Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Přítomnost viru HIV spolehlivě potvrdí nebo vyvrátí pouze krevní test

Počet lidí nakažených virem HIV v České republice v posledních několika měsících výrazně roste. To potvrzují i diagnostické laboratoře AeskuLab, které evidují vzrůstající počet pozitivních nálezů. Lidé často podceňují počáteční symptomy nákazy, které připomínají příznaky běžných onemocnění. Spolehlivá diagnostika je důležitá pro včasnou léčbu.

Přítomnost životu nebezpečného viru lze zjistit ze vzorku slin, ale výsledky takového testu jsou pouze orientační. „Chce-li mít člověk jistotu, musí podstoupit i krevní test, jehož výsledek má vypovídající hodnotu minimálně dvanáct týdnů od rizikového kontaktu. V našich laboratořích jich měsíčně provádíme přibližně tisíc. Jejich počet je již delší dobu poměrně konstatní, avšak i my jsme zaznamenali zvyšující se počet pozitivních nálezů,“ potvrzuje MUDr. Veronika Šoupová, vedoucí laboratoře AeskuLab Plzeň, a dodává: „Zvýšený zájem o  testy čekáme tradičně po prázdninách, kdy se lidé vrací z dovolených.“

Podceňujeme rizika

Lékaři často uvádějí, že mladí lidé dnes nevnímají HIV jako takové nebezpečí. Díky pokrokům v medicíně mohou nakažení žít po mnoho let. Po tuto dobu by měli být pacienti pod dohledem lékaře. Virus HIV v těle napadá lymfocyty, které jsou nezbytné pro imunitu. Jejich množství prudce klesne zhruba do šesti týdnů po nákaze. Potom se propad zastaví a situace se dočasně zlepší. Postupně však bílé krvinky ubývají a nemoc se zhoršuje, tato fáze může trvat po dobu tří až deseti let. Nemocní bez léčby umírají zpravidla do několika málo let, výjimkou nejsou ani pacienti, kteří zemřou při první oportunní infekci záhy po vzniku AIDS.

Miliony nakažených

Je známo, že se virus HIV šíří hlavně v homosexuální komunitě, ale vzrůstá také počet nakažených heterosexuálů. Nejvíce ohroženou a rizikovou skupinou jsou osoby ve věku 18–25 let. Nejvíce nakažených je registrováno v Praze. Na jaře letošního roku lékaři v České republice evidovali téměř 2300 pacientů s virem HIV, ročně jich přibývá více než 200.

Problémem je malá disciplinovanost nemocných, kteří musí brát léky podle přesného plánu. Léčení je přitom finančně velmi nákladné. Světová zdravotnická organizace odhaduje počet lidí nakažených virem HIV na více než 35 milionů. Každým rokem přibývá milion infikovaných. Nejvíce zasažená je Afrika a některé asijské státy, především Indie.

Nelze vyléčit

Infekci virem HIV sice stále ještě nelze vyléčit, ale díky kombinované terapii spočívající v aplikaci léků lze výrazně omezit její dopady. Tato léčba také významně prodlužuje délku života nakažených. „Stále platí, že musíme myslet na prevenci a chovat se zodpovědně. Pokud se někdo vystavuje rizikovým kontaktům, určitě by se měl nechat otestovat. Počáteční symptomy, které se projevují v průběhu 2.–6. týdne po infikaci, často připomínají příznaky mnohem méně nebezpečných nebo dokonce zcela běžných onemocnění,“ říká MUDr. Hanuš Rozsypal, CSc. z Fakultní nemocnice Bulovka. Diagnostické laboratoře AeskuLab provádí krevní vyšetření za 318 Kč. Testování je zcela anonymní. 

Mezi gay kluky dramaticky přibývá nakažených HIV, chraňte se!

Bezpečný sex: 8 rad, jak se nenakazit HIV

Skutečný příběh: Nebezpečná hra mezi milováním a HIV

Titulní foto: © Depositphotos.com/OtnaYdur, Zdroj: TZ

Onload

6 názorů ke článku

03. 09. 2014 v 14:00Off-line Densiel  (26/171/66)
Koupil jsem si domácí HIV test v lékárně :) funguje, rychle, spolehlivě a skvěle! Všem doporučuji!
Souhlasím - 5   •  Nesouhlasím - 5  Nahlásit
04. 09. 2014 v 10:22Off-line Colombo  (103/192/90)
Skvěle a spolehlivě to prokáží POUZE krevní testy (jak napsáno v článku).
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
04. 09. 2014 v 14:03Off-line ThomPrag  (45/180/76)
colombo: Proč opakuješ to, co je už napsáno v článku (a sám to vlastně píšeš)? On snad někdo tvrdí opak?
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
08. 09. 2014 v 20:48Off-line Somerone  (36/180/80)
léčbu bych jim nehradil, někdo potřebuje operaci nebo léčbu a ani mu ji pojivťovna neproplatí a nezodpovědným sebevrahům s HIV ano :/
08. 09. 2014 v 21:47Off-line Colombo  (103/192/90)
ThomPrag: Jsi úplně mimo mísu. Lituji tě.
08. 09. 2014 v 21:48Off-line Colombo  (103/192/90)
somerone: přesně tak. O to víc se divím, že mi za podobný názor dávají mínus.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload