Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Mobilní operátoři: Jaký bude operátor budoucnosti?

Každý z nás potřebuje jejich služby a každého z nás se více či méně dotýkají změny, které pro nás naše „česká trojka“ připravila. Jaké změny už nastaly a jak by podle nás měl fungovat mobilní operátor budoucnosti? Volání, SMS, internet a kabelovka, bude toto jediné, co budou nabízet?

Předplacené karty

Někteří si pamatují doby, kdy na předplacené kartě zaplatili 12 korun/minutu a nejspíš si říkáte, že dnešní sazba okolo 3 korun/minutu je levná a můžete s ní být spokojení. Že to není pravda a nejste spokojení? Tak tedy proč operátoři mají miliony předplacených SIM karet?

Existuje řešení, které vám výhody kreditu nevezme. V roce 2013 se na našem českém trhu roztrhnul pytel s virtuálními operátory, kteří dokázali srazit sazbu až na hranici 1,80 korun/minutu bez jakýchkoliv podmínek. Číslo vám také zůstane a přenést ho ke konkurenci není složité.

Smršť levného telefonování: 99mobile, GoMobil, Tesco a další

Anonymita

Virtuální operátoři již nějaké změny přinesli, ale není to to, co jsme od nich očekávali. Pokud srovnáme naše předplacené karty například s kartami v Německu, najdeme hlavní rozdíl v anonymitě. Německá předplacenka se musí registrovat a když jí kupujete, předkládáte občanku. Myslíme si, že systém předplácení v budoucnu už nebude, místo předplacenek budou pouze nulové paušály, na kterých si nastavíte limit na útratu. Budoucí operátor by neměl mít žádné úvazky a vše od zřízení služby až po zrušení služby by mělo být dostupné přes internet.

Neomezené volání

V roce 2013 pro nás O2 připravilo „revoluci“ a představilo nové tarify FREE, které srazily cenu neomezeného volání z několika tisíc na necelých 800 korun. Netrvalo dlouho a nabídku okopírovali zbylí dva operátoři. Byla to opravdu revoluce? Nikoliv, bylo to pouze dorovnání evropského standardu.

Co nás nejvíce po této změně mrzí? Retenční oddělení, díky kterému jsme si mohli vyjednat podmínky a ceny, prakticky nefunguje. Dříve měli operátoři alespoň nějakou snahu zachránit odcházejícího zákazníka, ale dnes jen vygenerují ČVOP a adiós.

Nepopíráme, že pro většinu je neomezené volání za cenu necelých 800 korun výhodné, ale odhadujeme, že přibližně třetina zákazníků je opačného názoru. Jakou změnu by měl přinést operátor budoucnosti zde? Jediné, co by mohli změnit, je snížit cenu nebo rozšířit neomezené volání po EU. Tato kombinace zde již na podobném principu funguje, například O2 má za 999 korun 600 minut po EU.

O2 FREE CZ: Nejdiskutovanější tarif dne způsobil poprask

T-Mobile dorovnává nabídku: S námi síť nesíť za 749 Kč

Cenová válka pokračuje: Vodafone vrací úder a chystá RED

Vodafone odhalil tarify RED a telefony za lepší cenu

Něco jiného než neomezené volání?

Patříte mezi třetinu, pro které neomezené volání není to pravé ořechové? Právě pro vás je nejvýhodnější hledat řešení u virtuálních operátorů, nebo ve speciálních nabídkách „české trojky“.

Nejlepší srovnání a výběr najdete například na srovnávači tarifů tarifomat.cz. Operátor budoucnosti by měl nabídnout každému individuální řešení, kde by si zákazník mohl sestavit nabídku sám.

Mobilní internet a další vychytávky

Jistě jste si všimli trendu, který zde působí. Mobilní internet je dnes skoro samozřejmostí každého tarifu a spotřeba dat každým rokem stoupá o desítky procent. Komunikaci přesouváme na internet a operátoři se začínají stávat dálnicí pro gigabajty dat, které přes ně tečou.

Operátor, který chce být jedničkou i za pět, deset nebo třeba i dvacet let musí už nyní investovat do pokrytí moderní sítě a tou je nyní LTE. Víme, že náklady jsou vysoké, ale finance si už dávno vybrali na maržích a je čas část tohoto dýška vrátit zákazníkům zpět v podobě rychlé, moderní a kvalitní sítě.

LTE

Mnozí jistě zaregistrovali, že operátoři nám slibují do konce roku 2014 pokrytí pro cca devadesát procent populace. Slibují pokrytí dálnic, železničních koridorů a vesnic. Doufáme, že tento slib dodrží.

Teoretická rychlost LTE, kterým pokrývají naše území, je pro stahování až 150 Mb/s a pro odesílání až 50 Mb/s. V budoucnu by měli tyto rychlosti navýšit a hlavně pro naše tarify by měli poskytnout větší FUP.

Velmi nás potěšil Vodafone, který zavedl „SmartFUP“, to znamená, že na stahování a nahrávání velkých souborů máte 30 GB, ale vše ostatní se nezapočítává.

Internetové babičky od Vodafonu: Ty seš bohyně, dáme to na Fejs!

Co dál?

Jaké vychytávky by pro nás měli operátoři v budoucnu přichystat? Televize v mobilu, streamovaná hudba či videotéka, to vše bude pouze základ. Operátorům se snižují marže a dále se snižovat budou, proč by tedy nemohli zkusit i jiný sektor? Například spojení mobilních služeb a bankovnictví, nebo třeba energetika?

Titulní foto: © Depositphotos.com/Goodluz

Autor článku se věnuje telekomunikacím a mobilním operátorům.
Onload

1 názor ke článku

21. 05. 2014 v 16:25Off-line Colombo  (102/192/90)
Volání a data jsou pro obyčejné smrtelníky stále drahé. Přes svého zaměstnavatele mám simku, kde platím paušál 190.-/měs., v tom je 40 min. volání do všech sítí v ČR + 20 sms + internet s FUP 3 G. Po vyčerpání platím za volání 0,61 Kč/min do všech sítí a po celé EU 1,82.-/min., sms 0,34.-Kč, to vše s DPH.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload