Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Zpověď: Homosexualita handicapovaných kluků mezi námi

I gayové mohou být handicapovaní. Já jsem jedním z nich. Člověk, který sedí na vozíku nebo chodí o berlích, může být gay a přitom chtít partnera. Partnera, který nás bude mít rád a brát takové, jací jsme. A zde už nastává jistý problém.

Zdravý člověk si takový vztah nedokáže představit

Zdravý člověk si totiž myslí, že to bude ve vztahu překážka. Jenže největší obava je z toho, že si zdravý člověk bude připadat jako pečovatel, který se bude muset o dotyčného starat, anebo další případ, začnou nás litovat, což není vůbec dobře.

Představte si, že budete mít nějaký úraz a každý vás bude litovat, asi by se vám to taky nelíbilo. Jako každý zdravý člověk, tak i my potřebujeme pochopení, a třeba i nějakou radu. V tomto tkví komunikace, která v dnešní uspěchaně době chybí.

Každý to chce hned

Každý chce vztah okamžitě, ale vztah se musí vybudovat z kamarádství. Podívejte se na heterosexuální páry. U nich tyto vztahy fungují, ať se jedná o ženu či muže na vozíku, nebo i jinak handicapované. A právě toto postrádám v naší komunitě. Je pravda, že někteří musí brát prášky nebo i pomůcky, které jim usnadní věci, ale to určitě není až tak velký problém. Opět si o tom stačí jenom promluvit.

Intimní soužití

Asi největší obavou zdravého partnera je intimní soužití, kdy se bojí, že partnerovi nějakým způsobem ublíží, ale opak je pravdou. Zde se meze nekladou a oba partneři si to mohou užít, stačí zapojit fantazii a stačí i trošku experimentovat. I takové hlazení, nebo občasná masáž, dokáže udělat své a opět jenom stačí komunikace, zeptat se, co kdo má rád, a trošku si to poupravit. A uvidíte, jak vám bude dobře.

Sport

Máme sport, který dělá většina zdravých, a kteří si někdy mylně myslí, že handicapovaní nemohou sportovat, nebo nebudou stíhat tempo. Opak je pravdou. Plno vozíčkářů i jinak handicapovaných sportuje, aby si udrželi fyzičku.

Foto: armymedicine, Flickr, Creative Commons

Sledge hokej, monoski (lyže), basketbal a dokonce i rugby na vozíku. Osobně jsem hrál ve škole florbal se zdravými kluky, a teď chodím i do fitness centra.

Turistika a výlety

Je libo turistika? Žádný problém. Stačí „handbike“ – buď samotné kolo, které se přidá do rámu vozíku, nebo „handbike formule“.  Je i organizace Adrenalin Bez Bariér, která se zabývá sporty pro handicované, včetně těch adrenalinových.

Foto: rickmccharles, Flickr, Creative Commons

V neposlední řadě i výlety, které jsou čímdál více uspůsobeny pro lidi se szníženou hybností. Ze skušenoastí mohu doporučit Zámek v Častalovicích, který nabízí plošinu. Takže umožní přístup, abychom si mohli užít prohlídku, průvodci jsou velmi ochotní. V Třebíči je i rozhledna, který je přizpůsobená, takže i v tomto směru je možností spousta.

Neberte nás jako překážku

Zde je vidět, že  nás opravdu nemusí brát jako překážku. Dokážeme žít úplně normální život, můžeme milovat, sportovat a dělat vše, jako zdraví lidé.

Titulní foto: pinksherbet, Flickr, Creative Commons

Autor článku je introvert, který spíše poslouchá, než mluví. Jeho největší slabinou je velké vciťovaní, ale právě díky tomu dokáže ostatním pomoci.
Onload

12 názorů ke článku

05. 04. 2014 v 08:23Off-line Fogacer  (55/172/61)
Moc hezky a pravdivě napsané. Bez zbytečných emocí a prázdných slov. Jako vozíčkář s tímto mohu jen souhlasit. Znám pár handicapovaných kluků (myšleno i jinak než vozíčkáři) jež řeší stejný problém. jak si najít kluka jež by dokázal naslouchat a nikoli aby litoval či dokonce odsuzoval. Díky Honzo za článek. Snad pomůže některým klukům otevřít oči a chápat nás jako rovnocenné partnery ač s jistým handicapem.
Souhlasím - 8   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
05. 04. 2014 v 11:21Off-line Klucinek  (33/176/75)
Hezky napsaný článek, nikdy jsem partnera na vozíku neměl, ale myslím že by mi to nedělalo žádný problém. Určitě bych dotyčného nelitoval, jelikož vím že tito lidé dokáží žít plnohodnotný život, možná leckdy plnohodnotnější než my "normální" A jako pečovatelka? Možná bych si tak připadal (v určitých věcech) první týden a to z důvodu že dotyčný dělá určité věci jinak, ale myslím že pak se vše tak zautomatizuje a stane samozdřejmostí že to člověk přestane vnímat. Spíš si myslím že to je o tom než si člověk zvykne že musí brát určité ohledy na partnera. Jako je třeba volba přístupových cest do objektů, terénní trasy při výletech apod. ale není to nic co by mělo dělat problém. Vztah s člověkem u kterého se kombinuje fyzický handicap s mentálním už si na rovinu představit neumím, zde péče o partnera nabývá uplně jiných rozměrů. Osobně jsem si zkusil být jeden den vozíku (pro zkušenost) a musím říct že obdivuji fyzičku lidí na vozíku, i když si člověk asi zvykne. I když to považuji za polovičatou zkušenost, jelikož člověk má pořád vědomí že když ho to nasere prostě se zvedne a de pryč...
Souhlasím - 8   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
05. 04. 2014 v 13:40Off-line THX1188  (40/183/90)
Super článek! Všechny palce nahoru :D
Souhlasím - 8   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
05. 04. 2014 v 17:45Off-line Poklad  (29/177/69)
ne, nesmysl... Vybudovat vztak z přátelství je prostě blbost. Přátelství je ke vztahu překážka.
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 27  Nahlásit
05. 04. 2014 v 17:53On-line Richard33  (44/185/80)
K handicapovaným klukům mám celkem blízko. Pěkný článek, zase jsem chytřejší v tom, jak to vidí oni. Dík :-)
09. 07. 2014 v 20:38Off-line Beckett51  (27/-/-)
Nádherný článěk :) Brzkonkurenčně nejlepší co jsem za dlouhou dobu tady četl :)
Souhlasím - 5   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
09. 08. 2015 v 16:41Off-line Klasik76  (41/174/-)
Myslím, že v dnešní společnosti zaměřené na vzhled, váhu a oblečení to mají hendikepovaní opravdu obtížné.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
27. 07. 2017 v 22:09Off-line Gargamel  (37/182/74)
vůbec bych stím neměl problém, láska je stav duše ne poloha penisu, nebo hladání snadné cesty životem
01. 08. 2017 v 08:21Off-line GayBriel  (29/-/-)
Popravde by se autor mel spise povenovat budovani vztahu s nejakym svym kamaradem, nez tady psat takove clanky. Rozhodne tim neotevre oci lidem, kteri proste vztah s handicapovanym nechteji. A rozhodne na takovy clanek neutahne blondate modrooke kidy.
06. 11. 2017 v 17:42Off-line Halaburda  (32/185/55)
Plno lidi pise ze by stim nemělo problémy ale realita je uplne jina a bohužel tady nakluky.cz to plati taky.
21. 11. 2019 v 10:37Off-line Colonel.RedForce  (43/173/92)
Dobře napsáno, co dodat? Snad jen to, že i handicapovaní lidé mohou žít dokonalý plnohodnotný život. Znám jich mnoho a není problém v okolí, ale většinou v tom jak ten člověk vnímá sám sebe...
15. 03. 2021 v 09:30Off-line Mikaela  (49/176/60)
Mám sice věk na který nejsu hrdá ale vím jaké to je když se někdy člověk probere a necítí od půl pasu nic jen stuhlé vazivo jedinou záchranou sou jen obstřiky nebo masti či gely co stlumí bolet o to horší je když je to troj boj tedy krční páteř ,plice "astma" a třísla hold i důchodci když mě vidí v nepříjemné situaci tak si mě už dobírají takže zatnout zuby a nepodávat se
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload