Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Co je VOIP telekomunikace? Způsob, jak ušetřit za hovory

Co to je VOIP volání a co vám to přinese? Dříve se o „internetovém volání“ (VOIP) nemluvilo, ale dnes, díky lepšímu připojení a možné velké úspoře financí se dostává toto řešení do popředí.

Co je to VOIP a jaký je rozdíl oproti „internetovému volání“?

VoIP je zkratka pro volání přes Internet (Voice over Internet Protocol). Jde o moderní službu, která využívá pro volání sítě internet. Je potřeba odlišit VOIP a klasické internetové volání. Klasickým internetovým voláním myslíme například Skype, zde se dovoláte pouze tomu, kdo má také Skype nainstalovaný a kdo je přítomen u počítače se zapnutým programem. VOIP je klasická telefonní služba, kde máte registrované normální číslo, na které se dovoláte jak přes klasickou GSM sít (mobilní sít, kterou využívají všichni naši operátoři), tak přes jinou VOIP službu.

Co je potřeba, aby VOIP správně fungovalo?

Pro správné fungování VOIP je nutné:

  • Internetové připojení s minimální rychlostí 512/128 kbps, doporučujeme však alespoň dvojnásobek.
  • VOIP telefon nebo VOIP brána ke které připojíte stávající pevnou linku, anebo je možné nastavit SIP klienta do počítače, popřípadě do chytrých mobilních telefonů.
  • Registrace u VOIP operátora.

Proč bych se měl o to vůbec zajímat? Proč je to pro mě dobré?

Největším lákadlem je cena volání. Pokud máte doma pevnou linku, ze které si občas zavoláte, jistě uznáte, že následující sazby by vás již mohly zaujmout:

Kam voláte

Ve špičce

Mimo špičku

Pevné linky

0,47 Kč/min

0,23 Kč/min

Mobilní sítě

0,71 Kč/min

0,71 Kč/min

(Minimální útrata je 50 Kč/měsíc)

nebo

Kam voláte

Ve špičce

Mimo špičku

Pevné linky

0,59 Kč/min

0,35 Kč/min

Mobilní sítě

1,08 Kč/min

1,08 Kč/min

(Minimální útrata je 10 Kč/měsíc)

Pokud patříte mezi klienty, kteří volají často přes pevnou linku, jistě vás potěší, že i na vás myslel jeden z největších operátorů v Česku, a má pro vás tarif, kde za 299 Kč/měsíc získáte 3 000 volných minut do českých pevných a mobilních sítí.

VOIP nenabízí levné volání jen po Česku, ale i do cizích zemí. Velká výhoda všech VOIP řešení je neomezené volání v síti zdarma. Pokud tedy bude používat VOIP celá vaše rodina, budete moci neomezeně volat mezi sebou zdarma.

Foto: © Depositphotos.com/peus

Kterého VOIP operátora využít?

  • Pokud voláte málo, doporučujeme využít služeb axfone.cz
  • Pokud voláte často, doporučujeme využít služem fayn.cz
  • Pokud chcete používat mobilní číslo jako VOIP, registrujte vaše stávající číslo u společnosti voocall.cz

Jde klasické GSM volání s VOIP zkombinovat?

Samozřejmě, že ano. Pokud máte mobilní telefon s Androidem nebo iOS, stáhněte si aplikaci CSip Simple. Aplikace se integruje do mobilu, a když budete chtít volat, zeptá se vás, jestli má použít mobilní data (GSM), nebo aplikaci CSip Simple (VOIP). Pokud budete připojeni k internetu, můžete využívat levného volání, které vám VOIP přináší.

Jaké číslo se bude ukazovat tomu, komu budu volat?

Většinou vám bude přiděleno číslo pevné linky, a toto číslo se bude zobrazovat volanému a na toto číslo se vám také bude moct zavolat zpět. Pokud si přejete, aby číslo bylo stejné, jako je vaše mobilní číslo, které používáte i nyní, musíte projít jinou registrací.

Kolik zaplatím, než budu moct využít VOIP?

Pokud máte doma např. ADSL a pevnou linku, nejjednodušší bude zrušení pevné linky u stávajícího operátora a pořízení VOIP brány, která vyjde na cca 1 000 Kč. Pokud nemáte pevnou linku, nebo jí musíte vracet dosavadnímu poskytovateli, bude nejlepší pořídit VOIP telefon, který pořídíte cca za 2 000 Kč.

Pokud chcete ponechat dosavadní číslo pevné linky, jde to, ale bohužel je zde vysoký poplatek, který se pohybuje cca v rozmezí 1000 Kč až 2 000 Kč.

Pokud budete využívat VOIP v chytrém telefonu nebo na počítači, nainstalujete pouze aplikaci a vstupní náklady jsou nulové.

Titulní foto: © Depositphotos.com/olly18

Autor článku se věnuje telekomunikacím a mobilním operátorům.
Onload

1 názor ke článku

02. 06. 2014 v 11:43Off-line Colombo  (102/192/90)
Čím dál více věcí je spojeno s internetem, bez něho máte smůlu i s VOIP.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload