Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Registrované partnerství po osmi letech překonalo rekord

1. července 2006 vstoupil v platnost zákon o registrovaném partnerství. Ke svému osmiletému výročí dostal letos nečekaný dárek. První pololetí překonalo rekord první poloviny z roku 2007, kdy v euforii po letech, kdy byla českým gayům a lesbám tato možnost upřena, své dlouholeté vztahy potvrdilo před zákonem 109 párů. Letos to jich bylo 116 (loni za stejné období jen 90). Z toho 40 ženských a 76 mužských. 14 registrací bylo zrušeno.

Po celou dobu je první pololetí v počtu nově uzavřených registrací početně slabší. Rekord druhé poloviny roku (235) dosud drží rok 2006, což bylo opět způsobeno tím, že mezi dvojicemi byli ti, co na to čekali mnoho let.

2 438 gayů a 1 186 leseb jsou svoji

Za 8 let se registrovalo 1 812 dvojic. Svůj vztah uzákonilo 2 438 gayů a 1 186 leseb.

Ovšem více než desetina z nich, tj. 220 párů je smíšených, tj. jeden z nich pochází ze zahraničí. A i když převládají obyvatelé Slovenska, najdeme mezi nimi i takové státy jako např. Čína, Kolumbie, Brazílie, Mexiko, Makedonie, Filipíny, Alžír, Dominikánská republika, Malajsie, Trinidad a Tobago, Kuba, Ázerbájdžán, Gruzie, Rusko, Uzbekistán, Palestina, Izrael a mnohé další. Čeští gayové a lesby jsou tedy velmi kosmopolitní občané.

Registrované partnerství v ČR od 1. 7. 2006 do 30. 6. 2014

Michaela Marksová, ministryně práce a sociálních věcí (ČSSD): „Potvrdilo se, že o registrované partnerství je v ČR zájem. Je zcela přirozené, aby každý mohl žít s tím, koho miluje a v dnešní společnosti je neomluvitelné komukoliv toto právo odpírat z důvodů jeho sexuální orientace. Registrované partnerství je právní závazek, který by měl umožňovat co nejpohodlnější soužití partnerů. Ovšem to, co mnozí manželé považují za samozřejmé, jako například osvojení dětí partnera, zatím není v registrovaném partnerství zahrnuto. Doufám, že se do budoucna situace zlepší a přeji všem registrovaným hodně štěstí v jejich vztahu.

Zániky a rozvody

Zhruba stejný počet dvojic jako u smíšených párů za 8 let svou registraci již zrušil před soudem. Praha, Ústecký a Liberecký kraj již tuto informaci neeviduje nebo neposkytuje, takže od nich je k dispozici jen částečná statistika a poté celkové číslo zániků registrací činí 201. Mírně převládají mužské páry.

Jen pro srovnání – v průběhu prvních tří měsíců 2014, za které jsou dosud k dispozici data ČSÚ, bylo uzavřeno 3,4 tisíce manželství. Počet rozvodů za tutéž dobu byl 6,5 tisíce. U více než 55 % z nich byli nezletilé děti. V roce 2013 došlo k 43 499 sňatkům a 27 895 rozvodům (57,1 % mělo nezletilé děti).

Z hlediska čísel jsou dosud lesbické a gay svazky i nadále výrazně stabilnější.

Titulní foto: © Depositphotos.com/lisafx

Autor článku je bývalý gay aktivista (Nadace Sokrates, SOHO v ČR, Gay iniciativa v ČR) a oficiální správce statistiky o registrovaném partnerství v České republice.
Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload