Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Registrované partnerství tady a ve světě. Zájem o něj roste

Celkem 1 494 párů uzavřelo v Česku registrované partnerství od 1. 7. 2006 do 31. 12. 2012. Přesně 1 022 mužů a 472 žen si našlo svého partnera. V loňském roce se zájem zvýšil na 206 uzavřených parterství; v roce 2011 jich bylo 177.

Odpůrci se dodnes ozývají, i když pravdu neměli

Statistika je řečí čísel, ale v případě partnerství jde především o lidské osudy gayů a leseb, do kterých se rádi strefovali v době prosazování zákona, který nás se zpožděním posunul na úroveň západních moderních demokracií, například KDU-ČSL, katolická církev, část ODS, prezident Klaus, extrémní nacionalisté a další, kteří toto čas od času činí rádi dodnes.

Vůbec jim nevadí, že drtivá většina jejich letitých argumentů se ukázala jako zcestná, účelová a je zakrývána falešnými fakty.

Právě odpůrci se připomněli loni zejména v době konání festivalu Prague Pride, kdy zejména podivné katolické sdružení D.O.S.T. v čele s letitým bojovníkem proti homosexuálům Michalem Semínem, ostře využívalo všechny příležitosti pro vlastní zviditelnění a projevy nesnášenlivosti místo skutečné podpory tradičních hodnot a rodiny. Sebeprezentace a praktiky této organizace si často nezadají s jinými pravicovými extrémistickými aktivitami u nás. 

Prague Pride 2012: Fotoreport očima Pavla Dvořáka

Páry jsou spokojené s matrikami a matriky s páry

Ovšem právě z matrik po celou dobu možnosti uzavírat svazky stejnopohlavních dvojic zněla vždy převážně chvála, nadšení a pozitivní reakce z obou stran.

„Hodně mě tato zkušenost obohatila a neustále obohacuje. Zažila jsem úžasné emoce, úctu a laskavost, cítila jsem se v lokalitách hradů a zámků moc krásně. Investuji čas, ale návrat v podobě zážitků, emocí a energie za to stojí!“ dodává vedoucí matriky středočeského kraje paní Jaroslava Vrňáková.

Aktuální situace ve světě

Zatímco u nás se občas ozývají spolky, které by se rádi vrátily do minulosti, vývoj ve světě směle vykračuje vpřed za rovnoprávnost a svobodu všech lidí. Na počátku února letošního roku francouzští poslanci schválili klíčový článek návrhu zákona umožňujícího sňatky gayů a leseb, ve kterém prošla formulace, že manželství je svazkem dvou osob odlišného či stejného pohlaví. Zavedení manželství párů stejného pohlaví sliboval v předvolební kampani i loni zvolený prezident François Hollande.

Gayové ve Francii se už brzy dočkají plnohodnotných sňatků

Hned nato byli následováni britskými zákonodárci, a to ačkoliv proti byla konzervativní strana, i když její předseda a premiér David Cameron zákon podpořil. Ten umožní od příštího roku gayům a lesbám uzavírat občanské i církevní sňatky. Ti, kdo již uzavřeli registrovaná partnerství, budou moci tento status změnit na řádná manželství.

Ve Velké Británii se gayové radují, budou moct uzavírat sňatky

U nás v dohledné době nelze podobné kroky ani předpokládat.

Oproti tomu na konci ledna polský Sejm zamítl nepřekvapivě tři návrhy zákonů o registrovaném partnerství. A zároveň v té době byl schválen zákon propagující homosexualitu ruskou Státní dumou. Za šíření informací o homosexualitě mezi ruskou mládeží hrozí peněžité tresty až půl milionu rublů (téměř 320 tisíc korun).

Polský parlament smetl ze stolu registrované partnerství

Kolébkou nesmlouvavého postupu proti GL komunitě, posvěceného pravoslavnou církví, je město Petrohrad, odkud se kampaň rozšířila do dalších ruských oblastí a nyní i na celostátní úroveň. Homofobie je v Rusku, kde homosexualita byla až do roku 1993 pokládána za zločin a do roku 1999 za duševní nemoc, hluboce zakořeněna – podle průzkumu nezávislého střediska Levada z loňského podzimu jen jedno procento Rusů respektuje gaye a lesby, negativní postoj k nim má 66 procent.

Gay Pride v Rusku nebude, Moskva opět zakázala pochod gayů

Jako první země na světě uzákonilo registrované partnerství osob stejného pohlaví v roce 1989 Dánsko.

Česká republika se přiřadila až o 17 let později, byť prosazením registrovaného partnerství se Sdružení organizací homosexuálních občanů v ČR začalo zabývat již od roku 1992. 8. 11. 1995 byl návrh zákona poprvé v dějinách naší země zamítnut vládou Václava Klause. Úspěšný byl až šestý pokus.

V roce 2001 se stalo Holandsko první zemí na světě, která poskytla homosexuálním dvojicím plná práva uzavírat občanské sňatky a zároveň i adopce.

Zdroj: Milda Šlehofer, foto: mshades, Flickr, Creative Commons

Onload

9 názorů ke článku

06. 02. 2013 v 12:24Off-line Ortres  (32/187/67)
Až budou u nás příští rok volby do PS, tak vám radím: využijte možnosti preferenčních hlasů a volte kandidáty, o kterých víte, že by podpořili adopce dětí homosexuálními páry, homosvatby apod. (dotažte se jich třeba e-mailem). Jinak se u nás kvůli konzervativcům podobných věcí dočkáme až za desítky let...
Souhlasím - 12   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
06. 02. 2013 v 13:47Off-line Richard33  (44/185/80)
Sliby jsou jedna věc, realita druhá.
Souhlasím - 8   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
06. 02. 2013 v 14:07Off-line Ortres  (32/187/67)
Pak je to jednoduché – takový člověk už druhou šanci nedostane. Je třeba si uvědomit, že to je všechno o konkrétních lidech, protože i v rámci jedé politické strany se často názory rozcházejí.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
06. 02. 2013 v 17:23Off-line Richard33  (44/185/80)
Těším se, až do toho s nějakým protějškem "praštíme" :-)
Souhlasím - 5   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
06. 02. 2013 v 20:25Off-line Milda.sleha  (48/-/-)
takhle jednoduché to bohužel není a nebude...
to bude vždy běh na dlouhou trať...
nejdřív bude potřeba dlouhé celospolečenské debaty za pomoci odborníků, aby se přesvědčila veřejnost, až pak přijdou na řadu politici... i když bude dobré, když občas k nějakému, byť neúspěšnému pokusu dojde...
je to to samé jako s registrovaným partnerstvím... ani to není ideální, ale bylo to maximum reálného, které mohlo projít parlamentem...
a já jako jeden z lidí se na tom podílející asi překvapím názorem, že při volbách se nerozhoduji podle toho, jak se kdo staví zrovna k této problematice - jen bych určitě nevolil někoho, kdo je proti, ale myslím si, že naše země má mnoho závažnějších problémů, které jsou rozhodující...
:m)
06. 02. 2013 v 21:18Off-line Ortres  (32/187/67)
Tak s tím souhlasím. Taky hned nevolím toho, kdo otevřeně deklaruje, že je pro, pro mě je důležitý komplex názorů. Ale proč dávat hlas někomu, kdo je na volební kandidátce výš, ale bude v tomhle vždy házet klacky pod nohy, když se najdou otevřenější kandidáti z téže partaje...
07. 02. 2013 v 08:00Off-line Iberit  (43/186/100)
Totálně vygumovaná,bezmezně nenažraná katolická církev by už měla konečně sklapnout a radikálně vyřešit problémy pedofilních kněží a ne se neustále především bezdůvodně navážet do nás nikomu neubližujících gayů a leseb.Jen primititvní dement dává na stejnou úroveň pedofilii s homosexuálními styky mezi dospělými!!!!!!!
23. 07. 2013 v 01:05Off-line Gagaboy15  (28/167/66)
Někdo je věřící někdo zase ne a když někoho milujeme není to trestný hold jsme jiný no a co ale pořád jsme lidi a měli by jsme mít stejný práva jako ostatní :)
23. 07. 2013 v 10:46Off-line Richard33  (44/185/80)
ibe***: Taky nechápu proč k***izují problém, který mají sami ve vlastních řadách a ani sami u sebe jej nedokážou eliminovat :-)
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload