Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Vstupů do registrovaného partnerství bylo opět více

111 gay a lesbických párů vstoupilo do registrovaného partnerství v 2. polovině roku 2013. 66 z nich bylo mužských, 45 ženských. Oproti předchozímu roku, kdy to bylo 104, jde o mírný nárůst, který je ovšem setrvalý.

V tomto období mezitím 13 dvojic zrušilo registraci, ovšem v tomto údaji chybí kraje Praha, Ústecký a Liberecký, kteří tento údaj neposkytují.

Ve 20 případech byl jedním z partnerů nebo partnerek cizinec, a to i ze zemí jako Palestina, Bolívie, Indie, Austrálie nebo Rusko. Ovšem nejpočetnější skupinou i nadále zůstávají Slováci.

Zajímavý obřad byl podle vedoucí matriky středočeského kraje Jaroslavy Vrňákové právě ten s Palestincem: „Pánové se znají 17 let, takže byli opravdu šťastní, že sehnali všechny zákonem stanovené doklady.“ Poté se konala svatební party v Kutné Hoře s naprosto úžasnou atmosférou a navíc budou letos pořádat oslavu jejich registrace spolu s hosty z celého světa, jako jsou Irsko, Španělsko nebo Dominikánská republika.

Ovšem nejvíce byla paní matrikářka Vrňáková z Kladna nadšená z registrace v zámecké zahradě v Poděbradech: „Hosté byli pozváni na pravou českou letní kloboučkovou párty, ze které se vyklubala registrace. Všichni přítomní moment překvapení zvládli skvěle. Byla jsem pozvaná na hostinu i s tancem, byl to nezapomenutelný zážitek.“

Obecně lze konstatovat, že zkušenosti matrikářek z celé republiky s registracemi jsou vesměs pozitivní a příznivý.

Do partnerství vstoupilo 2 284 gayů a 1 100 leseb

Zákon o registrovaném partnerství od 1. července 2006 do 31. prosince 2013 využilo celkem 1 692 gay a lesbických dvojic. Svůj vztah se rozhodlo zpečetit 2 284 gayů a 1 100 leseb. 206 párů tvoří i partneři jiné národnosti. Bohužel více než 191 soužitích už došlo k jejich zrušení. Přesto je toto číslo v souvislosti s manželstvím a rozvody minimální.

Nutno podotknout, že ve většině evropských zemích, které legalizovaly svazky osob stejného pohlaví v několika variantách, v této době po schválení již došlo k prudkému poklesu zájmu, který se pak stabilizuje v určité hladině. Česko tak buď do tohoto stádia ještě nedospělo nebo se nezvykle ustálilo od počátku na relativně nízké hladině přes 200 nových registrovaných dvojic ročně. Ovšem podporovatelé prosazení tohoto institutu u nás jsou od počátku s těmito čísly spokojeni.
I ze samotné gay a lesbické minority se sice ozývaly námitky o nedokonalosti a nedostatečnosti zákona, ale mnozí netušili, že většina praktických věcí z toho plynoucích není v samotném zákoně, ale v prováděcích vyhláškách a nařízeních aplikovaných do ostatní legislativy. Od roku 2012 už není v občanských průkazech uváděn rodinný stav „partner“, na který se někteří také vymlouvali.

Titulní foto: pargon, Flickr, Creative Commons

Autor článku je bývalý gay aktivista (Nadace Sokrates, SOHO v ČR, Gay iniciativa v ČR) a oficiální správce statistiky o registrovaném partnerství v České republice.
Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload