Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Co byste měli vědět: Heteronormalita

My všichni žijeme ve společnosti, která se označuje za heteronormativní, to znamená, že heterosexualita je normalita a již od malička se u nás předpokládá a od nás očekává, jsme k ní vychováváni.

Když nechcete třeba umývat nádobí, maminka vám říká: „Až budeš mít holku, tak si to u sebe doma zařiďte, jak chcete. Teď to umyješ, protože jsi u mě doma,“ ale neřekne „Až si najdeš kluka nebo holku…“.

Takto jsme upozorňováni na to, co je v naší společnosti normální. Bohužel určité části lidí nepřipadá tato normalita normální, není jim vlastní, musí se s ní nějakým způsobem vypořádat. Je nutné si uvědomit, že to, co dnes vnímáme jako normální, bylo dřív jinak a obdobné věci se v různých kulturách také výrazně liší.

Ještě na začátku 20. století například nebylo normální, aby ženy měly více jak čtyři třídy základního vzdělání nebo aby ženy byly učiteli (učitelkami), dnes je muž-učitel na 1. stupni základní školy v zásadě nenormální úkaz. O několik století dříve muži běžně nosili make-up, paruky, punčochy a podobně, dnes je to považováno za zženštilé.

Když miluješ, není co řešit. Nebo jo?

„V jedné ze studií z 30. let 20. století popisuje antropoložka Margaret Mead(ová) tři kmeny v té době žijící na Nové Guineji – Arapeše, Mundugumory a Čambulie. U Arapešů má ideální dospělý jemnou, pasivní, laskavou povahu a připomíná ženský typ naší kultury.

Ve vztazích včetně sexuálních nerozlišují Arapešové rozdíly mezi muži a ženami – nikdo není iniciátor ani agresor. Hlavní činností dospělých mužů a žen je péče o děti a jejich výchova. Sexuální styk nazývají ‚prací‘, pokud je jeho cílem početí dítěte. Termín „porodit dítě“ se vztahuje na muže i ženy bez rozdílu. Řekne-li se o muži ve středním věku, že dobře vypadá, lidé odpovědí: ‚Dobře vypadá? To byste ho měli vidět, než se mu narodily všechny ty děti!‘

U Mundugumorů důraz na rodičovství mizí a obě pohlaví setu blíží našemu mužskému vzoru. Ženy jsou jako muži asertivní a průbojné: oškliví si rození dětí a péči o ně a jejich muži si zase oškliví těhotenství svých manželek. Děti obou pohlaví jsou vychovávány k nezávislosti a nepřátelství, chlapci i dívky jsou si povahově podobní.

Třetí kmen, Čambuliové, rozlišují mezi osobností muže a ženy. Ženy se blíží našemu ideálu mužství a muži naopak našemu ideálu ženství. Ženy jsou podle Margaret Mead(ové) sebevědomé, průbojné, praktické a panovačné. Muži jsou naopak „marniví, starostliví o druhé, zajímají se o umění, o divadlo, o tisíc malicherných věcí a o drby. Když jim někdo zraní city, neovládají se. (...) Muži nosí krásné ornamenty, ženy si holí hlavy a chodí neozdobené, muži nakupují, vytvářejí sošky, malují a tančí.“ (z knihy Ann Oakley, 1999, s. 49)

Zdroj: Metodická příručka „Rozmanitostí proti šikaně“ (zdarma ke stažení)
Autor: Zdeněk Sloboda © 2010 Praha a Olomouc
Spolulektoři a recenzenti: Olga Pechová, Marek Christ, Kristýna Ciprová
Vedoucí projektu: Martina Štěpánková
Vydavatel: Poradna pro občanství, občanská a lidská práva

Titulní foto: © Depositphotos.com/rosspetukhov

Mgr. Zdeněk Sloboda / další články autora ›
Autor článku je jednatelem Platformy pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu PROUD, sociolog a autorem metodické příručky „Rozmanitostí proti šikaně“.
Onload

15 názorů ke článku

06. 10. 2014 v 11:32Off-line Mecio  (30/189/72)
Opravdu zajímavý článek :), konečně něco co stálo za přečtení, děkuji za něj.
Souhlasím - 33   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
06. 10. 2014 v 14:34Off-line Klucinek  (33/176/75)
Sory ale tahat sem renesanční zvyky atd. je trošku zhovadilost, toto co popisuje autor je otázkou dejme tomu pár století. Ale když se autor podívá dále do historie lidstva, tak zjistí, že muži byli bráni jako lovci, agresoři, válečníci ne zženštilé slečinky s vějířky, punčochami a parukami. Starali se o lov, bojovali a zajišťovali bezpečí osady, naopak ženy se staraly o děti, přípravu jídla popřípadě drobných nástrojů. Tato doba trvala ne nekolik staletí, ale několik desítek tisíciletí . A to že jsem vychovávání v běžných rodinách k heterosexuálnímu chování, to je snad normální ne? Todle je zase výplod zakomplexovanýho buzíka. Pokud toto někdo vykřikuje třeba v Brazílii nedivím se že dostane šutrem do kebule...
Souhlasím - 8   •  Nesouhlasím - 14  Nahlásit
06. 10. 2014 v 16:11Off-line GverGraen  (33/-/-)
Muži jsou silnější, fyzicky odolnější... Z toho hlediska jsou tak nějak přírodou předurčeni pro lov a boj, aby zajistili svá živobytí a bezpečí. To se v podstatě nevytratí ani v dnešní moderní době. Když se kamarádka potřebovala přestěhovat, zavolala sedmi chlapům a ne sedmi dívkám. Pak se podívejme třeba do dolů - samí muži... Do ozbrojených a bezpečnostních sil - tam jsou většinou muži, v případě většiny armád pak ani nejsou ženy zařazování k prvosledovým bojovým jednotkám. Vnímání muže jakožto "alfa-samce" je v lidech pořád zakořeněno, a i když jsou lidé v různých ústřelcích, od tohoto archetypu čím dál tím benevolentnější, tak dokonale chápu ty kterým třeba zmalovaný kluk přijde k smíchu. Tohle chce holt ještě hodně času.
06. 10. 2014 v 19:56Off-line Betonica  (39/191/93)
Premyslim nad tim, co jsme si meli z clanku odnest. Co jsme se dozvedeli. Muzi vs. zeny, Papua Guinea vs. Cesko...

K cemu jsou takova srovnani a vyzkumy? Co je v nich noveho? Onen kmen v clanku zmineny nema o Cesku patrne ani anung, podobne jako drtiva vestina Cechu nema paru o tom kmeni.

A pak. Zeny se ctyrmi tridami zakladky bez volebniho prava a podrobene muzi... Nejak jsem v clanku nenasel sirsi souvislost, ze ktere bych vyvodil zaver. Jen konstatovani, ze to tak bylo a presah do soucasnosti. Pak nahly skok do doby baroka, paruk, pudru a kastratu. A opet. Jen zminka, ze to tak bylo. Autor by mel uvest, proc se muzi malovali, nosili paruky. Rozhodne se totiz nejednalo o jev masovy, ba naopak. Delali to jen muzi urozeni, bohati, slechticove. Znamkou bohatstvi a luxusu byla bila (alabastrova) plet. To proto, ze otroci byli prevazne cernosi. Proto se nekteri (vzhledem k cele mnozine muzu jen mala cast) muzi malovali, pudrovali a nosili paruky....

Mno, vubec nevim, co chtel autor rict.

Kazdy prece vi, ze samec byva fyzicky vetsi, silnejsi nez samicka, je tomu tak proto, aby mel dostatek sil ulovit korist a nasytit svoji samicku a potomky. Samci byvaji rovnez napadneji zbarveni, to proto, aby zastrasili jine samce a pripadne predatory a tim chranili svoji samicku a potomky. Samicka pak naopak byva mensi, mene zbarvena proto, aby nepoutala pozornost dravcu a nebyli tak ohrozeni potomci. Tyto prirodni rozdily daly podle meho nazory prazaklad fungovani nasi spolecnosti a ty, az snad s vyjimkou matricharchlni spolecnosti, pretrvavaji v ruznych formach dodnes. Nevidim na tom nic spatneho, zvlastniho. Dnesni muzi nebehaji po pralesech a nelovi kyjem mamuta. Jsou vzdelani, vychovani zenami a proto se ke svym zenam davno nechovaji jako lovci v praveku. Vice versa to plati pro zeny samozrejme.

Ve svetle lovcu mamutu, sily a bojovneho ducha samcu je vskutku bizarni pozorovat, jak se dnesni homosexualove, kteri jsou take muzi, snazi stylizovat do zeny, nemyslite?

Jeste bych se rad vyjadril k pasazi o matce, kterak podrizuje svoje dite svym predstavam. Tazi se autora: Proc si myslite, ze drtiva vestina rodicu pouziva muz+zena vzorce? Proc matka ve vasem clanku kara sveho syna s tim, ze az bude mit holku...? Zamyslel jste se nad tim, kde a kym byla tato matka vychovana?

Ja vam napovim. Generace nasich rodicu, tj. rocniky cca. 1950-1970, byly vychovany zpravidla generaci, ktera zazila valku, nekteri i dve valky. Vazne si myslite, ze clovek, ktery prozije valku, hlad, utrpeni a dalsi zlociny, ze takovy clovek bude automaticky smyslet tak, jak smyslime nyni v 21. stoleti? A k tomu si pripocitejte roky 1948 a 1968. Mnoho nasich rodicu v teto dobe zilo. Mysli si snad nekdo, ze soudruh byl s podobne genderove korektni/LGBT retorikou kamarad?

No. Velice ale VELICE mi vadi tohle zjednodusovani, v ramci ktereho se soucasna generace domaha rovnosti s odkazem na generace predesle. Vadi mi lidi, kteri si pro svoji "pravdu" nevidi ho ust a pisou clanky o tom, jak to bylo vsecko spatne a jak ted prisla "nova a lepsi" generace a spolecnost. Jeziiis, to uz tady taky bylo. Pan Hitler taky mel svuj plan "obrody a ocisty naroda" a jak to dopadlo...

Deti moje, vezte, ze je to jen a jen na nas. Nasi rodice a rodice nasich rodicu delali, co umeli a mohli, budme za to radi. A chceme li idealy prevest do reality, je to jen a jen na nas!
06. 10. 2014 v 22:34Off-line Ent  (50/183/100)
relativizujte slovo "normální " jak chcete, stejně to k ničemu není. Páč i kdyby na hlavu ste se stavěli bylo, je a bude normální to, že muž hledá ženu a spolu počnou dítě. Že muž hledá muže a žena ženu bylo, je a bude vždy jen okrajová záležitost společnosti protože z tohodle prostě nikdy dítě nebude. Tudíž je i přirozené , že jsou tak děti vychovávány, páč každý jedinec doufá v pokračování rodové linie.
07. 10. 2014 v 13:42Off-line Ligerisek  (36/172/62)
klucinek: seš jen další pablb co věří propagandě tradičních archeologů (a všichni víme, co za lidi používá při označování svých názorů slovo "tradiční"). V době kterou ty popisuješ žili lidi v megalitických městech a vládl matriarchát. Kupříklady pyramidy sou starý cca 36 000 let. Třeba v poslední době ledový existovali megalitický města, který sou dneska pod hladinou oceánů, protože byly postavený v době, kdy byly hladiny oceánů mnohem níž. Ano svět skutečně existuje 6 000 let, ale ve skutečnosti to znamená svět tak jak jej známe, tj. po skončení tání na konci poslední doby ledový...
07. 10. 2014 v 13:46Off-line Ligerisek  (36/172/62)
Tallon: ale vede, stačí zapojit mozek...
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
07. 10. 2014 v 13:58Off-line Ligerisek  (36/172/62)
A celkově vy co tu bojujete za tzv. heteronormalitu si uvědomte, že my prostě máme kluky/muže na lásku a holky/ženy kamarádky na rozmnožování. Už su X krát omýlal, že přátelství mezi mužem a ženou je daleko stabilnější, než láska, která časem vyprchá, muž opustí ženu kvůli mladší a nechá ji samotnou s dětskama na krku - uvědomte si, že TOHLE JE HETERONORMALITA!!!

Heteronormalita: velká láska, svadba, děti, ochlazení citů, nevěry (rodiče sou spolu už jenom kvůli dětem), rozvod, matka samoživotelka a chlap neplatí alimenty aj když je to fotbalista vydělávající majlant jako Tomáš Řepka.
07. 10. 2014 v 16:05Off-line Klucinek  (33/176/75)
Ligerisku myslím že by jsme se rosáhle mohli bavit o fyzické stavbě samčího a samičího těla a proč tomu tak vlastně je. Jenže bohužel tvé duševní výblitky způsobené Tvým duševním strádáním to znemožňují. Myslím že o datování se tu bavit nemusíme, radiokarbonová metoda datování (možná jsi někdy zaslech datování pomocí C14náctky...) hovoří jinak.Bohužel naproti tvým duševním domněnkám je přístroj provádějící tyto analýzy fyzický a výsledky jsou měřitelné a kalibrovatelné. Další z možností velice přesného určení stáří je metoda založená na rozpadu izotopů (U, Th, Pb), např. samarium - neodymová metoda sahá do hloubi až milionů let. Víc metod analýz si nepamatuju a dohledávat je nebudu, ale je jicm inimálně 7. Tudíž opust tvé plkání a věnuj se anállíze a analýzy nech na přítsrojích jejichž výsledky jsou podložené. To že naši předci znali některé technologie se kterými máme i dnes problémy je dávno známé.

A pokud by tví rodiče nebyli vychovávní v heteronormalitě, ale bylo tvé matce říkáno "no až si jednou vemeš holčičku" a tvému tatínkovi "no až si jednou přivedeš chlapce" tak bys tu vůbec nebyl a takhle blbě bys nep**oval. A pokud je proto tebe cesta že celá planeta bude teplá tak prosím...

Autor srovnává asociované lidi s vyspělou společností, to je bohužel nesrovnatelné, jelikož prio***y obou společností jsou naprosto odlišné. A to i mentální uvažování. Oni se k poženšťování většinou uchylují při ***uálech vztažených k nějakému bohu popřípadě k jiným mystickým "stvořením", kdežto lidé v naší vyspělé společnosti se lidé oblékají jako ženy pod domněnkou že jim to dodá na kráse. Opak je pravdou!
07. 10. 2014 v 16:57Off-line Ligerisek  (36/172/62)
klucinek: Ano G bod v klučičím zadku a jeho schopnost se roztáhnout i na ruku po loket říká, jak strašně není k sexu uzpůsoben... :-D To jen homofobní vymývání mozku ti vnucuje, že nejsme heterákům rovnoceni ;-)
Dám ti příklad, kdyžs renovoval svůj dům před 5-ti lety znamená to tedy, že je 5 let starý? O vodní erozy kolem sfingy a jejímu původnímu nasměrování k souhvězdí lva ani nemluvě, nebo že kameny v pyramidách sou opracovaný s přesností na 0,005mm. Nebo zlaté doly v africe datované 100 000 let zpátky. Nebo civilizace v Jižní Americe tak staré, že se ani neví kdo to byl a kdy ty města postavil.

Kdyby moje matka nebyla vychovaná k heteronormalitě, tak žije s nějakym borcem jako chlap a fotr by nebyl jen budižkničemu slintající po Vikinzích.

A jestli nějací domorodci, co se eště ***uálně modlí k mimozemšťanům neznají homofobii apod. je jen důkazem, že tohle od těch hodnejch bohů/emzáků nepochází. A konečně si uvědom, že když se tobě něco nelíbí neznamená, že se to nelíbí někomu jinýmu! Ale pokud bych si já náhodou někdy začal s někym, kdo dělá profesionálně travesti (o čemž opravdu silně pochybuju), tak by mi v tom doma mohl jen od koupelny ke vchodovejm dveřím.
07. 10. 2014 v 17:47Off-line Vegantronic  (38/186/77)
Mě fascinuje jak tu někdo neustále argumentuje množením! V situaci kdy je planeta přelidněná o nějakých 200-300% než by byl ideál je opravdu řešit, zda-li by lidstvo vymřelo stupidní! :D Nehledě na to, že samo není problém děti si nechat udělat... To, že je někdo gay neznamená, že to nemůže dělat s holkou. Akorát ho to neba...
07. 10. 2014 v 17:48Off-line Adam.dubsik  (36/200/100)
Každopádně teď se naučili buzny nové slovo, které příští rok v Pridu ponese dobrá polovina účastníků :D
07. 10. 2014 v 17:56Off-line Pepin.o  (36/-/-)
To je zas hovadina...
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
30. 07. 2016 v 18:47Off-line Luck1  (35/182/80)
Nu, to snad nee, porovnávat naši civilizaci a kmeňáky :) A co kanibalové? Ti by za normativ býti nemohli? Mňam! Aspoň jsem se pousmál. Díky
30. 07. 2022 v 19:07Off-line Lofwyr  (45/180/85)
Slinty k***y s p***m
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload