Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Stigma, stigma, stigma, aneb bere se gay komunita příliš vážně?

Každá kultura, společnost, skupina si drží soubor názorů a postojů, které se nemění, mají být pilíři určitého pořádku, jsou něčím, co stanovuje hranice a zapovídá to, co se za nimi vyskytuje. I mnozí otrlí se jich drží a nepřekračují je. Příkladem může být i staré přísloví: „Nečiň druhým to, co nechceš, aby činili oni tobě“.

Možná, že žijeme v době uvolněné, ve které neexistují zřetelné hranice, ale i ve dnešní společnosti se dá na mantinely narazit v některých ohledech. Někdy se však zdá téměř nemožné říci, zda je má gay společnost či ne. Stavíme si své ohradníky nebo jsme spíše jako utržení ze řetězu?

Duhová komunita nebo divoký západ?

V duhové komunitě jako snad v žádné jiné se rozlišuje mezi „out“ a in“. Nejde přitom ani tak o oblečení, jako spíše o komplexní souhrn nepsaných pravidel a nálepek, kterých je nutno se držet a kdo je nerespektuje, setkává se i mezi vlastními mnohdy s pohoršením či nepochopením.

Někdy tak připomíná gay společnost divoký západ, kde skupinky desperátů soupeří mezi sebou, přičemž slovo gay, co znamená jím být, jak vypadat, se mává jako monstrancí či praporem na křížové výpravě, která je součástí něčeho, co mnozí vnímají téměř jako svatou válku.

O co vlastně ovšem v tomto „vnitrostranickém“ boji jde? Někdy mívám pocit, že o samotnou podobu homosexuální společnosti.

Snad nejlítější boj probíhá neustále mezi vztahy a nezávazným životním stylem. Přitom v otázkách manželství a adopce jsme však až překvapivě jednotní.

Mužní gayové hledají „chlapy“

Zuřivě se však i bojuje napříč „vzhledovým“ spektrem. Mužní a sportovně založení zastupující „čtyřprocentní“ společnost vehementně hledají „chlapy“ a odsuzují projevy jemnosti, přičemž péčí o sebe a dobrým vzhledem posedlí gayové se cítí ukřivděni a neodpustí si často nejapné komentáře na sportovce.

SWAG trend zaplavující souputníky homosexuální orientace vyzvedává ega do výšky a touha po originalitě a extravaganci vyčleňuje mnoho zbylých do téměř unylé kategorie, která se podle nálad buď vystavuje jako archetyp podoby gayů na různých akcích či se uzavírá do sebe a žije si ve své vlastní bublině.

Sorry girls I suck dicks

Téměř obdobný boj probíhá napříč věkovými kategoriemi, přičemž za stáří se u gayů považuje věk dvacet sedm a více. Lze pokračovat i k tomu, co je projevem správného gaye, přičemž Lady Gaga, přestože a jakkoli je skvělá, či heslo „Sorry girls I suck dicks“, mají mnozí za modlu a neuctívat ji se stává smrtelným hříchem. A bylo by možné jít dále a dále.

Proč ovšem mají gayové tendenci se dohadovat o tom, co by mělo být volbou každého jednotlivce?

A zde už možná existuje uspokojivá odpověď po nějaké době zamyšlení. Problémem není ani tak to, oč bojujeme či co obhajujeme, problémem je, že i vlastní gay společnost se pokládá za komunitu, skrze což se uzavírá do sebe a někdy je onen prostor už tak těsný, že o něj vznikají třenice v podobě bojů, které dávají vzniknout rozličným „dogmatům“ a „pravidlům“. Mnohdy však zkáza je dokonána i tím, že extrémy rodící se v těchto půtkách či to, co zkrátka není nejvhodnější ukázat, tak říkajíc prosákne ven a dojem z gayů a pohled na nás není vždy nejlepší.

Je tedy už jen na každém si ale zodpovědět otázku, zda je prostě sám sebou a „je na kluky“, nebo zda je v první řadě gay a teprve poté sám sebou. Ono vybudovat určitý řád není na škodu, škodu ovšem může způsobit, je-li represivní, agresivní anebo zkrátka zbytečný.

Titulní foto: 95262059@N08, Flickr, Creative Commons

Autor článku žije a dýchá uměním, pro momenty inspirace a osvícení. Alfou a omegou, snem i cílem, jsou pro tohoto pragmatického hyperracionálního fantastu elegance a móda.
Onload

11 názorů ke článku

15. 09. 2013 v 10:47Off-line Pavekk  (51/171/98)
hm asi jsem blbej.:-) je to nějak moc věděcky napsané na mě :-(
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 8  Nahlásit
15. 09. 2013 v 11:24Off-line ThomPrag  (45/180/76)
To, co je napsáno v posledním odstavci, mluví za vše. Zbytek článku jsou jen takové filosofické kecy, kterým naprostá většina zdejších stejně nebude rozumět. Autor by se měl zamyslet nad stylem psaní svých článků a přizpůsobit ho místu, kam svůj článek umísťuje.
Jinak musím, bohužel, konstatovat, že většina gayů chce být především gayem a až pak sám sebou. Je pak logické, že když to mám já opačně, těžko se hledá zpřízněná duše.
Souhlasím - 12   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
15. 09. 2013 v 13:37Off-line Adam.dubsik  (36/200/100)
Tohle je snad první článek, který má hlavu a patu a neřeší nesmyslné sračkly typu moda, Miley Cyrus, Karel Jech, apod. Opravdu k zamyšlení :).
15. 09. 2013 v 16:40Off-line Zentaiguy1  (31/180/61)
V prvé řadě by si měl každý zamést před vlastním prahem. A úplně nejdůležitější by měla být snaha o to, aby byl člověk sám sebou. A neměla by se z jedné jeho vlastnosti dělat největší bublina ze všech a do ní postupně cpát vše ostatní. Jsem, kdo jsem. Jsem na sebe hrdý. A mimo jiné jsem i gay. (zajímavý článek, Děkuji:))
15. 09. 2013 v 16:43Off-line Igni  (36/192/130)
Autor článku má do určité míry pravdu. ale neviděl bych to tak zle s tím uzavíráním komunity. Je pravdou, že mnozí se tak cítí, cítí se jako jakási privilegovaná skupina díky své orientaci. Ale mám dojem, že čim je člověk starší (a tady zase musím souhlasit s autorem, že se to v té gay "komunitě" tak trochu láme relativně brzo), tím víc zjišťuje právě to, že nejde o to někam patřit, ale být sám sebou. Není potřeba nějaké nálepky. Jen ubožák si vytváří vztahy na základě nálepek gay/heterák, vždyť o orientaci jedinců nejde, jde o to, jací opravdu jsou a zda-li nám stojí za to. Ale na tohle si musí každý přijít sám a to prostě nějaký čas trvá ;)
16. 09. 2013 v 23:17Off-line SinnerX  (33/183/84)
blá blá blá - sálodlouhé a naprosto nic neříkající ...
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 10  Nahlásit
18. 09. 2013 v 16:10Off-line Lamka  (35/182/-)
Povedený článek.

Ještě bych přidal, že chyba je možná i jinde. Komunita vznikla na organizacích bojujících za naše práva a teď když je máme - tápeme. Vzniká spousta proudu s cíli, které mají už dávno jiní. A kulturní či morální část hnutí je stará a neschopná se hnout za novým cílem (mnoho jih už totiž nezbylo). Jediné co v poslední době kvete je gay turismus, bary, kluby a chlast. Ale je toto zrovna odraz komunity a chceme se tak prezentovat?
22. 01. 2017 v 22:56Off-line Zajicekke  (22/185/95)
Nikdo nebere gay komunitu vážně dokonce ani lidi co jí berou
24. 09. 2017 v 14:43Off-line Tommy196  (53/190/78)
JEn je trochu malér, když se gay komunita začne vytvářet na pracovišti... Pak jsou na tom líp často ženský, neb na podnikovým večírku může manželovy námitky odbýt je "Von je teplej, neboj", ale mezi mužským osazenstvem se mohou jakéoli privilegované stavy ve firmě zle vymstít. Oni totiž živí rodinu, většinou, tak o to víc jim to bude vadit.
11. 07. 2020 v 15:37Off-line Nobody  (39/183/62)
Článek je dobře napsaný. Já jsem si nikdy jako člen nějaké komunity nepřipadal, tak netuším jaké to je. Bylo a je mi to samozřejmě líto. A však nemohl jsem si pomoci, v době když jsem vyrustal tak jsem pravděpodobně chybně a až barvoslepě vnímal gay komunitu buďto jako promiskuitní skupinu a nebo jako zakouřenou hospodu. Ani jedna z těch věcí mě nějak nepřitahovala, takže jsem měl smůlu. Kdybych mohl vrátit čas ... ale to nelze :D
31. 08. 2023 v 19:32On-line Minor  (68/-/-)
Tak jako hledají hetero, hledají i homo... Měli bychom držet při sobě, ne se odsuzovat, ponižovat za to, či ono... Zloba, zášť čiší na každém rohu... Nenadávejme, mějme se rádi... Ať gay či hetero... Lidi, život je tak krátký... K čemu půtky.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload