Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

8 zajímavostí o duhové vlajce homosexuálů, které jste určitě nevěděli

Nejznámější současný znak LGBT komunity, duhovou vlajku, všichni moc dobře známe. Duhová vlajka nesmí chybět na žádném pochodu hrdosti. Víte ale, kdy se objevila poprvé, co znamenají jednotlivé použité barvy a jaký symbol měli gayové před ní?

1. Předchůdci vlajky

Duhové vlajce předcházely trojúhelníky – růžové pro gaye, černé pro lesby – které byly používány v koncentračních táborech.  Řecké písmeno Lambda je od roku 1974 oficiálním symbolem pro práva gayů a leseb.

2. První duhová vlajka

Prvotní LGBT vlajka vlála v San Franciscu 25. června 1978 na Gay Freedom Day Parade. Předpokládá se, že její tvůrce Gilbert Baker byl při jejím navrhování inspirován písní Over the Rainbow.

3. Osm barev

Bakerova vlajka se skládala z osmi barevných pruhů, od růžové až k fialové. Každá použitá barva má svůj vlastní význam. Růžová značí sexualitu, červená život, oranžová zdraví, žlutá sluneční svit, zelená přírodu, tyrkysová umění, indigová harmonii a fialová duši.

4. Růžová musela pryč

Když chtěl Baker nechat vlajku vyrábět hromadně, narazil na nečekaný problém. Růžovou barvu nebylo možné průmyslově vyrobit, takže byl počet pruhů snížen na sedm.

5. Současná verze duhové vlajky

Tyrkysová barva zmizela také. Při vzpomínkovém průvodu na první výročí smrti Harveye Milka, přiznaného gaye a člena městské rady San Francisca, chtěli organizátoři jednotlivé barvy vyvěsit rovnoměrně po stranách ulice. To však s lichým počtem barev nešlo, a tak se organizátoři rozhodli odstranit další pruh. Návrat k sedmi pruhům se již neuskutečnil.

Duhová vlajka homosexuálů (foto: © Depositphotos.com/Bunyos30)

6. Celosvětová pozornost

V roce 1989 se duhová vlajka stala předmětem zájmu, když John Stout zažaloval a vyhrál spor se svým domácím, který mu zakázal vyvěsit vlajku z balkónu v Kalifornii.

7. Vítězství nad AIDS

V prvních letech epidemie AIDS aktivisté navrhli „Victory over AIDS“ verzi vlajky, která má pod šesti pruhy sedmý pruh černé barvy, který symbolizuje členy komunity, kteří této nemoci podlehli. Leonard Matlovich, který umíral na AIDS, navrhl, aby byly černé pruhy odstřihnuty a spáleny ve chvíli, kdy se podaří lék na HIV/AIDS objevit.

8. Další verze vlajky

Kromě tradiční šestipruhové vlajky můžete vidět i kombinace s vlajkou nějakého státu. Existuje také verze se symbolem Lambdy či s trojúhelníky.

Duhová vlajka křížená s vlajkou USA (foto: © Depositphotos.com/konstsem)

Titulní foto: © Depositphotos.com/ramonespelt1

Autor článku je hříšný bůh sexu, půlku výplaty nechává v sexshopu a jeho uměleckou tvorbu raději hledejte na RedTube.
Onload

7 názorů ke článku

28. 08. 2014 v 09:05Off-line ThomPrag  (45/180/76)
Bod č. 1 je nesmysl. Za předchůdce duhové vlajky by se dala považovat jiná vlajka nebo jiný symbol gayů, který hrdě (nemám to slovo rád, ale teď mě lepší nenapadá) říká "to jsme my". Považovat za tohle trojúhelníky z války mi přijde jako dost úlet a mimo mísu. Stejně tak písmeno lambda - to není předchůdce, ale pouze další symbol.
Souhlasím - 15   •  Nesouhlasím - 5  Nahlásit
28. 08. 2014 v 10:20Off-line Mecio  (30/189/72)
První bod je asi vážně nesmysl, ale jinak je ten článek dobrý. Já se přiznávám, že jsem kromě 2. bodu o té vlajce nic nevěděl, takže za tenhle článek děkuji.
Souhlasím - 13   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
28. 08. 2014 v 11:26Off-line Vlado2  (61/180/80)
Jen pro upřesnění a doplnění:
Symboly LGBT hnutí (komunity), za které jsou nejčastěji považovány "duhová vlajka" a řecké písmeno lambda, opravdu nemají své předchůdce, neboť historie těchto hnutí je relativně velice krátká. Onen nešťastný růžový trojúhelník či zdvojený symbol stejného pohlaví sloužily pouze k označování homosexuálně orientovaných jedinců.
Jinak je tomu samozřejmě u samotné duhové vlajky. Duha, sluneční kotouč, srpek měsíce a další snadno znázornitelné přírodní jevy byly od nepaměti využívány v mytologii i v symbolice snad všech existujících náboženství, později i v heraldice - výklad významu jednotlivých barev se značně různil.
Kotouč či klenutý oblouk duhy byl nejčastěji vykládán jako spojující most mezi Bohem a lidmi, nebo i obecněji mezi nepozemským a pozemským.
V dnes používané symbolice je LGBT vlajka někdy zaměňována za rovněž duhovou vlajku mírového hnutí, která má ovšem obrácené pořadí barev a měla by vždy být doplněna slovem "MÍR" (v různých jazycích). Vexikologie (nauka o vlajkách) u státních vlajek tuto kombinaci barev nezaznamenává.
28. 08. 2014 v 12:34Off-line Loveeee  (26/175/70)
jsem na tu vlajku pyšný
Souhlasím - 12   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
28. 08. 2014 v 20:41Off-line 18xxx20  (35/177/69)
Koukám, že Červenka píše kraviny i k dobrému tématu -_-
Souhlasím - 7   •  Nesouhlasím - 11  Nahlásit
29. 08. 2014 v 18:29Off-line Igy  (38/173/81)
Jsem někde četl, že lambdu měla už v antice Svatá družina z Théb, složená, jak jistě víte, pouze z homosexuálů. Ale když jsem teď hledal nějaký zdroj, našel jsem pravý opak - lambda byla symbolem Sparty, protivníka Théb. Takže jen taková OT perlička ;)
Souhlasím - 6   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
13. 05. 2022 v 16:14Off-line Waioleta  (50/-/-)
No jestli tohle schválil kongres a ten počet státu proč ne
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload