváky koluje řada mýtů, omylů a polopravd o queer filmovém festivalu Mezipatra. Ne, opravdu to není jen pro gaye a pro lesby. Mezipatra tu jsou pro všechny, především pak pro milovníky těch nejlepších filmů.

Po projekcích v kavárně, na parties či na přednáškách potkáte spoustu zajímavých a dobře naladěných lidí. Hledáte nového/novou BFF? Jste na správné adrese.

Zdroj: TZ

Onload

1 názor ke článku

11. 07. 2021 v 13:04Off-line TrojkaUL  (103/-/-)
Přátelé, udělejte si tady úplnou aktualizaci, kdo má číst stéle staré články 7 let? Škoda že zde nemáte položku úplné zrušení profilu, to je také důležitá věc. Tak kdo mě teď čte, chyťte se za hlavu, rozum do hrsti a něco s tím udělejte! Děkuji a prima den ...
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload