Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Herec Jaroslav Šmíd: No a co, že jsi gay? Však Zdeněk Troška taky!

Jaroslav Šmíd je profesionální herec. Na výkon povolání se připravoval opravdu důkladně, kromě brněnské konzervatoře (1985–1989) vystudoval i pražskou DAMU (1989–1993). Po absolutoriu působil v Činoherním studiu v Ústí nad Labem a v divadle Labyrint Praha, kam se po rekonstrukci a návratu k původnímu jménu divadla (Švandovo divadlo) v roce 2002 vrátil.

Diváci jej mohou znát zejména z reklam, hrál však i v několika filmech. Jednu z nejvýznamnějších filmových rolí dostal v roce 1988, kdy v hlavní úloze ztvárnil mladíka Vojtu ve slovenském filmu Vlakári. Zatím poslední filmovou příležitost dostal v Troškově komedii Doktor od jezera hrochů. Jako vůbec první v České republice založil speedating, tedy rychloseznamku založenou na osobním setkání.

Místo v porotě získal, jelikož bude moderovat finálový večer Mr. Gay Czech Republic a hodnotit účastníky castingu z pohledu vyjadřování. Vzdal se svého honoráře za moderování a částku dvacet tisíc korun věnoval na charitu.

Jste členem poroty na castingu Mr. Gay Czech Republic. V čem si myslíte, že je Váš přínos pro team porotců?

Tak především proto, že ve svém věku 43 let už leccos vím a jen tak mě něco nepřekvapí a nezaskočí. To znamená, že se dokážu dívat na věci se zdravým odstupem a nadhledem!

Když Vám nabídli místo jednoho z pěti porotců, co Vám proběhlo jako první hlavou?

První signální bylo takové to chlípné: „No, to si to užiju.“ A druhá signální: „No, to ale není žádná prdel ty vole!“

Jaký by měl být dle Vás vypadat vítěz? Ať po fyzické nebo psychické stránce…

Moje představa vítěze je velmi osobní věc a v tento okamžik není podstatná. Záleží na tom, kdo na casting přijde, protože tam se moje představa vítěze vůbec nemusí objevit. Nebo chcete slyšet klišé – sportovní figura, humor a inteligence?

Co čekáváte od soutěže?

Tak hlavně dobrou zábavu, spoustu mladých lidí kolem sebe a nový zážitek! Rád se vrhám do věcí, které se dělají poprvé, a věřím, že také na 100 %.

Už jste se zúčastnil nějaké soutěže jako porotce či soutěžící?

Jako porotce poprvé. Ale soutěžící jsem byl už mnohokrát vzhledem k mému povolání herce. Šlo o různé soutěže v uměleckém přednesu a divadelní přehlídky. No a vlastně i přijímačky na DAMU je taková tříkolová soutěž. Nejlepší jdou studovat.

Mr. Gay Czech Republic má v prvním ročníku zvolené téma problematiky rakoviny varlat a k tomu jste s dalšími porotci nafotili fotografie, které poukazují na daný problém. Setkal jste se už s touto problematikou nebo rakovinou všeobecně ve Vašem okolí?

Tak jasně, že vím, že existuje rakovina a rakovina varlat. A kulky si hmatem kontroluju. Jde o to, zda si to uvědomují i ostatní a pak je dobré na to upozornit.

Jste zapojen do nějaké charity?

To slovo „charita“ nesnáším. Hrozně se to zneužívá ke zviditelnění a je to podvod. Když mě na ulici osloví nějaká osoba a nabízí nějakou kravinu za dvacku pro zoufalé děti, tak to ignoruji. Když už někomu pomáhám, tak je to vždy osobní a zajímám se o konkrétní projekt a vím, kam moje peníze jdou a komu. Takže nejsem zapojen do žádné charity, ale pomáhám a rád.

Kdy jste udělal svůj coming-out?

Bylo mi 21 let a bylo to v roce 1991, kdy slovo „homosexulalita“ znělo jako prašivina (svrab) a ten jsem ostatně o pár let později také měl.

Jak to přijalo Vaše okolí?

Ten svrab? To bylo zábavný. Zjistil jsem si, že se svrab přenáší také fyzickým kontaktem a v té době jsem zkoušel ve Švandově divadle novou hru, která byla hodně tanečně pohybová a o osobní kontakt nebyla nouze. Když jsem to zjistil, tak jsem předstoupil před kolegy a oznámil jim, že mám problém a udělal malou osvětu o svrabu a inkubační době. Projevuje se to hlavně tím, že to prostě svědí a pořád se škrábete. Od toho okamžiku se všichni začali škrábat. To byla sranda. Ale nikdo nic naštěstí nechytnul.

A pokud jde o přijetí coming outu od okolí, tak jsem měl štěstí, protože jsem v té době studoval na DAMU a tam jsem nebyl jediný gay. Nejvíc mě ale pomohla spolužačka Míša Kuklová. Když jsem jí to s třesoucím hlasem oznámil, jen suše odpověděla: „No a co, Zdeněk Troška taky“.

Složitější to bylo doma. Jsem z malého města Třebíče, a když jsem to mámě a sestře oznámil, tak byly slzy. Ale to je na jiné povídání. Nicméně, děkuji, mamčo! Jsi báječná a silná ženská!

Jak se zapojujete do LGBT komunity?

Nijak. Ta zkratka LGBT je pro mě nový termín. Teď už vím, co to znamená. Ale nejsem příliš sdružující se člověk. Nikdy jsem se v žádné komuně neangažoval. Měl jsem v životě štěstí, že jsem nikdy žádnou nepotřeboval. To ale neznamená, že ji nebudu podporovat.

Další porotci:

Tanečník Tomáš Kuťák: Když mi bylo dvacet let, prošel jsem veřejným coming outem

Kadeřník Pavel Filandr: Pocházím z malého města, takže reakce na moji homosexualitu nebyly pozitivní

Tony Čejka: Sexuální partnery jsem přestal počítat u položky 500

Titulní foto: TZ

Onload

2 názory ke článku

11. 05. 2014 v 17:33Off-line Petardo  (103/-/-)
Mám ho rád, moc sice nehraje titulní role, ale je sympaťák a miluji polévku Tvor :)
24. 11. 2020 v 05:41Off-line Iglw  (48/172/77)
Škoda,že je tam už,kde není návratu!Fajn chlapík!
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload