Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Adam: Mamka stále vidí šanci, že budu mít ženu a děti

Adam (adamdilda) bydlí pár kilometrů od Zlína, je mu pozdních 18 let a chystá se do čtvrtého ročníku Obchodní Akademie ve Zlíně, která mu ale vůbec nesedla. Sám sebe hodnotí spíše jako naivní typ člověka, který sní o všem možném, ale když na to přijde, tak uhne stranou a pak lituje toho, že to nezkusil.

1. Jsi kreativní?

Už od mého brzkého mládí jsem kreslil a i teď si občas něco nakreslím. Avšak neříkám, že kreslit umím. Nicméně mě především baví celková kreativita a umělecká tvorba. Necelých pět let mě baví hudba a rád bych se o ní zajímal i v budoucnu, a kdyby to šlo, tak bych to chtěl proplést i s mými kreativními nápady.

Adam Lambert

Lady Gaga

Portrét přítele

Královna Alžběta

Já moc úspěchů v životě nemám, ale jeden z mála je ten, že jsem rád za to, co jsem a nemusím se za to stydět. Kdybych si měl představit své budoucí povolání, tak si určitě nepředstavuji sezení v kanceláři či těžké práce. Rád bych spolupracoval s nějakými celebritami, ale hlavně bych chtěl dělat to, co by mě bavilo a naplňovalo. A společně s cestováním by to bylo ideální. A mým nejlepším a nejzábavnějším koníčkem je můj přítel, se kterým jsem už skoro dva roky.

Většina lidí by řekla, že pořád sedím u počítače a dělám neužitečné věci. Neříkám, že to tak někdy není, ale počítač začal mou uměleckou tvorbu navyšovat a zdokonalovat.

Díky internetu jsem se dozvěděl o blogování, které provozuji do teď. Začal jsem psát povídky, tvořit videa, kreslit, ale hlavně jsem se začal zajímat o hudbu. O hudbu jsem se nikdy moc nezajímal a byl jsem rád, že jsem znal Avril Lavigne.

Nyní mám už větší přehled. Dále svůj volný čas trávím sledováním módy, focením, cestováním a také když mě někdo vytáhne, tak jdu jezdit na kole nebo na bruslích. Miluji kočky a květiny, a posledním rokem mě hodně začaly bavit jazyky, především angličtina a francouzština.

2. Kdy sis poprvé uvědomil, že jsi na kluky?

Moc si to nepamatuji, ale odhadoval bych to na přelom osmé a deváté třídy. Ale kluci se mi líbili už dříve, jen jsem nevěděl, že existuje něco jako homosexualita.

3. Jak dlouho ses odvažoval, než jsi to někomu úplně poprvé řekl?

Možná jsem měl štěstí, protože jsem na základce patřil do skupinky, která sledovala „anime“, psala povídky na kluky, atd. Takže homosexuální téma bylo celkem normální.

Přesně si pamatuji den, kdy jsem to řekl poprvé. Odhodlával jsem se dlouho. S mou nejlepší kamarádkou jsme se procházeli mimo město a kecali jsme. Nakonec jsme se dostali k tématu o homosexualitě a ona zmínila, že jejím snem je mít za nejlepšího kamaráda gaye. Já jsem jí na to řekl, že já jsem a zčervenal jsem. Byl to divný pocit. Ona mi to sice vůbec nevěřila, protože si myslela, že se jí chci zavděčit, ale pravda to byla, čemuž nakonec také přišla. 

Hlavně se o to zajímala moje mamka, protože sledovala, že jsem jiný a nechodím s holkami. Zjišťoval jsem reakce mamky otázkami, co by dělala, kdybych byl gay. Řekla, že by dostala infarkt (ale nedostala).

Když se mě pořád ptala, já ji odpovídal, že homosexuály pouze podporuji. Nešlo to prostě říct. Ale ten den nakonec stejně přišel a jsem rád, že už je za mnou.

S mým přítelem jsme byli spolu tři měsíce a on u mě přespával. Před mamkou jsme byli samozřejmě „pouze jako kamarádi“. Když jednou přišla z práce v ranních hodinách a šla do obýváku, kde jsme spali, všimla si, že spíme moc blízko u sebe a dotýkáme se. Další den se mě ptala, jestli nejsem gay. Pořád do mě hustila věty a otázky, až jsem se nakonec přiznal. Pak začala o tom vtipkovat, aby se ulehčila atmosféra. Myslím, že oběma to nepomohlo (smích).

Připomněl jsem jí, ať to ale neříká taťkovi. Jenže to by nebyla mamka, kdyby mu to neřekla. S neuvěřením to taťka snesl lépe než mamka, možná i proto, že mamka je věřící a je naučena pouze životu muž a žena. Doteď říká, že se to ještě může změnit a že je to škoda. Mamku to trápí a já vím, že to není lehké ani pro ni. Jsem rád, že taťka to vzal v klidu a spíš on uklidňuje mamku. Sestry se to dozvěděly také od mamky, takže to věděla ta nejbližší rodina, dál jsem se už nedostal.

Kamarádů jsem moc neměl, akorát ty, kteří patřili do školní skupinky, kde byla homosexualita dobrou věcí. Tam se to nějak rozneslo, ale zůstalo to naštěstí jen ve skupince. Díky tomu jsem také přežil základní školu.

Nebavilo mě to už tajit a každým okamžikem se obávat toho, až to někdo zjistí. Je asi lepší to říct sám od sebe, než aby to zjistili ostatní. Ale za sebe můžu říci, že jsem rád, že už to mám za sebou. 

4. Jak to bere rodina dnes?

Celá rodina to neví, jen ti nejbližší. Vlastně ani nevím ještě teď, jestli to budu říkat ostatním v rodině. Počkám si spíš na ně, až se mě zeptají. Obávám se totiž toho, že někteří ani netuší, co je to homosexualita a že existuje. 

Taťka je s tím smířený a ví, že se s tím už dál nedá nic dělat. Mamka i po dvou letech vidí šanci, že si najdu ženu a budu mít děti. Sestry to vzaly také v pohodě a neřešily to. Nejspíš to tušili už dávno. Teď jim to vůbec nevadí a jsou rádi, když přijedu i s přítelem.

5. Jak berou tvoji homosexualitu kamarádi a spolužáci?

Vzhledem k tomu, že jsem přišel z maloměsta do krajského města ohledně školy, tak mě překvapilo, jak mají lepší pochopení pro menšinu. Vždy se naskytnou jedinci, kterým to v hlavě ještě nepovolilo, a nechápou to. Nemám jim to za zlé, protože názor si můžou udělat, jaký chtějí, a navíc upřímné narážky jsem ve třídě nezažil. Mám super třídu.

Kamarádi to berou pořád stejně a jsou zvyklí. Díky homosexualitě jsem poznal daleko více kamarádů, kteří mají pochopení pro homosexualitu, především musím zmínit lidi, kteří sledují anime. V této skupině je homosexualita hodně podporovaná až k neuvěření. 

6. Když jsi to poprvé řekl, cos cítil?

U kamarádky to byl osvobozující pocit, jako bych vypustil obrovský kámen z těla. Naskytl se i pocit, že jsem řekl něco hrozného, co jsem říkat neměl. Ale spíš to byly smíšené pocity, které jsem doposud nepoznal.

U mamky jsem cítil strach a zavrhnutí. To bylo pro mě horší. Nakonec se nic závratného nestalo. 

7. Měl jsi nějaké problémy po coming outu?

Kdo je neměl? Já je mám pořád. Nejhorší to ale bylo během coming outu, který se odehrával na přelomu základní a střední školy. Na základce jsem se setkával s šikanou fyzickou i psychickou, hlavně teda psychickou. Každý den jsem domů chodil s brekem a smutkem. Byl jsem vyděšený a seděl jsem u počítače a psal si s kamarádkou, která mě vždy uklidňovala. Trvalo to dost dlouho, než jsem si musel pomoci sám.

Řekl jsem si, co je mi vlastně po názorech ostatních? Vždyť oni jsou ještě horší než já, když dělají takové věci. Zvedl jsem hlavu hrdě nahoru a ignoroval jsem veškeré nadávky a lidi, kteří mi za to nestáli.

Těšil jsem se, až ze základky vypadnu, ale zároveň jsem se bál reakce lidí na střední škole. Tam naštěstí to byl jen jeden až dva roky psychické šikany, která mi už ale moc starostí nedělala.

Největší chyba, kterou jsem dělal, byla, že jsem si bral všechno osobně a řešil jsem to. 

8. Co bys poradil klukům, kteří jsou ve stejné situaci, jako jsi byl ty?

Nedá se to poradit klukům všeobecně, je to hodně individuální. Každý má jiné podmínky, jiné kamarády, jiné rodiče a nikdo nemá stejnou situaci. Rozhodně nejdůležitějším krokem je se smířit s tím, co jste.

Může to trvat i roky, než se se sebou sžijete a dokážete žít naplno. A až se smíříte sami se sebou, zkuste to nejprve na kamarády (ty nejbližší), najít si alespoň nějakou oporu, než to vyvalíte na rodinu. Chce to strategii.

9. Přináší ti tvoje orientace nějaké výhody?

Přináší mi hlavně mnoho skvělých přátel. Jinak si nemyslím, že orientace přináší nějaké zvláštní výhody a omezení. Všechno má své plusy i mínusy, nehledě na orientaci.

10. Dal bys klukovi pusu na tramvajové zastávce plné lidí?

Záleží opět na situaci. Pokud bych byl třeba v Praze, tak bych pusu klidně dal. Kdybych byl naopak v méně chápajících městech, tak bych si to nerisknul. A kdyby na tramvajové zastávce stál někdo ze vzdálenější rodiny či známí, tak bych pusu také nedal.

Já se negativní reakce z pusy neobávám, protože časem jsem si zvykl na neustálé připomínky. Pochopím pusu, ale líbání na veřejnosti mi přijde dost nevhodné (u všech orientací)! 

11. Máš více kamarádů mezi gayi nebo heterosexuály?

Tak u kluků to budou určitě gayové. Samozřejmě, že si více rozumím s gayi, neboť jsou na stejné vlně. Ale s některými heterosexuály si rozumím také, ale je to u málokoho. Stačí si najít prostě stejný koníček, o kterém si dokážete povídat hodiny a je jedno, jestli je to gay nebo hetero.

12. Koho považuješ za gay ikonu?

Jak jsem už zmiňoval, je to pro mě rozhodně Adam Lambert. Dělá pro komunitu hodně a hlavně on sám je gay, tak ví, o čem mluví. Sám prožíval těžké časy společně s coming outem a rozumí tomu, když se řekne Gay.

Adam Lambert započal vzpouru v klipu Never Close Our Eyes

Gay Adam Lambert s dvojí tváří v klipu Better Than I Know Myself

13. Jak vnímáš českou/slovenskou gay scénu?

Já ji moc nesleduji, ale zdá se mi, že to jde, díky Bohu, čím dál víc nahoru. Zlepšují se reakce lidí na homosexualitu a nedá se už v dnešní době říci, že je tabu. Kdybych měl srovnat, jestli je na tom lépe česká či slovenská gay scéna, řekl bych česká. Všechno se točí spíše kolem Prahy. 

14. Co bys vzkázal lidem, kteří nemají rádi gaye?

U nich se to už nejspíš nezlepší. Ale vzkázal bych jim, že být gay nebo lesba není žádná úchylka a je to normální orientace, jako je právě ta jejich, akorát s menšími úpravami. A pokud nemají rádi jinou orientaci než tu svou, tak ať to ignorují a nestarají se o jiné.

Sami nevědí, jak to mají homosexuálové oproti heterosexuálům těžké, a měli by je respektovat. Záleží na jejich inteligenci, jak si to v jejich hlavách vyloží a pochopí. Také je hodně homosexuálů, kteří nemají rádi gaye, možná nemají rádi tu zženštilost a viditelnost. 

15. Jací kluci se ti líbí?

Nemám určitý typ, co by se mi líbil. Každý má něco, čím je přijatelný. Akorát někdo má toho víc a někdo zase míň. Samozřejmě první mě musí zaujmout vizáž. Kluk by neměl být moc tlustý, ale naopak o sebe pečovat a neustále na sobě pracovat (fyzicky i psychicky).

Zženštilé kluky bych také dal na stranu, kdybych si měl vybírat. Ovšem záleží na tom, jak moc zženštilý je. Především by to měl být kluk s chlapskými rysy. A pokud jde o psychickou stránku, tak si musíme rozumět a vzájemně se doplňovat. Měl by být upřímný, věrný, hodný, uvědomělý a také by neuškodilo, kdyby byl chytrý a vzdělaný (smích).

16. Co je ta nejvíc gay věc, kterou jsi udělal?

Ve svém životě nemám velké gay výstřelky. Nemám rád, když někdo veřejně dává najevo svou orientaci (kromě Gay Pride). 

17. Jakou nejvíc gay věc jsi kdy dostal?

Na Vánoce jsem dostal zimní růžová sluchátka a gay kalendář. Ale nic velkého to nebylo. 

18. Jakou nejvíc gay věc by sis přál?

Zůstat se svým přítelem, mít společný život a společný důchod. Větší gay věc si nepřeji.

19. Jak vnímáš internetové seznamování?

Já mám k internetovému seznamování lepší vztah, neboť jsem typ člověka, který není ve skutečnosti tak ukecaný jako na internetu. Navíc díky internetu jsem přežil svůj coming out. Našel jsem si mnoho přátel, lidi se stejným problémem a jsem rád, že existuje.

Kdyby internet nebyl, tak bych nejspíš ani žádný coming out neměl a ani bych nevěděl, že existuje (smích). Beru také pozitivně, když se dva lidi poznávají přes gay seznamku, před vztahem si například jeden měsíc dopisují, zjišťují, co mají společné, koníčky, jakou poslouchají hudbu, jaký názor mají na lidi a na věci.

Naopak když si lidé dají sraz už druhý den, tak si takové věci nezjistí a moc o daném člověku neví. Pokud se jedná o internetové vztahy, tak těm moc nevěřím – je to jen výstřel do tmy a nevíte pořádně, s kým to jste. 

20. Baví tě střední škola?

Už v 15 letech jsem se měl rozhodnout, kam půjdu na školu. V té době jsem neměl ani ponětí, i když nějaké počáteční myšlenky o umění tam opravdu byly. Nakonec jsem si vybral Obchodní Akademii. Vůbec jsem nevěděl, co se tam asi bude učit, nicméně tam jsem a lituji toho.

Nemůžu říct, že tam je něco, co mě baví. Přestávky a spolužáci jsou na škole prostě nejlepší. Kdybych mohl, tak bych přestoupil, ale prý bych ztratil zbytečně tři roky. Ale raději ztratím tři roky než celý spokojený život. To už si ale nikdo neuvědomí.

21. Co po škole?

Ideálním plánem by bylo, kdybych se dostal na výšku, na kterou bych chtěl. Jenže nemám ty schopnosti a dovednosti, díky kterým bych se tam dostal. Mé konkrétní plány jsou zatím v nedohlednu a doufám, že je naleznu dříve, než budu v penzi.

22. Jaký je tvůj sen?

U této otázky se mi objeví jasná odpověď: „Dělat to, co mě baví.“ Jinak bych chtěl žít životem, ve kterém by mi nechyběl dům, přítel, zvířátka, dobrá práce a dobré ohodnocení, a také bych nechtěl žít stereotypně. Chtěl bych pestrý a zajímavý život. Říkám, že jsem naivní (smích).

23. Kdo je tvůj vzor a inspirace?

Mým vzorem a inspirací je už řadu let zpěvák Adam Lambert. I přes všechny narážky a mylné okamžiky v životě pořád stojí na vlastních nohou, usmívá se a ví, kdo doopravdy je.

On sám opravdu ví, jaké to je být šikanovaný kvůli orientaci. Podporuje různé Gay Pride, dokonce i jeho mamka je velkou fanynkou homosexuálů.

V soutěži American Idol se přiznal, že je gay a i přes to získal druhé místo. Má hlavu na správném místě a jsem rád, že můžu vzhlížet k někomu, kdo to dotáhl tak daleko i přes odlišnou orientaci!

24. Jak relaxuješ a jakým způsobem dobíjíš energii?

Největším faktorem je u mě spánek. Jinak miluji, když si můžu zapnout hudbu, přemýšlet o životě a přitom se někde poflakovat po venku. Také mě dokáže potěšit náš kocourek, který je strašný mazel. A nejlepší pocit je tehdy, když se po únavném dni osprchuji a lehnu do postele.

25. Souhlasíš s registrovaným partnerstvím/sňatky a adopcí dětí?

S registrovaným partnerstvím plně souhlasím a myslím, že u nás je to ještě trochu „v plenkách“. Lidé to neberou jako normální věc, dokonce bych řekl, že i homosexuálové to ještě moc neprosazují.

Adopce dětí je poměrně složitá záležitost. Dítě může mít dětství se šikanou a samo nebude vědět, proč má dva tatínky a jednou přijdou třeba roky, kdy pochopí homosexualitu a nebude se jim to zamlouvat. Naopak bude dobře, když dítě bude mít dobrou, uspořádanou rodinu se vším, co je třeba, lásku, péči a oporu v rodičích. U adopce jsem tak na 50 %. 

26. Zaujal tě Prague Pride?

Bohužel jsem Prague Pride ještě nenavštívil, ale už z minulých let vím, že existuje a už jsem chtěl zavítat. Nešlo to ale. Rozhodně z reakcí lidí to vnímám pozitivně a podporuji takový pochod. Jsou všude po světě a proč ho nemít i v Praze? Jinak na letošní ročník chci přijít a podpořit ho. Budu rád, když se zúčastním takového festivalu! 

Profesor Putna: Nemám rád estetiku Prague Pride, blížíme se Kremlu

27. Kdybys teď mohl změnit tři věci, které by to byly?

První by byla ta, že bych změnil tuhle otázku ze „tři věci“ na „třicet věcí“. Pak bych změnil lidské myšlení a primitivní pohled na svět, jako jsou odsuzování a neupřímnost. Zrušil bych násilí a vše s tím spojené.

Vše se točí kolem lidí a je na lidech a na jejich činech, jak s životem naloží. Chyba je v člověku, ne ve věcech.

Adamův profil: adamdilda

Onload

24 názorů ke článku

14. 07. 2013 v 07:03Off-line Power  (23/180/65)
ženu a děti? to s největší pravděpodobností mít nebudeš ani jako heterosexuál
Souhlasím - 11   •  Nesouhlasím - 49  Nahlásit
14. 07. 2013 v 09:36Off-line Dell  (28/183/61)
Pěkně kreslíš :)
Souhlasím - 38   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
14. 07. 2013 v 10:40Off-line Emko  (28/172/51)
když už tak tužkou se kreslí proboha, ne maluje..
Souhlasím - 18   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
14. 07. 2013 v 10:42Off-line Emko  (28/172/51)
(Jinak jsi moc fajn!:D:))
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
14. 07. 2013 v 11:08Off-line AdamDilda  (29/180/60)
emko: já vím :) akorát tam prostě nejsou výtvory s barvami, jenom tužkové :( Nějak jsem u psaní nepřemýšlel o tom, jestli kreslím nebo maluji :D JInak díky ;)
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
14. 07. 2013 v 16:23Off-line Toy  (100/178/70)
Bravo Adame, jsem na tebe pyšnej! :)
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
14. 07. 2013 v 21:20Off-line Janicek  (25/185/79)
Mega krásný...
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
14. 07. 2013 v 23:31Off-line AdamDilda  (29/180/60)
cash02: Díky moc, potěšils :)
Toy: A já na tebe ;)
Janicek: To jsem rád, že se někomu i líbím :) :D
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
14. 07. 2013 v 23:32Off-line Tukan6991  (27/175/64)
Hodně sympatický, ale bez těch brejlí vypadáš líp. :P :D :)
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
15. 07. 2013 v 01:05Off-line Ivan.ch  (33/170/70)
jestli si jeste v nekterem rozhovoru prectu slova mamka nebo tatka, tak z toho budu mit tik.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
15. 07. 2013 v 21:34Off-line Jamajka044  (30/-/-)
to vypadá jak kdyby to bylo rozhovor s pěti klukama podle těch fotek.. podle mě člověk nemůže být normální když musí pořád měnit svůj vzhled.. a hlavně teda kluk
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 5  Nahlásit
15. 07. 2013 v 22:57Off-line AdamDilda  (29/180/60)
jamajka: Jak říkám, nemám rád stereotypní a nudný život.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
16. 07. 2013 v 01:10Off-line Jamajka044  (30/-/-)
prosím? takže když někdo vypadá pořád stejně (normálně) tak mám nudný život? nepiš mi už nic stačilo mi :D
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
16. 07. 2013 v 22:57Off-line AdamDilda  (29/180/60)
Já si myslím, že člověk na venek ventiluje své vnitřní pocity a je to prostě součástí vývoje jedince.
Jamajka: no když se dívám na tvůj profil, tak asi taky nejsi tak úplně normální ;)
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
20. 08. 2013 v 23:54Off-line Koubi  (33/187/61)
mamka ať otevře oči..
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
24. 09. 2013 v 22:25Off-line AngellO  (29/181/74)
Vím že tohle neni o mě, ale moje mamka zase říká že lidí je jako sraček, ať se nad to zkusí trochu povznést ;)
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
25. 09. 2013 v 20:47On-line Klucinek  (33/176/75)
Mít ženu a děti? Sám jsi ženou...
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 7  Nahlásit
30. 09. 2013 v 07:36Off-line Diblik  (27/195/98)
Ta fotka s tím KFC je nejlepší :P :)
31. 01. 2014 v 16:29Off-line PesFilipes  (102/183/71)
neřekl bych že si najde holku :)
22. 08. 2015 v 17:37Off-line Jirka23  (28/172/70)
To je zase clanek .... nelibi se mu zzenstile typy, ale sam vypada na nekterych fotkach jako holka :)
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
23. 08. 2015 v 03:15Off-line Toy  (100/178/70)
Klídek!
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
13. 06. 2020 v 13:13Off-line Axagos  (82/184/82)
Měl byses ostříhat jako kluk a začít cvičit, jinak jsi jako žena
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
18. 06. 2020 v 21:43Off-line Mirasoucek  (103/-/-)
Ahoj bezva ze to mas vyreseny
11. 11. 2022 v 23:23Off-line Mitterand  (58/172/50)
Krasa-mlasi hodne odvahy a mnohe poznavani zivota kolem sebe preji mnoho stesti at uz bude jake koliv a na spatne narazky a nazory tech druhych nedej se nicim odradit od tvy snu bud sam sebou takovy jaky Jsi a chtel by jsi byt. A z ceho cerpas myslenky pro sebe sameho tve poznnani dospivajiciho tveho mladi zivota v ktereho mas tve touhy a uskutecnitelne sny ve svem zivote ktere Ty chces dosahnout kdo je pro Tebe v tvem byti p***elem a nejvetsi a nejblizsi auto***ou v uskutecnovani tvych tvurcich osobnich myslenek a snu ktere se Tobe promeni ve skutecnost.Takove preji mladi krasu a vsechny lid**ky kolem Tebe.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload