Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Zprávo, pověz mi, aneb jak nám slouží internet a gay seznamky

Existují určitá zažitá pravidla pro komunikaci, ať již psanou nebo mluvenou. Za poměrně krátkou dobu existence internetu se vyvinuly určité návyky pro komunikaci po síti. Dá se mluvit o souboru zkratek, pozdravů, vět, hlášek. Někdy se ovšem může zdát, že vznikl i určitý stereotyp, který se projevuje například i při komunikaci na seznamovacích serverech. Tvrdí se, že internet nás sblížil. Ano, jistě v určitém ohledu tomu tak je. Vidíme si de facto až do talíře, můžeme se spojit s kýmkoli kdykoli, ale nejsme si díky internetu zároveň i vzdálenější?

Máš odvážnější foto?

Nezřídka mívám pocit, že konverzaci, kterou zrovna vedu, jsem už jednou zažil. Ne snad, že s daným člověkem bych si už psal, ale otázky i sdělení jsem už četl od někoho jiného. Říkal jsem si, že jsem možná zvláštní, ale vím, že tento pocit nemám pouze já. Přiznám se, že někdy již jsem unavený poté, co musím desetkrát za den odpovědět na otázku „Máš někoho?“ a „Proč?“.

Ano, vím, že sice nemluvíme tváří v tvář, ovšem kde je psáno, že by při internetové komunikaci měla být posunuta hranice toho, co je vhodné? Žádáme fotku obličeje, abychom věděli, s kým máme tu čest, ale požádali bychom snad v běžném životě někoho, aby se nám svlékl, byť bychom s ním strávili jenom jeden večer? Proč tedy by mělo být normální číst „Máš i odvážnější foto?“.

Sebevědomí pod rouškou anonymity

Dalším zajímavým fenoménem, krom absence či útlumu způsobů, který jsem postřehl, se mi jeví být i sebevědomí, které internetový prostor propůjčuje. Pravděpodobně fakt, že nás stále dělí nějaká vzdálenost a určitá míra anonymity, v některých probouzí odvahu či drzost k tomu, co by si tváří v tvář nedovolili.

S jistou dávkou rozčarování se spíše bavím nad tím, jak někteří obléknou háv kazatele a spustí záplavu kritických a odsuzujících komentářů na profilech lidí, s kterými se ani neznají. Když se pak s nimi ale míjí například na ulici, neudělají to, co běžně předvádí, když vkročí do virtuálního světa. Cožpak můžeme vůbec něco soudit o člověku pouze z jeho fotografie a pár řádků na profilu?

Toto pokrytectví, s kterým se potkávám, mě nutí se zamyslet i nad tím, proč mnozí zastírají to, kým jsou a jak se běžně chovají, a zároveň to přivádí další otázku: Neukazují právě tímto, jací jsou a co nosí pod nějakou maskou? Možná to ovšem je pouhý nedostatek taktu, díky čemuž například někteří dotíravě pokračují v diskuzi, i když by už mohli vycítit, že o ni druhý nejeví zájem. Někteří si dokonce v konverzaci vystačí sami.

Staré úsloví praví: Do třetice všeho dobrého nebo zlého. I tak by se dalo mluvit o něčem, co se může jevit pozitivně, ale také může nést kus špatného. Jako například věta „Já tě viděl“, „Já tě znám“, „Nestál jsi náhodou tam a tam tehdy a tehdy?“ a další podobné. Nezůstaňme pouze u toho, jak zvláštní je to, že nás dovede někdo doslova vystopovat, i když zároveň jim patří čest, neboť to může být lichotivé, že si nás všimnou.

Žít, to je povinnost

Na jedné straně se totiž ukazuje, jak nás internet může doslova sblížit. Může někdy dva lidi svést opět dohromady. Zároveň se ale díky svým profilům a fotkám stáváme známějšími a známějšími, necháváme za sebou drobečky, díky kterým může být narušeno naše soukromí. Ať už na to, že nás někdo pozná, budeme nazírat radostně či ne, nelze ten pohled zbavit určité hořkosti. Vždyť přeci pozitivnější by bylo, kdybychom se oslovili přímo a nezabředávali do hlubin virtuálna. Vždyť „žít, to je povinnost“, jak pravil Goethe.

Ano, internet je dobrý vynález, stejně tak i komunikace a jiné možnosti, které nám otevírá. Nezapřu, že i když bývám já, a vím, že i spousta dalších, podrážděný „netem“, tak v tomto kusu „zla“ je i velký kus dobra, skrze to, jak nám mnohé věci usnadňuje. Otevírá nám cesty i k tomu, co bychom běžně nemuseli najít. Ať už k informaci či člověku v životě.

Je nutno si ovšem uvědomit, že ačkoli mluvíme virtuálně, naše chování a obrázek, který tak o sobě vysíláme, virtuální nejsou, stejně jako ti, kteří u počítače v daný moment sedí. Ať už je realita jakákoli, neměli bychom k ní přistupovat virtuálně, aby místo blízkosti nevznikal pouze odstup, který se tak pouze jeví díky internetu a aby náš úsudek nebyl zakalen něčím, co ne vždy je skutečné. Jediné, co je třeba, je trocha rozumu a nevirtuálních způsobů.

Titulní foto: eunix, Flickr, Creative Commons

Autor článku žije a dýchá uměním, pro momenty inspirace a osvícení. Alfou a omegou, snem i cílem, jsou pro tohoto pragmatického hyperracionálního fantastu elegance a móda.
Onload

6 názorů ke článku

06. 10. 2013 v 10:58Off-line Igni  (36/192/130)
Sice je ten clanek skoro neobsazny, ale poukazuje na problemy a mouchy tohohle internetove seznamovani.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
06. 10. 2013 v 13:26Off-line Lukino15  (25/174/-)
Aaaaha, tak admin je fajn p**o :D Napíšu: "Písemnou nebo psano :DDDDDD" a on můj koment smaže a článek opraví na "Psanou nebo mluvenou." :D :D to jsou způsoby...
06. 10. 2013 v 13:54Off-line NaKluky.cz  
descaharm: Dbáme na to, aby zde byly pouze slušné profilové fotky, na kterých je dotyčná osoba poznat. Je to zmíněno i v podmínkách při nahrávání nové profilovky. Nechceme zde profilové fotky přirození ani ničeho podobného :)
11. 01. 2014 v 14:36Off-line Dravec  (33/183/65)
Mne osobne najviac vadia internetoví podvodníci. To sa lahko klame ak človeku nevidím do očí. Vonku klamára prekuknem hned, ale tu nie.....
12. 03. 2014 v 14:34Off-line Colombo  (103/192/90)
K redakci bych měl i já poznámku, když jsem jim psal, že jeden konkrétní profil, který mě navštívil a měl napsán věk 14 let a v nadpisu, že hledá sex, nic s tím redakce neudělala. Nechci dávat nikomu rozumy, ale měla by redakce vědět, že tady nejde jen o můj názor, ale že jednání onoho hošíka řeší v paragrafu trestní zákon.
20. 04. 2021 v 16:33Off-line Mikaela  (49/176/60)
Je fajn že něco takového je což děkuju vzhledem k tomu že má kontraverze sahá i na Tweeter což je až k neuvěření že si občas padnem do noty z předsedkyní TOP 9 což potom se divím jak někdo dokáže otočit politiku tak že je občas až přehledná. Vlastní zkušenost co se týče střetnutí z oči do oči tak sem většinou jezdí samí nadržení pitomci co jdou jen za fit sexem ale potom zjistí že jejich budulínek má dřív večerku než by někdo chtěl .Tu si každý hraje na machra ale když někomu řeknu ten den su v Prze a jdu jen na klinku a chtěla bych ,aby mě někdo udělal garde myslíte si že v reálu tam někdo byl? Tak jedině hovno v octě s prominutím . 5 d***lu mě žádalo už o ruku a 5 d***lu dostalo kopačky .Důvod nadrženost a neochota se podívat pravdě do oči
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload