Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Gay, gay, gay, aneb čeho je moc, toho je příliš. Zneužíváme slovo gay?

Gay. Slovo, které je páteří „druhého konce duhy“. Výkladový slovník jej definuje krom označení homosexuálního muže, případně ženy, jako „zářivě barevný nebo přitažlivý“, „zastarale šťastný či nadšený“ nebo „bezstarostný“. Realita se ovšem tak veselá být nezdá. Bezstarostně hraje všemi barvami duhy.

Dnešnímu užití se začali homosexuálové přibližovat v polovině dvacátého století, kdy se tento termín využíval pro označení požitkářského životního stylu, jimž krom právě výrazného oblečení vynikali homosexuálové, kteří tak začínali být postupně označováni.

LGBT komunita výraz „gay“ v podstatě adoptovala. Ve své době tento krok měl logický význam. Dnes zažité slovo mělo vybízet homosexuály k jeho původnímu znění a hrdosti, lidé jej však tehdy znali. Dalším podstatným důvodem byl fakt, že termín „homosexuál“ byl nerozlučně spjat s homosexualitou, která v té době byla definovanou mentální chorobou. Slůvko „queer“ bylo též pejorativní. Původně totiž znamená „divný“.

To, co původně odráželo pohled společnosti a homosexuálů na ně samotné, se „z kulturního termínu a dočasné identity, již jednou nebude potřeba“, jak za ono slovo i proti němu bojoval například Peter Tatchell, stalo téměř kultem. Slovo zakořenilo a zapustilo rozsáhlé kořeny, přičemž jeho význam, ať už jazykový nebo ten pro historii LGBT hnutí, zahynul pod náporem násilí, kterého se na něm dopustili paradoxně samotní gayové.

Dnes mnozí z naších řad neudělají krok, aniž by jej sami neoznačili za „gay“. Díla, která tvoří, jsou označována jako „gay tvorba“. Pořádají „gay akce“, na kterých předvádějí, jak jsou gay.

Dříve urážka, dnes výsada

Zatímco dříve by samotní homosexuálové vnímali takovéto vyčleňování jako formu urážky, dnes se na této separaci podílí samotná duhová komunita, která dříve bojovala za svou rovnoprávnou pozici ve společnosti.

Proč by však měli gayové dělat například „gay věci“? Liší se snad náš způsob konání čehokoli (krom sexu) od toho, jak danou věc provádí heterosexuálové? Stejně tak je možné se udivovat nad označením „gay vztah“, který neužívají pouze „heterosexuální“ média. Vždyť vztah a láska, jsou-li upřímné a skutečné, jsou definovatelné u všech lidí stejně.

Vypadá to jako soutěž

Někdy se může jevit, že samotní gayové soutěží o to, kdo je více gay, hledají nové a nové domény, kterým by mohli dát svoji pečeť se třemi písmeny. Jak jinak lze zodpovědět tu záplavu slova „gay“ v našich životech?

Možná přichází čas, kdy bude nutno přepsat definici. Místo jedince přitahovaného stejným pohlavím by se mohlo stát označením pro člověka, „který žije gay život podléhající gay zákonitostem a gay způsobu vnímání“. 

Problém ovšem není pouze to, jak toto slovo ovládlo naše životy, jak bylo v podstatě degradováno, ale skutečnost, že se stalo manifestem. Nálepku, kterou jsme si dobrovolně vtiskli, jenž nás pojednou vyčleňuje, pohlcuje identitu mnohých a vzdaluje od skutečné hrdosti a volného života. Zanedbatelná též není vizitka, kterou o sobě LGBT komunita vysílá.

Míříme k dalšímu významu?

Je pouze na každém z nás si zodpovědět, co pro nás být gay znamená a zda potřebujeme další berličky, které budou stavět na tomto výrazu.

Ať je pravda jakákoli, je nutno si uvědomit, zda nemíříme k dalšímu významu „gay“, a to k tomu, který nalezneme například ve frázi „That’s so gay“ – „To je hloupost“.

Titulní foto: brianhenrythompson, Flickr, Creative Commons

Autor článku žije a dýchá uměním, pro momenty inspirace a osvícení. Alfou a omegou, snem i cílem, jsou pro tohoto pragmatického hyperracionálního fantastu elegance a móda.
Onload

13 názorů ke článku

22. 09. 2013 v 18:12Off-line Fopolo  (28/186/82)
+1
Souhlasím - 8   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
22. 09. 2013 v 18:55Off-line Tukan6991  (27/-/-)
JKP je jeden asi z mála autorů tady, který píše články, které ta naše komunita tak zatraceně moc potřebuje... :)
Souhlasím - 10   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
22. 09. 2013 v 22:25Off-line Betonica  (39/191/93)
Je to zmatene. Ze zacatku dobre, stat zajimavy, zaver uplne mimo. Berlicky, manifest... Moc se v tom nevyznam. Zas to ne ma pusobi umele, zamerne uzita neobvykla slova, ktera se do kontextu moc nehodi.

Jinak souhlasim s tim, ze "gay stuff" je vsude a je ho moc. Jsme sice mensina, ale soucasne jsme soucasti spolecnosti. A verim, ze stejne jako spolecnost obtizne prijima jine mensiny, paklize na sebe prilis upozornuji, spatne prijima i nas, paklize jsme "over gay".
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
23. 09. 2013 v 10:45Off-line ThomPrag  (45/180/76)
"Slovo zakořenilo a zapustilo rozsáhlé kořeny..."
Pane jo, těch kořenů tam ale je... Jako pointa mi asi jasná je. Gay tužka, gay pojištění, gay město, gay... ano, doba je asi taková, že když jsme gayové, tak máme rádi všechno gay. Naštěstí ne všichni.
Nicméně se nemohu zbavit dojmu, že autor stále nepochopil, že jeho filosofické úvahy tady většina osazenstva stejně nepochopí.
23. 09. 2013 v 23:57Off-line Zentaiguy1  (31/180/61)
Noo, chtělo by to zapracovat na jazykové stránce věci... Ale souhlasím s tím, že je dobře, aby někdo tyto články psal. Jen mi dovolte malý dotaz: čím byste tak slovo "gay" nahradili?
24. 09. 2013 v 13:21Off-line Betonica  (39/191/93)
A proc ho nahrazovat? Neni od veci nazvat se spravnym slovem. Jen s tim slovem zachazet opatrneji. Heterosexualove taky nepouzivaji "heterak" jak na bezicim pasu, ne?
05. 12. 2013 v 15:44Off-line Susanowo  (40/-/-)
No, ale chybí vám zde úvaha proč se tomu tak stalo, musíme se uvědomit, že na homosexualitě a slově gay se staví velký marketing. Na slově hetero se reklama moc udělat nedá, přitáhnete tím akurát tak nežádoucí pozornost plešek. Proto se může zdát že slovem gay se ohábí každý druhý. Ovšem po většinou ani né tak gayové samotní jako spíš firmy chtějící prodat své zboží homosexuální komunitě.
25. 12. 2013 v 10:18Off-line Andrey2012  (33/187/68)
Gay mi nepřijde jako zneužívané spíš zbytečně medializované.....ale používá se ještě termín sodomita...můžem se přiklonit třeba k tomu :-P
18. 02. 2014 v 07:02Off-line Miroslav1318  (25/167/-)
Je to dobre,ale to slovo by sa podla mna malo nepouzivat,ved sme taky isty ludia ako heterosexuali len pozerame ine porno.tak nechapem :/ ale je to dobre :)
10. 04. 2014 v 03:44Off-line Mirekjihlava  (48/183/78)
...hmmm...to sem nějak nepobral,jestli to byl manuál na nějakou grilovačku,nebo jak se má správně vystřelit ze vzduchovky :D..takže vlastně škoda času .
09. 05. 2014 v 03:58Off-line Fogacer  (55/172/61)
Osobně je mi článek sympatický. Ale jinak nemám rád škatulkování. Mám rád klasické kavárny,restaurace i hotely a nepůjdu někam jen proto, že jsem gay a chci být cool jen ve svém podniku. Paradoxně se jako gayové příliš řešíme a to je často spíše na škodu. V první řadě jsem člověk a to s kým chodím je pouze moje věc. Naštěstí mám dost hetero přátel co mne vůbec neřeší, tedy alespoň si toho nejsem vědom. A pokud ano tak to bereme spíše jako součást konverzace v dobrém. A vím, nic není dokonalé. My také ne. Osobně si myslím, že často my sami jsme si největším nepřítelem tím jak jeden řešíme druhého a hlavně nikoli jako člověka ale pouze na základě např. vzhledu a věku.
24. 07. 2017 v 02:53Off-line Powlusik  (37/179/69)
Bože, jak snadno se bortí to, co se tu všichni roky snaží stavět.
**
Ale kluci nakluky či muži na muže, to je snad nejšikovnější sebeoznačení či označování ostatními, že už fakt dál není co řešit!!
**
Já jsem odjakživa muž na ženy, ale co teď, když jsem i muž na muže...???
21. 05. 2019 v 10:04Off-line Alda29  (36/192/90)
To je ale blbý článek. Nicméně asi pravdivý.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload