Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Adam Zábranský: kandiduje za Piráty a chce hájit i práva gayů

Adam Zábranský (21) studuje práva na Univerzitě Karlově, dříve býval aktivní wikipedista. Na Wikipedii začal psát ve čtrnácti letech, ale poslední dobou už na ní nemá moc čas, raději se věnuje Pirátům. Do České pirátské strany vstoupil před dvěma a půl lety, kdy se o politiku začal zajímat, protože získal volební právo. Zajímá se o politiku, právo, psychologii a aktivismus.

Kandidujete za Piráty. Proč se kluk jako vy už tak v raném věku angažuje v politice?

O politiku jsem se do svých osmnácti let moc nezajímal, protože jsem byl zoufalý z toho, co se v ní děje a nevěřil jsem, že se to dá změnit. Pak jsem ale objevil Piráty a svitla ve mně naděje, že by to přeci jen jít mohlo. Oslovili mě svým zájmem o politicky příliš neřešená témata, jako jsou autorská práva či drogová problematika, na která má jako snad jediná strana stejný názor, jako já. Když jsem se pak seznámil se způsobem fungování Pirátů a jejich širším programem, řekl jsem si, že jdu do toho. Uvědomil jsem si, že aby se něco zlepšilo, nestačí jen pasivně přihlížet a bude nejlepší, když s aktivitou začnu co nejdříve.

Adam Zábranský podpořil gaye na Prague Pride 2013

Co Pirátská strana chce do našeho politického prostředí přinést nového?

Do politiky chceme za prvé přinést nový pohled na některé oblasti (např. drogová problematika, autorská práva, patenty, konflikt bezpečnost vs. soukromí), a za druhé chceme změnit způsob fungování politických stran a státu obecně. Prosazujeme kompletní transparentnost, aby veřejnost opravdu věděla, za co se utrácejí peníze, které zaplatili na daních. To znamená zavést transparentní účty, zveřejňovat účetnictví a uzavřené smlouvy všude, kde se utrácejí veřejné peníze. Také chceme změnit fungování politických stran, protože ty velké jsou v současnosti financované převážně státem. Mimo to prosazujeme i prvky přímé demokracie.

Co se děje v Praze na magistrátu a v některých pražských čtvrtích je občas neuvěřitelné. Co v tom chtějí Piráti změnit k lepšímu?

Hlavním naším úkolem bude prosadit transparentnost nejen Magistrátu, ale i městských organizací a firem, ve kterých má Praha majetkovou účast. Ty jsou často zdrojem pochybných smluv a zakázek, kvůli kterým občané Prahy přicházejí o miliardy korun. Transparentností se ohánějí všechny strany, ale Piráti jako jediní jdou příkladem – máme transparentní účet, na svých stránkách zveřejňujeme smlouvy a proplacené faktury. Náš program do pražského zastupitelstva je samozřejmě mnohem širší, zabýváme se v něm např. dopravou, zvýšením účasti Pražanů na rozhodování, IT zakázkami na Magistrátě či kulturou v ulicích.

Hlavním motorem pirátské politiky ve společnosti je svobodný internet, legální stahování apod. Mohl byste ve stručnosti říct něco více, protože často je tato oblast naddimenzována právě na samotném internetu?

S tímto úplně nesouhlasím. Piráti se už dlouho nezabývají jen svobodným internetem, máme i další klíčová témata (rovnoprávnost, reforma fungování politických stran, e-government, transparence, přímá demokracie...). Problém je v tom, že se těžko zbavujeme zažitého mediálního obrazu, který z nás dělá „ty, co chtějí stahovat zadarmo“. Nicméně například whistleblower Libor Michálek (kterému jsme pak pomohli stát se senátorem) nás oslovil kvůli našemu protikorupčnímu programu a aktivitě v této oblasti, a kvůli stejnému důvodu za námi teď přišel kandidát na senátora Václav Láska. Pro mnoho našich příznivců není otázka autorských práv důležitá.

Adam rád tráví čas v kuchyni

Jak se staví Piráti k otázce lidských práv?

Téma rovnoprávnosti je pro nás důležité a aktivně se mu věnujeme. Nelíbí se nám házení lidí do škatulek podle rasy, etnika či náboženství, odmítáme kolektivní vinu. Vadí nám, když někdo odsuzuje druhé např. na základě jejich sexuální orientace. Někteří naši členové se účastní pochodů proti neonacistům či naopak Prague Pride. Jinak je pro nás klíčové právo na soukromí.

Jaký je váš názor na práva LGBT minority u nás?

S právem LGBT minorit máme ještě co dohánět. Myslím si ale, že možná ještě důležitější než jakási práva je způsob, jakým na LGBT pohlíží většinová společnost, a tady alespoň já pozoruji určitou pozitivní změnu. Minimálně v Praze, obdobně to bude asi i v jiných městech. Akorát se obávám, že situace na vesnicích je mnohem horší, což je smutné.

Máte mezi gayi, lesbami nebo transgender nějaké přátele?

Mezi mými kamarády a kamarádkami je několik gayů či bisexuálek, o kterých vím. Jsem si ale jistý, že ve skutečnosti jich je víc, akorát jsem se s nimi o sexuální orientaci nikdy nebavil. Mě obecně moc nezajímá, jaké pohlaví kdo preferuje. Že je někdo gay zjistím většinou tak, že mi to řekne někdo jiný.

Registrované partnerství máme, nyní se řeší možnost adopcí registrovanými páry a v budoucnu i pro ostatní gaye a lesby. Co vy na to?

Doufám, že brzy bude přijat zákon o osvojování dětí registrovanými páry, který se nyní řeší v Poslanecké sněmovně. Ale podle mě nestačí. Obecně si myslím, že stejnopohlavní páry by měly mít možnost adoptovat děti stejně jako ty heterosexuální. Podle moderních studií přítomnost homosexuálních rodičů dítě nijak negativně neovlivňuje, tak nechápu, proč by lesby a gayové nemohli dítě vychovávat.

Když se ve svém věku věnujete už věcem společensky prospěšným, do toho studujete, zbývá vám čas na nějaké koníčky?

Na mém angažování se v Pirátské straně je příjemné to, že mě většinou baví, takže ho považuji za jeden ze svých koníčků. Jinak mám rád sport, třikrát týdně hraju volejbal a občas doma posiluju. Někdy mi dokonce zbyde čas na nějaký film nebo videa na YouTube. Alespoň hodinu denně trávím v kuchyni, vaření je také mou zálibou.

Titulní foto: Adam Zábranský, pirati.cz

Autor článku je bývalý gay aktivista (Nadace Sokrates, SOHO v ČR, Gay iniciativa v ČR) a oficiální správce statistiky o registrovaném partnerství v České republice.
Onload

5 názorů ke článku

01. 10. 2014 v 18:59Off-line ThomPrag  (45/180/76)
Pirátům fandím a volím je ;-)
Souhlasím - 9   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
01. 10. 2014 v 22:08Off-line Colombo  (102/192/90)
Že by další, co si chce ohřát politickou polívčičku ?? Pravda, angažovanost v politice může býti velmi dobrá živnost. A slepci uvěří a dají hlas.
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
04. 01. 2020 v 20:59Off-line Kkarel  (56/178/62)
Piráti toho udělají teste se jedině
tak někoho nabonzovat
19. 11. 2020 v 16:49Off-line Fantic  (55/-/-)
Hlavně,že si Pirát Hřib,koupil kávovar-za 100.000,,,,to je ta transparentnost-hi,hi,hi,,,,,
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
30. 10. 2021 v 17:37Off-line Waioleta  (50/-/-)
No a ted´ hltají andělíčky
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload