Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Jaromír: Ve svojí orientaci jsem měl od začátku jasno

Jaromír (Veripax) pochází ze Znojma, je mu dvacet let a sám o sobě říká, že je docela normální blázen do všeho možného. Na osmileté gymnázium chodil v rodném městě, na vysoké je v Brně na Masarykově univerzitě.

Co tě baví?

Dnes už je časově trochu těžší udržet všechny zájmy, co jsem měl na střední. Často také není s kým se o nich bavit, takže už postrádá smysl se jimi zabývat. Nejvíc času dnes asi věnuju zpěvu a učení se hře na kytaru. Jsou to takové koníčky, které nemají moc velkou šanci na úspěch, byť aspoň zpívám v pěveckém sboru. Čas mi bere studium, takže jiné zájmy jdou už trochu bokem.

Z ostatních už jsou to docela běžné: poslech a zájem o hudbu, čtení, sledování filmů, jazyky. Poslední dobou se začínám lehce zabývat psychologii. Bývám na různých koncertech alternativních skupin. Dřív jsem býval hodně zapálen do počítačů a operačních systémů, ale nakonec jsem se rozhodl jít jiným směrem, protože programování mi moc nešlo.

Jaký obor studuješ?

Jsem denním posluchačem speciální biologie rostlin. Rád poznávám mechanismy v organismech, jak reagují na změny okolí, na stres. Měl jsem problém s přechodem na vysokou školu (ze střední školy – pozn. red.), ani ne z hlediska systému výuky, ale spíš díky tomu, že první krok v seznamování často udělat neumím. Přece jen na střední škole je interakce mezi spolužáky potřebná. Zde, pokud to člověk nedokáže nebo nechce, tak prakticky vůbec nemusí.

Kdy sis poprvé uvědomil, že jsi na kluky?

Možná, že jsem v tomhle směru trochu výjimka. Nikdy nenastala fáze uvědomování si sama sebe, povědomí o homosexualitě bylo vždycky. Nebylo období nejistot, kdy bych si říkal, jestli to není všechno jinak. V pubertě pro ten stav akorát přišlo jméno. Samozřejmě, také přišly ty otázky typu: Proč zrovna já? Avšak vím, že s tím dělat nic nejde.

Kdy jsi to poprvé někomu řekl?

Úplně poprvé to bylo v patnácti svému nejlepšímu kamarádovi. Osudný večer padlo opravdu hodně alkoholu a navíc jsem mu už asi dva měsíce dopředu říkal, že bych rád o něčem promluvil. Reagoval v pohodě. Tohle téma nám přineslo hodně zábavy i diskuzí. Jenže problém tkvěl v tom, že jsem se v tomhle ohledu jiným lidem na dalších pět let uzavřel.

Kamarádi to vědí?

Tohle je věc ještě relativně živá. Někdy začátkem března jsem si říkal, jestli vlastně chci žít život latentního homosexuála, který se mimoto začíná nepřirozeně uzavírat do sebe. City k jednomu ze svých nových spolužáků byly dalším velkým motorem ke všem změnám. Došlo na velké lámání a přesvědčování se, abych coming out už konečně udělal a ten kruh opustil, až to nakonec jeden večer vůbec nešlo vydržet a já se snažil sehnat kohokoliv z bližších přátel, abych to řekl. Ze začátku jsem měl hodně velký strach a strašně se klepal. Později už to bylo jednodušší. Úplně nejtěžší věcí bylo donutit se k tomu, vyjevit city svému spolužákovi. Pochopitelně to nevyšlo, ale hodně mi to pomohlo. Z větší části jsem se přestal bát.

Co tě přimělo jít s „pravdou ven“?

Neustále stupňující se deprese na téma: Chceš opravdu prožít takhle za zdí celý život? Začal jsem je poslouchat a cihlu po cihle tu zeď rozebírat. Nikdo se mě neptal na to, jestli jsem gay, pro všechny to byl víceméně šok. Často převládal pocit, že se se nedokážu zařadit, že mě nikdo nepřijímá doopravdy naplno mezi sebe. Částečně za vinu to dávám i tomu nepřiznání okolí. Obecně, pokud vnímám, že jsem kolektivu jen pro srandu a nikdo mne nebere vážně, tak raději vycouvu, nepřesvědčuji.

Jak berou tvoji homosexualitu kamarádi a spolužáci?

Právě úplně normálně, a to je na tom nejvíc paradoxní. Nebylo se příliš čeho bát. Vím, že se spoustou lidí jsem navázal mnohem hlubší kontakt. Už se tak snadno neopouštíme, jak dřív. 

Rodiče to vědí?

Ano, řekl jsem jim to oběma naráz, protože myslím, že si to zasloužili stejně. Táta to vzal asi trochu lépe než máma. Ale myslím, že se to časem srovná. Každý máme v životě nějaké ideály, a pokud jim člověk skutečně věří, tak o ně nepřichází snadno. Ať už to bude jakkoliv, budu muset svůj život prožít já.

Cos při tom cítil?

Pocit velké revolty proti sobě, proti strachu, proti své hlouposti.

Měl jsi nějaké problémy po coming outu?

Z hlediska společnosti zatím nikdy, asi proto, že jsem se nechoval výstředně. Nemám potřebu nadřazovat svojí orientaci nad heterosexuální. Docela chápu, že když se hodně gayů chová abnormálně, tak společnost má tendenci je odsuzovat. Z osobního hlediska jsem se ještě nevymanil ze stresu, který z toho vyplynul.

Ta jinakost mimojiné vyplývá i z ironie k hlouposti. Nejen ke svojí. Nikdy jsem neměl problém říct otevřeně, co se mi nelíbí, nepotřebuji si nic nalhávat. Krom toho mám docela sklony k hyperaktivitě.

Setkal ses s odporem od nábožensky založených lidí?

Ne, asi proto, že ti, které znám, jsou inteligentní. Pokud bych to bral z hlediska víry, tak pokud Bůh stvořil člověka a dal mu do vínku i homosexualitu, pak nevím co je na tom špatně. Vadí někomu blond vlasy? Sám nevěřím ani v Boha, ani v absolutno. Řekl bych, že každý musí hledat pokoru, morální zásady a Boha v sobě, a sám sebe umět posuzovat.

Co bys poradil klukům, kteří jsou ve stejné situaci, jako jsi byl ty?

Může mít smysl homosexualitu dočasně tajit ve velmi špatném kolektivu, kde by ji měl člověk na talíři každý den, zvlášť pokud není silná osobnost. Jinak je to dost iracionální. Možná, že to bude stát hodně energie, ale bude to stát za to. Navzdory sobě, navzdory ostatním.

Omezuje tě homosexualita?

Možná, že ano, ale není s čím srovnávat, takže se to nedá dobře zhodnotit. Momentálně asi v ničem. Jednou, pokud bych chtěl s někým založit rodinu, to asi bude z hlediska legislativy obtížné, ale snad se poměry do té doby narovnají.

Přináší ti tvoje orientace nějaké výhody?

Řekl bych, že ta výhoda může být ve větší empatii k druhým lidem, větší cit k problémům druhých. Jinak o žádné zvláštní výhodě, či snad výsadě, nevím.

Dal bys klukovi pusu na tramvajové zastávce plné lidí?

Asi by hodně záleželo na situaci, ale pokud bych byl zrovna v ráži, tak klidně. V tomhle směru, co je komu z okolí do toho.

Máš více kamarádů mezi gayi nebo heterosexuály?

Většinu mezi heterosexuály, ale takhle se to brát nedá, jde všeobecně o to, jaký ten člověk je, a zda si máme co říct.

Koho považuješ za gay ikonu?

Allen Ginsberg. Za cit.

Jak vnímáš českou gay scénu?

O tohle se příliš nezajímám, u všeho mě zajímá myšlenka, ne orientace. Jinak, zdá se mi, že většina má nejen problém s orientací, ale i s identifikací s vlastním pohlavím (smích).

Co bys vzkázal lidem, kteří nemají rádi gaye?

Debil, blbeček, debil, blbeček, akorát támhle vzadu, to je asi jediná výjimka, jsou dva blbečci vedle sebe.

A těm moudřejším, že každý je dost individuální, ale zas tak velký kvalitativní rozdíl v tom není.

Je zajímavé zapřisáhlé homofoby pozorovat, nebývají dvakrát silní, mají svoje vlastní velké problémy. Jen je nenesou s pokorou, snaží se je nevidět, a vylévají si vztek pokud možno na všech.

Jací kluci se ti líbí?

Takoví, co vypadají a chovají se jako muži, mají myšlenky a empatii. Nevnímají druhého člověka jen jako tělo (pokud vůbec), ale spíš jako dobrého kamaráda, se kterým se sice mohou odesílat do různých míst, ale ví, že stojí při sobě. Vzhled tolik neřeším, samozřejmě musí mě přitahovat, ale o víc asi nejde.

Co je ta nejvíc gay věc, kterou jsi udělal?

Tento rozhovor (smích).

Jakou nejvíc gay věc jsi kdy dostal?

Asi pusa od jednoho z mých bývalých spolužáků.

Jakou nejvíc gay věc by sis přál?

Kluka vedle sebe.

Jak vnímáš internetové seznamování?

Docela pozitivně, ono totiž moc jiných možností nezbývá. Na čele to napsané nemáme. Nějaké spolky nikdy moc neexistovaly a v dnešní internetové době už asi ani nevzniknou. Nevím, možná, že v reálu to není zas tak těžké, ale jde asi z větší části o preference. Na někom to jde poznat docela jednoduše, u některých je to složitější.

Souhlasíš s registrovaným partnerstvím/sňatky a adopcí dětí?

Myslím, že instituty by mohly existovat souběžně oba. U adopce si myslím, že více jde o to, jací ti lidé jsou, a nemělo by záležet na pohlaví adoptivních rodičů.

Zaujal tě Prague Pride?

U nás už akce tohoto charakteru nemá příliš velké opodstatnění. Nemyslím, že je dobré být hrdý na určitou vlastnost. Ti co mají modré oči nebo blond vlasy, nepořádají akce na jejich podporu. Má to ovšem velký smysl v zemích, kde se svobody nedostává.

Jaký máš sen?

Mým snem je mít takovou práci, abych se mohl spoléhat zejména na sebe, abych měl dostatečnou svobodu a netrpěl nedostatkem. Zároveň se nechci vláčet životem sám.

Kdo je tvůj vzor?

Určitě rodiče, protože se vždy snažili žít rovně, dokázali vybudovat vše svou prací a odpovědností. Jinak za pravdu a svobodu Karel Kryl. Snažil se toho říct hodně, jen mu nebylo vždy přáno. Dnes se mu snaží mnoho lidí „vzdát hold“ a přitom jen vykrádají jeho hrob.

Jak dobíjíš energii?

Zpěvem a hrou na kytaru, čtením a zájmem o společenská témata. Jinak energii dobíjím a vydávám na dlouhých a rychlých procházkách po Brně. Dal jsem si za cíl zhubnout 35 kilo, zatím jsem někde v půli. Je to fajn. Člověk úplně vypne a aspoň Brno trochu pozná.

Kdybys teď mohl změnit tři věci, které by to byly?

Rád bych, kdybych se dřív nezasekl v půlce a coming out udělal už dávno. Ale na druhou stranu je možná dobře, že to bylo trochu tvrdší, nebylo díky tomu kam uhýbat. Snažím se chyb vyvarovat, takže není tolik věcí, za které bych se sám před sebou styděl. Jinak by bylo dobrý, kdybych se už trochu uklidnil a s někým fajn se seznámil.

Jaromírův profil: Veripax

Autor článku je „člověk“, co nesnáší aroganci, sám je však občas arogantní.
Onload

28 názorů ke článku

30. 08. 2014 v 13:42Off-line Adam.dubsik  (36/200/100)
Mě by zajímalo, k čemu jsou tyto rozhovory. Drtivě většina je jich jako přes kopírák. Vysokoškolák, umělecky nadanej (nebo si aspoň myslí), comming out nic moc.... To je jako nová forma seznamky??
Souhlasím - 12   •  Nesouhlasím - 19  Nahlásit
30. 08. 2014 v 13:53Off-line Veripax  (30/180/102)
A co by jsi chtěl ? Ohňostroj, kterej vytvoří velký nápis GAY, při kterým najdu svou osudovou lásku a celej svět se na to bude dívat přes internet a bude tleskat nadšením :D :D
Souhlasím - 29   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
30. 08. 2014 v 15:02Off-line Gliese581c  (39/176/78)
8 fotek v stejne kosili....docela nestandardni ve srovnani s predeslymi :-D
Souhlasím - 11   •  Nesouhlasím - 6  Nahlásit
30. 08. 2014 v 15:07Off-line Adam.dubsik  (36/200/100)
Ty rozhovory jsou pořád stejný. Pořád stejný otázky, stejný typy lidí, je jasný, že to jednou prostě omrzí. Buď ať autoři jdou o level výš a nebo ať to zabalí... Můj názor.
Souhlasím - 7   •  Nesouhlasím - 15  Nahlásit
30. 08. 2014 v 16:05Off-line Titan24  (30/168/56)
Za mne určitě plus. Konečně někdo zajímavej a trochu normální :)
Souhlasím - 25   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
30. 08. 2014 v 19:44Off-line NaKluky.cz  
Tallon: "Takže Jaromír se narodil a prostě věděl. Bože, kerý vůl tyhle nadpisy vymýšlí..."

V nadpise je "od začátku", nikoli "od narození" :) Začátkem může být například chvíle, kdy se začal zajímat o kluky/holky.

A konec konců to vysvětluje i v rozhovoru: "Nikdy nenastala fáze uvědomování si sama sebe, povědomí o homosexualitě bylo vždycky. Nebylo období nejistot, kdy bych si říkal, jestli to není všechno jinak."
30. 08. 2014 v 19:58Off-line Veripax  (30/180/102)
Vidíš :D. Sám to nedokážu přesně určit, kdy jsem na to přišel. Prostě jsem to tak v palici měl, co si pamatuju vždycky :D.
30. 08. 2014 v 21:39Off-line THX1188  (40/183/90)
Veri je fajn "chlap". Kdyby takových bylo více, to by se žilo :)
31. 08. 2014 v 13:18Off-line Bery  (30/-/-)
Ty fotky byly pro Bravíčko? Kdo to vymýšlel a vybíral?
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 16  Nahlásit
31. 08. 2014 v 13:41Off-line Veripax  (30/180/102)
Vymýšlel jsem je já s kamarádem. Ale nejsou tu všechny, jesli chceš, tak na mém profilu, jsou v tom pořadí, v jakém mají být. Dohromady dávají větší smysl. Takhle jsou to opravdu jen komposiční fotografie, což jim tedy nic moc neubírá. ...Pokud ti jde o k***iku konstruktivní.
31. 08. 2014 v 13:51Off-line THX1188  (40/183/90)
konstruktivní k***iku od chlapce co se obléká jako Harry Potter a mává hůlkou? To asi nehrozí :)
31. 08. 2014 v 14:23Off-line Bery  (30/-/-)
Jojo, konstruktivní k***iku od někoho, koho zvou na focení reklam a všeho možného, rozhodně nečekejte, protože se oblíká jako Harry Potter. Ach, jak typické. :')
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 13  Nahlásit
31. 08. 2014 v 15:47Off-line Veripax  (30/180/102)
Gratuluju :D
31. 08. 2014 v 17:12Off-line Sid_6  (36/182/66)
Má dobrý názory, takže asi není blbej a někoho mi připomíná:)
18. 11. 2014 v 15:08Off-line Onlip  (60/180/84)
Jeden z kluků, jehož reakce rád čtu. Už proto, že mám rád hudbu.
26. 12. 2014 v 17:39Off-line Patroclos  (31/185/76)
Pro mě zajímavý rozhovor a člověk, u kterého nejde o košili.
22. 03. 2015 v 00:18Off-line BussterX  (103/130/150)
to se mi zdá nebo Bery - bery žárlí na Veripaxe že vybrali jeho na intervjůůů? Je reálný předpoklad, že z veripaxe roste mladej intelektuál s perspektivou, copak vyroste z tebe až dofotíš poslední kolekci fotek pro prodejce spoďárů Berousku? : )) teda upřímně, Berousek je hezčí než veripax a v posteli to jistě hraje roli, ale to je asi tak jediný místo kde to má význam : ))
22. 03. 2015 v 00:27Off-line Veripax  (30/180/102)
Dodal bych akorát, že to, jestli je hezčí není jediná věc v posteli, která hraje roli :D :D
22. 03. 2015 v 00:32Off-line BussterX  (103/130/150)
Veripax: jo vlastně, zapomněl jsem na charakter, ten je v betli důležitej : ))
22. 03. 2015 v 15:49Off-line Bery  (30/-/-)
BussterX: Wow, jsem ohromen. K tomu "intervjů" dodám jen to, že se nemám potřebu takhle vystavovat, proto jsem ho odmítnul. Fakt netuším, co ze mě vyroste, protože žádnou kolekci spoďárů fotit v plánu nemám. A radši budu nějak společensky použitelný než "intelektuál s perspektivou". :)
22. 03. 2015 v 20:18Off-line BussterX  (103/130/150)
Bery: no OK, tak proč žárlíš teda? : ))
23. 03. 2015 v 02:17Off-line Bery  (30/-/-)
BussterX: Děkuju za osvětlení toho, co vlastně cítím. ;)
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
23. 03. 2015 v 02:50Off-line BussterX  (103/130/150)
Osvětluji ti přesně to, jak to působí na mně : ))
23. 03. 2015 v 03:03Off-line Bery  (30/-/-)
BussterX: Tak se nauč pořádně vyjadřovat, tohle nemělo s pouhým vysvětlováním nic společného, jasně jsi se snažil útočit.
13. 07. 2015 v 17:34Off-line Onlip  (60/180/84)
Jaromíre, jsem rád, že se tu tvůj rozhovor připomněl. Můj názor se nezměnil, i když jsi z poradny prakticky zmizel. V poslední odpovědi sis přál zklidnění. Zdařilo se?
13. 07. 2015 v 17:45Off-line BussterX  (103/130/150)
Bery: jé hele, zapomněl jsem odpovědět Berouskovi tehdy O_o Měl jsi tehdy dojem že JÁ útočím? hm.. no to ty jsi nazval poskytovatele rozhovoru harryho potterem pro styl jeho oblečení a vysmíval jsi se jeho fotkám, a sám neustojíš trošku šťouchání jo? :)) už jsi dospěl od jara? :*
19. 07. 2015 v 18:12Off-line Veripax  (30/180/102)
Onlip: Ano, zdařilo se, ale nějak mi došla chuť se zúčastňovat poradny, nemám moc důvodů, proč na tento web vůbec chodit ;)
17. 08. 2023 v 16:08On-line Minor  (67/-/-)
Ahoj. Souhlasím se vším, jste velká osobnost a máte jasno, o sobě, o okolí... Dík a hezký den. Minor
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload