Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

StopAIDS šalina nabídne Brňanům bezplatné testy

Nechat se anonymně a zdarma otestovat na HIV a dozvědět podrobnosti o tomto viru budou moci návštěvníci speciální šaliny, kterou k nedělnímu Světovému dni AIDS vypraví organizace Společně proti AIDS ve spolupráci s Dopravním podnikem města Brna.

Vůz vyjede ve 14.00 hod ze zastávky Komenského náměstí a až do večera bude jezdit centrem Brna. Organizátoři předpokládají, že by během čtyř hodin mohli do tramvaje nalákat až čtyři stovky lidí.

„Často se setkáváme s tím, že lidé považují AIDS za nemoc narkomanů a homosexuálů. Z praxe ale vím, že onemocnění se často vyskytuje mimo tradičně pojímané rizikové skupiny. Proto chceme testování přesunout z laboratoře přímo do šaliny, a nabídnout jej tak lidem, kteří by o něm normálně neuvažovali,“ přiblížil svůj záměr koordinátor akce Miroslav Zajdák.

Poté, co ozvučená šalina ve čtrnáct hodin vyjede z Komenského náměstí, začnou pořadatelé amplionem lákat první návštěvníky. Zaměřit se chtějí především na studenty ve věku 15-25 let, ovšem testování zdarma provedou jakémukoli zájemci.

Cílem akce ale není jen nabídnout samotné testování, ale také zvýšit informovanost lidí o chorobě. Proto organizátoři přichystali bohatý doprovodný program.

„Po celou dobu jízdy budou návštěvníkům k dispozici dobrovolníci z organizace Společně proti AIDS, kteří budou rozdávat informační brožury a mohou zodpovědět všechny dotazy. Připravili jsme také výstavu fotografií slavných osobností, které na AIDS zemřely. Zároveň návštěvníci dostanou příležitost přispět do naší dlouhodobé sbírky zakoupením červené stužky, která je celosvětovým symbolem boje proti této chorobě,“ dodal Zajdák.

Organizátoři akce StopAIDS šalina navázali také spolupráci se studentskou stanicí Radio R. Ta bude v době jízdy šaliny vysílat speciální pořad věnovaný problematice AIDS a průběžně přinášet reportáže přibližující dění ve voze.

Šalina v 18.00 hodin zastaví na slepé koleji před Fakultou sociálních studií, kde program zakončí veřejná debata o problematice prevence šíření viru HIV. Přímo z vozu bude tuto debatu rádio živě přenášet.

Organizace Společně proti AIDS vznikla na konci roku 2005. Jejím cílem je šířit osvětu o této nemoci a zároveň zdarma nabízet testování. Ačkoli otestovat jednoho člověka stojí víc jak dvě stě korun a organizace žije jen ze sponzorských příspěvků, podařilo se jí za dobu své existence provést již více než čtyři stovky bezplatných testování a odhalit více než deset nakažených lidí.

Pojeďte v tom s námi! Prahou projede osvětová tramvaj proti AIDS

7 známých DJs podpoří Světový den boje proti AIDS na Václavském náměstí

Titulní foto: whyld, Flickr, Creative Commons, zdroj: dpmb.cz

Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload