Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Exkluzivní fotoreport: Křišťálový glóbus vyhrál gay z Polska! Natočil gay film Plovoucí věžáky

Filmový Festival Karlovy Vary udělil 6. července 2013 v kategorii „Na východ od západu“ Křišťálový glóbus prvnímu polskému filmu s gay a lesbickou tématikou „Plovoucí věžáky“ (Płynące wieżowce). Cenu si převzal mladý režisér Tomasz Wasilewski.

Nutno podotknout, že nejde jen o prestižní ocenění pro filmaře, ale i podporu další podobné tvorby, protože s cenou je spojena i částka 20 000 dolarů (cca 400 tisíc korun).

Plovoucí věžáky jsou první polský gay film

Mladý sportovec Kuba, žijící s matkou a přítelkyní Sylwií, se jednoho večera seznamuje se stejně starým Michalem. Mezi oběma mladíky se začíná rodit křehký, ale nepříznivými okolnostmi komplikovaný vztah. Vizuálně podmanivá gay romance se citlivě dotýká otázek odhalování lidské sexuality, hledání vlastní identity i touhy po její akceptaci společností. Na ČSFD zatím získal solidní hodnocení 72 %.

Cenu převzal Tomasz Wasilewski

Pohledný a věčně usměvavý Tomasz Wasilewski (1980) absolvoval katedru filmové a televizní produkce na PWSFTViT v Lodži a dále vystudoval režii na Filmové a televizní akademii ve Varšavě. Pracoval jako asistent režie na filmu Małgorzaty Szumowské „33 sceny z życia“.

Natočil krátký hraný film „Nawiść“ (2001) a krátký dokument „Show jednego człowieka“ (2008). Jeho celovečerní debut „V ložnici“ byl v mezinárodní premiéře uveden v sekci Fórum nezávislých na MFF Karlovy Vary 2012 a poté s úspěchem uváděn na řadě mezinárodních festivalů.

Krásnou sošku přebíral z rukou předsedkyně poroty Évy Vezér z Maďarska

Gratulace od Jiřího Hromady

Jednu z prvních gratulací obdržel od Jiřího Hromady, bývalého prezidenta gay a lesbického hnutí u nás a současného prezidenta Herecké asociace.

Gay osobnost: Jiří Hromada, největší zastánce gay komunity

Celá delegace filmu měla z výhry neskrývanou radost.

Komentář Mildy Šlehofera

„Myslím si, že je zcela na místě, že byl podpořen profesně dobře odvedený kus práce a divácky pozitivně hodnocený film o problému, který je v silně katolickém Polsku pořád velkým tabu. Doufejme, že kvalita snímku naláká i některého z českých distributorů nezávislých filmů i pro české filmové diváky. Nebo alespoň vzhled pana režiséra uhrane organizátorům festivalu Mezipatra,“ říká Milda Šlehofer.

Za exkluzivní fotoreport děkujeme Mildu Šlehoferovi.

Onload

5 názorů ke článku

10. 07. 2013 v 14:40Off-line Drak.17  (30/181/72)
V polsku se točej filmy? :D
Souhlasím - 6   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
10. 07. 2013 v 22:33Off-line NaKluky.cz  
Draku, už ano! :)
01. 09. 2013 v 23:06Off-line Exquisite94  (29/193/83)
žeby nejaký polský Dolan?
03. 09. 2014 v 14:40Off-line Serious  (31/-/-)
Ten film som videl pred pár mesiacmi, veľmi sa mi páčil! Kus to bolo depresívne hlavne ten koniec, ale ako celok to bol dobrý počin :) páčilo sa mi to realistické vyobrazenie rodín oboch chlapcov. Našťastie ja mám oveľa lepšiu rodinu, maminka je stále zvedavá s kým chodím a otec si tiež robí srandu, že ani ja ani sestra nemáme vodiť chlapcov domov :)
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
01. 10. 2014 v 20:09Off-line XXXx  (25/181/82)
ahojte lidi, prosimvás mohl byste mi poslat nějakou stránku kde tenhel film najdu ? (bezplatně, celej, klidně i s titulkama :)
) díky :)
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload