Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

7 tipů na prodloužení výdrže baterie vašeho notebooku

Pokud potřebujete pouze napsat text, obejdete se bez bezdrátového připojení k internetu, které zkracuje výdrž baterie až o pětinu. Sledujete-li v temném kupé vlaku film, nepotřebujete mít nastaven nejvyšší jas displeje. Výrobce počítačů Dell sestavil 7 nejdůležitějších tipů, které vám významně prodlouží životnost baterie notebooku.

1. Snižte jas displeje

Nastavení jasu displeje je jedním ze zásadních faktorů, které ovlivňují výdrž baterie-Displej spotřebovává 30 až 40 % celkové energie, takže čím vyšší jas, tím rychleji se baterie vybíjí.

Při nízké hladině okolního osvětlení (například, když večer brouzdáte v posteli na internetu) je text na monitoru dobře čitelný i při nižším jasu monitoru. Pokud chcete co nejvíce uspořit energii, naučte se jas snižovat na nejnižší nezbytnou úroveň.

2. Zvolte si správně rychlost pevného disku

Klasický pevný disk počítače slouží k dlouhodobému ukládání vašich dat. Rychlost zápisu a čtení dat je dána počtem otáček mechanické části disku. Existují disky s rychlostí 5 400, 7 200 nebo 10 000 otáček za minutu.

S rostoucí rychlostí disku stoupá také spotřeba energie. Pokud počítač používáte na běžnou práci a multimédia, vystačíte si s diskem o rychlosti 5 400 otáček za minutu, přičemž značně snížíte spotřebu energie.

3. Uchovávejte data přímo v počítači

Přenos dat z optických disků (CD, DVD, Blu-ray) představuje pro baterii počítače další významnou zátěž. Pokud můžete, uchovávejte data přímo v počítači a při slabé baterii omezte činnost optických mechanik.

4. Nezatěžujte zbytečně procesor

Používání programů náročných na výpočetní výkon, např. hry, grafické editory či přehrávače multimédií, značně zatěžují procesor počítače. Stejně jako motor automobilu má zatížený procesor daleko větší spotřebu – pokud máte slabou baterii, omezte spouštění náročných aplikací na minimum.

5. Vypněte bezdrátové připojení k internetu

Pokud například chcete dokoukat zbytek svého oblíbeného filmu a baterie hlásí málo energie, rozhodně současně nestahujte hudbu z internetu ani nebrouzdejte po webových stránkách. Aktivní Wi-Fi připojení dokáže vyčerpat baterii velmi rychle.

6. Používejte programy pro správu energie

Většina notebooků obsahuje programy pro správu spotřeby energie, které vám nabídnou z více takzvaných napájecích schémat pro různé situace. Naučte se tato schémata využívat, odměnou vám bude výrazné prodloužení životnosti baterie.

7. Vybavte svůj počítač moderním „SSD“ diskem

Nová generace pevných disků nese označení SSD (solid-state drive) a neobsahuje žádné pohyblivé části. Tyto disky jsou rychlé, tiché, energeticky úsporné a odolné proti otřesům.

Notebooky jsou jako automobil

„Spotřebu energie baterií současných notebooků můžeme brát v mnoha ohledech stejně jako spotřebu paliva na kilometr v osobním automobilu. Stejně, jako lze dojezd vozu ovlivnit například velikostí nádrže, stylem jízdy nebo tím, jak máme vůz naložený, existují i výše zmíněné tipy a triky, které zajistí, že nám náš notebook vydrží „na baterku“ co nejdéle,“ vysvětluje Radovan Kohút ze společnosti Dell.

Foto: Dell, Wiki, Zdroj: TZ

Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload