Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Čeho se nebát: 9 mýtů o HIV/AIDS

Ohledně viru HIV a nemoci AIDS koluje spousta mýtů. Někteří AIDS skoro až bláhově přirovnávají ke žloutence, jiní se mylně domnívají, že se nákaza virem HIV projeví okamžitě. 

Mýtus č. 1: AIDS je nemoc podobně jako třeba žloutenka

Pravda: Nejde přímo o nemoc, ale o selhání imunity způsobené virem HIV. Ten napadá konkrétní typ bílých krvinek, známých jako buňky CD4. Tyto buňky mají za úkol rozpoznat zdroj infekce a povzbudit vytváření protilátek. Infikováním a následným zničením buněk CD4 uchopí virus HIV kontrolu nad imunitním systémem. Těžce oslabená imunita znamená zpřístupnění organismu pro těžké infekce i některé druhy nádorových onemocnění. V jejich důsledku pak člověk umírá.

Mýtus č. 2: Počet úmrtí na AIDS se v posledních letech zvyšuje

Pravda: Díky nové léčbě a novým lékům se počet úmrtí na AIDS v posledních letech snižuje, v Evropě za posledních pět let zhruba o dvě třetiny. Podobně klesá počet lidí, kterým se HIV infekce rozvine v AIDS. Lékaři v Česku však loni evidovali rekordní počet nových pacientů. Testy potvrdily nákazu u 235 lidí, a to je 211 mužů a 24 žen. To je nejvíc od podzimu 1985, kdy se infekce v zemi začala sledovat. Devět osob v ČR v minulém roce AIDS připravil o život.

Mýtus č. 3: Virus HIV je velmi odolný a životaschopný. K nákaze stačí i jeho malé množství

Pravda: Virus HIV je mimořádně citlivý k vnějším vlivům. Zničí ho teplota nad 60 °C i běžné dezinfekční prostředky. Po zaschnutí ihned hyne. Z těchto důvodů je jeho přenos jinak než přímým pohlavním či análním stykem, krevní transfuzí nebo injekční stříkačkou krajně nepravděpodobný. Virus se v nepatrném množství nachází i ve slinách, slzách a potu. V nich se však zpravidla vyskytuje pouze v podprahovém množství, které samo o sobě k vyvolání infekce nestačí. I když by tyto tekutiny teoreticky mohly být zdrojem infekce (v případě, že by se dostaly do styku s krví daného jedince), v praxi se na šíření viru podle odborníků nepodílejí.

Mýtus č. 4: HIV pozitivní těhotná žena nakazí automaticky i své dítě

Pravda: Tak jednoduché to zase není. Bezprostředně po narození jsou v zásadě všechny děti HIV pozitivních matek také HIV pozitivní, protože matkou vytvořené protilátky volně procházejí placentou. Virus sám však placentární bariéru překoná jen ve 20-30 % případů a onemocní pouze děti, u kterých virus prostoupil placentou. U nich se během prvních měsíců vyvine AIDS. Zbývajících 70 až 80 % dětí se zhruba do osmnáctého měsíce svého života stane HIV negativními. Původní stopy protilátek získaných od matky z jejich krve vymizí.

Mýtus č. 5: Nákaza virem HIV se projeví okamžitě

Pravda: Vyšetření krve odhalí virus až za dva měsíce od nákazy. První příznaky může nakažený pozorovat v průběhu druhého až šestého týdne po infikování. V této době se u 60 až 70 % nakažených objeví příznaky připomínající chřipku nebo mononukleózu. Mezi časté průvodní jevy nákazy patří zvětšené mízní uzliny na více místech těla, například na krku, v tříslech a v podpaží, horečka převyšující 38 °C , noční pocení a zánět hltanu.

Foto: © Depositphotos.com/sebastiangauert

Mýtus č. 6: Mateřským mlékem se nelze nakazit, podobně jako není možná nákaza polibkem.

Pravda: Přestože je riziko nákazy mateřským mlékem poměrně malé (odhaduje se na 12 až 14 %), některé HIV pozitivní matky nakazí své dítě právě při kojení. Často se tak děje v rozvojových zemích světa, kde ženy o své nemoci nevědí, případně nejsou schopné zajistit pro své dítě umělou výživu. Riziko přenosu kojením lze ještě snížit podáváním antivirotik matce i dítěti, kojení se však často přesto nedoporučuje. Ještě nižší riziko nákazy je při líbání. Zcela vyloučit je však nelze, zvlášť pokud má alespoň jeden z partnerů poraněná ústa. V opačném případě je pravděpodobnost nákazy nulová.

Mýtus č. 7: Lidé nakažení HIV mohou volně cestovat po světě jako kdokoli jiný.

Pravda: HIV pozitivní mají zakázaný vstup do Bruneje, Súdánu, Ománu, Spojených arabských emirátů a Jemenu. Několik dalších států vstup lidí s HIV na své území omezuje jen částečně. Mezi ně patří například Egypt nebo Rusko. Spojené státy americké zrušily zákaz vstupu osobám nakaženým virem HIV roku 2009. Zákaz bývá zdůvodňován ochranou obyvatel dané země před nákazou a ochranou dalších turistů. Dále pak nevhodností cestování pro lidi s těžce oslabenou imunitou.

Mýtus č. 8: Virus se objevil poprvé v 80. letech minulého století

Pravda: Podle posledních zjištění existoval už dříve, v 80. letech se zmutoval a začal se rychle šířit. Tým odborníků z Arizonské univerzity v Tusconu objevil před několika lety v Demokratické republice Kongo, vzorek viru HIV z roku 1960, který pocházel z těla místní ženy. Našli jej depozitáři Anatomického ústavu v konžské metropoli Kinshase. Analýzou zjistili, že se vir musel šířit už na přelomu 19. a 20. století. Onemocnění AIDS bylo poprvé popsáno 1981. Samotný virus HIV se podařilo izolovat roku 1983 francouzským a americkým vědcům.

Mýtus č. 9: U většiny HIV pozitivních se AIDS rozvine do deseti let od nákazy

Pravda: HIV pozitivní mohou díky novým lékům kvalitně žít i desítky let. Průběh a vývoj infekce od nákazy až do rozvinutého stádia AIDS je u každého jiný. Po odeznění prvotních příznaků nakažení, které připomínají chřipku a trvají 2 až 6 týdnů, přechází nemocný do dlouholetého bezpříznakového stádia, které většinou trvá pět až deset let. Zhruba u desetiny infikovaných přechází nemoc v AIDS během dvou až tří let, u drtivé většiny léčených pacientů to trvá podstatně déle. Bez jakýchkoli příznaků zhoršení žijí pět až deset let. U desetiny infikovaných se příznaky AIDS neobjevují ani po dvaceti letech od nákazy.

Mezi gay kluky dramaticky přibývá nakažených HIV, chraňte se!

6 lživých vět, které byste neměli říkat o HIV. Zachráníte si tím život!

Bezpečný sex: 8 rad, jak se nenakazit HIV

Titulní foto: © Depositphotos.com/sqback

Autorem článku je Česká společnost AIDS pomoc, z. s., která vybudovala Dům světla. Nabízí praktickou pomoc HIV pozitivních občanům a bezplatné anonymní testování na HIV.
Onload

2 názory ke článku

16. 11. 2014 v 12:55Off-line Colombo  (103/192/90)
Tento článek na mě působí jako antiosvěta, říká totiž, že se není čeho bát, že netřeba před touto nákazou býti na pozoru...
Souhlasím - 13   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
06. 10. 2017 v 10:49Off-line Alda29  (36/192/90)
A co třeba bodavý hmyz? Tím se přece taky může nákaza přenášet, ne?
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload