Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Američan Nick Rhoades byl odsouzen na 25 let za to, že je HIV pozitivní

Na setkání s názvem „Kriminalizace významných skupin: jak reagovat na HIV?“ se delegáti dozvěděli o situacích, kterým musí čelit LGBT a HIV pozitivní v různých zemích světa. Jeho tématem byla krize v oblasti dodržování lidských práv, která nastala v souvislosti s nekvalitními zákony, jež kriminalizují osoby ve stejnopohlavních vztazích či svazcích nebo HIV pozitivní osoby.

Nejvíce delegáty šokoval příběh Nicka Rhoadese z americké Iowy (ilustrční foto), který byl souzen a odsouzen k odnětí svobody kvůli své HIV pozitivitě. Byl odsouzen na 25 let vězení za to, že zatajil svou diagnózu poslednímu sexuálnímu partnerovi, ačkoli nedošlo k přenosu viru. Poté se podařilo jeho rozsudek zvrátit a byl propuštěn z vězení. Iowa následně změnila zákony, které tam kriminalizovaly HIV pozitivní, a stala se příkladem pro další státy z celých USA. Ty až nyní přehodnocují podobné přetrvávající právní úpravy.

Daisy Nakato z Ugandy podala svědectví coby HIV pozitivní bisexuální žena, jak ji místní policie odvlekla z domova v rámci snahy „ukončit homosexualitu“ ve zmíněné zemi. Poté byla nucena vzdát se svých léků na HIV, načež se ve strachu skrývala před úřady. To byl další příběh, který účastníky šokoval. O ugandských zákonech diskriminujících gaye se již vědělo, ale osobní příběh podtrhl to, že se musí změnit postoje vůči sexuálním menšinám a HIV pozitivním v různých zemích a že zákony musí odrážet specifickou situaci takových skupin obyvatel.

Podobné myšlenky zopakoval i bývalý soudce Nejvyššího australského soudu Michael Kirby a akcentoval, že je třeba důrazněji jednat ze strany dotčených menšin a jejich příznivců. Podtrhl, že shromáždení, konference, zprávy a podobně jsou účinné, ale že je především třeba jednat a podávat petice na státní úřady.

Jeho otázka zněla: „Jak můžeme my dosáhnout toho, aby demokratizace fungovala a pomáhala?“

Indický aktivista za práva LGBT komunity Ashow Row Kavi uvedl, že Indický nejvyšší soud znovu zavedl v zemi zákony proti sodomii. Řekl, že mnho lidí a organizací ještě stále pracuje na zvrácení zmíněného rozhodnutí, aby přinesli tamní LGBT minoritě rovnoprávnost. Manisha Dhakal - aktivistka za práva transgender občanů z Nepálu popsala pronásledování, kterému musí čelit spolu s ostatními transgender obyvateli Nepálu ze strany policie a spoluobčanů.

Velvyslanec USA v Austrálii John Berry byl také přizván k účasti v panelové diskusi. Hovořil o stigmatu spojeném s HIV a LGBT skupinami a vysvětlil, že se prezident Obama zasadil za revizi všech zákonů kriminalizujících HIV pozitivní ve Spojených státech.

„Svět dosáhl kritického okamžiku, pokud jde o HIV a AIDS,“ řekl a vysvětlil, že stigmatizace a přehlížení dokonce přibývá, když se přijímají zákony bez skutečného pochopení dotčené problematiky. „Kriminalizující legislativa… neodráží stav vědeckého poznání.“

A současně s úsilím Spojených států o změnu federálních i místních zákonů týkajících se HIV infekce a práv LGBT menšiny před námi zůstává spousta práce na reformování či rušení zákonů a ústavních dodatků jako je indický paragraf 377, Zákon o veřejném pohoršování v Mumbaí, nepálské místní úpravy týkající se sexuality a pohlavní identity, ugandský zákon proti homosexualitě, ruský zákon o propagaci LGBT, singapurský paragraf 377A Trestního zákoníku a mnoho dalších, které existují po celém světě.

Titulní foto: © Depositphotos.com/Naypong, zdroj: hivequal.org

Autorem článku je Česká společnost AIDS pomoc, z. s., která vybudovala Dům světla. Nabízí praktickou pomoc HIV pozitivních občanům a bezplatné anonymní testování na HIV.
Onload

5 názorů ke článku

02. 10. 2014 v 09:27Off-line Colombo  (103/192/90)
Zatajení pozitivity HIV komukoliv, s nímž má takový člověk sex, by se trestat určitě mělo, ať už dojde k přenosu viru, či nikoliv. Nositel této nemoci přeci nemůže spoléhat na to, že "to vyjde". Je to v podstatě, jakoby nad svými nenakaženými sexuálními partnery vynášel rozsudky smrti.
Souhlasím - 36   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
02. 10. 2014 v 20:56Off-line Klucinek  (33/176/75)
Takýto člověk má být rovnou popraven, ne být vyzdvihován v pseudodojemném příběhu.... zatejení infekčnosti beru jako úkladnou vraždu v případě že dojde k přenosu, v případě že nedojde beru to jako pokus o ní...obojí je nutné velice razatně potrestat, klidně trestem smrti..
Souhlasím - 9   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
03. 10. 2014 v 06:55Off-line Ent  (50/183/100)
Zas lživý název článku. Ten člověk byl souzen za to , že to zatajil a né že je pozitiní. To je konckoncům trestný čin i u nás.
Plně se ztotožnuji s předchozíma názorama, že je to rovno pokusu o vraždu a měl by být na to tvrdý postih.
Podle mne 90% lidí se dnes v evropě americe a australii nakazí jen proto, že jsou nezodpovědní a hloupý.
03. 10. 2014 v 10:44Off-line 123456789987654321  (27/197/75)
HIV pozitivním bych tetoval na č...ka velké +.
03. 10. 2014 v 14:19Off-line 18xxx20  (35/177/69)
OMG, NAUČTE SE PSÁT !!!!!!!!!

Nebyl odsouzen za to, že je HIV +, ale za to, že svoji nemoc zatajil sexuálnímu partnerovi! A to je naprosto normální!!!!!!!!!

Poslední dobou je úroveň "teplých" článků zoufale nízká, ať už tady, nebo na některých "informačních" webech...
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload