Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Ministr zahraničí Lotyšska se přiznal k homosexualitě

Lotyšský minister zahraničia Edgars Rinkévičs sa na Twitteri priznal k homosexualite: „I proudly announce I am gay... good luck all of you,“ tedy: „Hrdo oznamujem, že som gay... všetko  dobré pre vás všetkých.“ Jeho Twitter má 14 000 odberateľov a ministerstvo zahraničia bolo následne zasypané otázkami novinárov, či účet nebol napadnutý hackermi. Ministerstvo potvrdilo, že správu skutočne napísal sám minister.

Rinkévičs ďalej napísal: „Naša krajina musí vytvoriť zákony pre všetky druhy partnerských vzťahov a ja budem za to bojovať. Viem, že tu rýchlo bude magahystéria, ale #proudtobegay.“

41ročný Rinkévičs je jeden z najpopulárnejších politikov v Lotyšsku a jeho priznanie prišlo iba dva mesiace pred tým, než Lotyšsko prevezme predsedníctvo Európske únia. Rímskokatolícky kňaz Ilmars Tolstovs po tomto priznaní však na Twitter napísal: „Ja ako lotyšský občan som zarmútený z hriechu ministra.“

Pripomíname, že v Lotyšsku je takmer 80 % obyvateľov kresťanského vierovyznania a homosexuálny sexuálny styk v  Lotyšsku bol legalizovaný až v roku 1992, pričom homosexuálne manželstvo bolo v roku 2005 zákonom výslovne zakázané. Podľa prieskumov je totálne proti takémuto manželstvu až 66 % opýtaných. Spolu s bývalým sovietskym vplyvom je tak v Lotyšsku prostredie, ktoré nie je veľmi tolerantné k homosexuálom a iba málo ľudí sa otvorené hlási k inej sexuálnej orientácii.

Viceprezidentka Európskej komisie však na Twitteri vyjadrila ministrovi podporu so slovami: „Som na vás hrdá! Dúfam, že to urobíme možným povedať to pre každého, bez nutnosti byť silným a odvážnym (Akým vy ste!)“

Šéf Applu Tim Cook poprvé veřejně prohlásil: Jsem gay!

Gayové a velký byznys: John Browne, Tim Cook a Antonio Simoes

Titulní foto: saeima, Flickr, Creative Commons

Onload

22 názorů ke článku

16. 11. 2014 v 04:30Off-line Alk  (26/-/-)
Vatikán nech ide niekam...
to že kňazi znásilňujú deti je podľa nich normálne a homosexualita hriech
Souhlasím - 6   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
16. 11. 2014 v 09:19Off-line ThomPrag  (45/180/76)
Lotyšsko na tom bylo za minulé éry hůře než třeba my. Vliv Rusů tam byl mnohem větší. Takže nelze čekat, že se tam najednou během 1 generace lidi změní a budou stejně tolerantní jako v jiných zemích, kde komunisti nevládli. Chce to čas a trpělivost. Všechny pobaltské republiky jedou skvělým tempem kupředu, ale na druhou stranu není reálné čekat zázraky. Což ostatně platí o jakékoliv zemi bývalého východního bloku, vč. ČR.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
16. 11. 2014 v 11:01Off-line Vegantronic  (38/186/77)
Jo. V Lotyšsku jsou velmi tolerantní... Třeba k pochodům vetrány divizí SS http://www.ceskatelevize.cz/…e-ale-konci/ Jinak doporučuji film zkažená mládež z Estonska http://www.csfd.cz/…zena-mladez/ Pak na tyhle země už asi nebudete moc nahlížet jako na tolerantní.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
16. 11. 2014 v 12:51Off-line Colombo  (102/192/90)
Za chvíli se budou k homosexualitě (pokud už se tak neděje) hlásit i zapřísáhlí heteráci, ono je to totiž moderní a "nosí" se to.
Souhlasím - 6   •  Nesouhlasím - 11  Nahlásit
16. 11. 2014 v 13:12Off-line Clas  (29/-/-)
Omlouvám se za zoufalou neaktualnost članku, ale není to jen má chyba. Hotov a zaslán byl již 9.11..
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
16. 11. 2014 v 14:55Off-line Mychajlo90  (34/185/70)
"V Lotyšsku jsou velmi tolerantní... Třeba k pochodům vetrány divizí SS"

1) Waffen-SS a Allgemeine SS jsou něco trochu jiného. 2) Je potřeba chápat některé věci v kontextu doby.

Jinak pořád tady padají věci o tom, jak je situace v Pobaltí/Polsku/na Slovensku/na Ukrajině et cetera strašná, ale ve skutečnosti to zase tak úplně pravda není a to i v porovnání s ČR. Obávám se, že mizerný (a navíc naprosto evidentně přinejmenším v jedné pasáži protiústavní) zákon o RP veškerou diskusi v ČR zmrazil a dosáhnout teď zlepšení čehokoliv bude opravdu problém. ČR v jádru není liberální ani tolerantní, je "pouze" lhostejná a to není totéž. Naopak spousta věcí ukazuje, že ČR je ve skutečnosti velmi konzervativní země, "jenom" většina lidí nepřemýšlí o věcech, které se jich netýkají a proto se zdá být navenek "tolerantní".

Ad uvedené země. Ano jistě jsou ještě o nějaký ten krok pozadu (byť ne všechny - třeba v Estonsku RP funguje), ale probíhá tam živá diskuze (třeba v Polsku se hlasovalo o zákoně o RP neúspěšně loni, ale v ČR to taky prošlo až na 6. pokus) a byť je tam často společnost v otázkách LGBT menšin polarizovaná, tak rozhodně nedochází k žádným aktivním represím a nikdo není aktivně pronásledován (narozdíl od takového Ruska). Řekl bych, že v naprosté většině lidé jako takoví nikoho moc nezajímají a téma slouží spíš pro zviditelnění se. Situace LGBT menšiny ve Varšavě nebo v Rize nebude příliš odlišná od situace v Praze. A jenom pro srovnání s ČR. V Polsku (tam to dokonce byl i jeden transsexuál) i na Slovensku byla osoba otevřeně se hlásící k homosexualitě v parlamentu, u nás ne. V Lotyšsku je to nově dokonce ministr zahraničí. A podobný "konzervativní" přístup v ČR neplatí jenom vůči homosexuálům, ale třeba i ženám. Slovensko mělo premiérku, Ukrajina taky, Lotyšsko jí má teď, Polsko mělo dokonce dvě a Litva má prezidentku. A v ČR? Maximálně předsedkyně poslanecké sněmovny. Tak která země je ve skutečnosti konzervativní? Nevypovídá o skutečné situaci v ČR právě tohle?
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
16. 11. 2014 v 16:38Off-line Mr.dalik  (45/181/81)
Edgars je krásnej chláp a hned bych ho bral za partnetra.
16. 11. 2014 v 16:40Off-line Clas  (29/-/-)
Podle mně zde pleteš úplně jiné věci, jak se říka, jabka s hruškama. Ano, my Slováci sme mali premiérku, cca 1,5 roka, než sa jej vláda rozpadla. Ale to podľa mňa vôbec nehovorí o tom, že by sme boli menej konzervatívni, než Češi. To sa nedá takto povrchne hodnotiť. Pozri sa na to, že u nás bola pred prezidentskými voľbami ako predvolebný ťah ústava rozšírená o dve vety:""Manželstvo je jedinečným zväzkom jedného muža a jednej ženy. Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru." Iniciátorom bolo KDH, Kresťansko-demokratické hnutie, strana, kvôli ktorej padla vláda v roku 2006, pretože nebol prijatý jej zákon o výhrade vo svedomí, vďaka ktorému by veriaci lekár mohol odmietnuť vykonať potrat. A táto strana je už takmer 25 rokov v parlamente a stále má stabilných okolo 8% voličov. Češi žiadnu podobnú stranu nemajú. U nás sa ku kresťanskej viere hlási cez 85% obyvateľov, u vás sa k žiadnej viere hlási okolo 75% obyvateľov. U vás sú registrované parnerstvá, u nás nie. V Prahe je toľko LGBT podnikov, že k tomu vznikla dokonca mapa. V Bratislave žiadne q cafe ani nič podobné nie je. Sú tam síce tuším dva gay kluby, ale neviem o žiadnych kaviarňach a podobných podnikoch.
Dokonca sa podarilo nazbierať v 6 miliónovom Slovensku vyše 400 000 podpisov, aby sa hlasovalo v referende o týchto otázkach:"
-či súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy,
-či súhlasia, aby si homosexuálne alebo iné zväzky nemohli nárokovať práva manželstva,
-či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a
-či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako je sexuálne správanie sa alebo eutanázia.

Toto podľa mňa hovorí o tom, ktorý národ je konzervatívnejší, nie to, či sme mali za premiérku ženu. Tak vy ste nemali, lebo žiadna žena v silnej strane ešte nekandidovala.
16. 11. 2014 v 17:04Off-line Vlado2  (61/180/80)
Také se domnívám, že občané Lotyšska jsou zjevně velice tolerantní (nebo apatyčtí?). Pokud si jakýkoli špičkový politik pověsí na zeď ceduli "Jsem gay a jsem na to hrdý", tak bych se docela bál, čím překvapí zítra.
A rozhodně se nedomnívám, že počet homosexuálů (přiznaných) v parlamentu či počet žen ve vrcholných funkcích cokoli říká o "pokrokovosti" národa. Za sebe mohu pouze říct, že homosexualitu ani vlastnictví dělohy nemíním považovat za zvýšení kvalifikace.
16. 11. 2014 v 18:00Off-line Buttch  (28/-/-)
Jestli někdo zná normální důvod, krom pozornosti, proč by se měl někdo veřejně přiznávat k teploušství, nechť mi ho neprodleně odkryje. Děkuji.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
16. 11. 2014 v 20:39Off-line Mychajlo90  (34/185/70)
buttch: Mezi známými nebo třeba v pracovním kolektivu se vůbec nikdy neřeší partnerské vztahy, že? Asi je lepší nelhat a

Jinak neříkám, že je to a priori měřítko, ale řekl bych že to o ČR cosi trochu nelichotivého vypovídá. Ať už je to lhostejnost, apatie nebo cokoliv jiného. Minimálně česká politika (ale do značné míry i česká společnost jako celek) je v určitém směru pořád hodně konzervativní (nechápejte to ve smyslu náboženstkého konzervativizmu, ale spíše "machismu").

A obecně si myslím, že ani v ČR ani na Slovensku ani ve výše zmíněných zemích si vás jakožto gaye málokdo všimne. Ono to totiž spoustu lidí ani nenapadne, pokud jim to přímo neřeknete. Podobné věci jako teď na Slovensku jsou podle mě jenom excesy, které ale postupně zase vymizí, přece jenom mladší generace je názorově hodně posunutá jinam. Kvůli tomu, že se otevřela doskuse se holt společnost částečně polarizovala, ale neviděl bych to jako úplnou tragédii (což neznamená, že je to dobře!), žádné aktivní represe neexistují a jedna věc jsou obecné výkřiky, ale jiná chování vůči konkrétnímu jedinci. A násilí je (stejně jako třeba v tom Polsku) dnes opravdu vzácné, což se nedá říct o Rusku.

A propos víra s tím taky zas až tak nesouvisí. Partner (z Polska) je praktikující římský katolík a stabilní volič strany Právo a Spravedlnost J. Kaczyńského a rozhodně nikoho na základě primitivních k***érií typu národnost/sex. orientace/vyznání atp. nehodnotí (on ostatně konzervativizmus nic takového znamenat nemusí viz výrok D. Camerona v době, kdy bylo schvalováno homosexuální manželství v Anglii). Mimochodem to jak je u nás vnímána církev a věřící není zase o tolik odlišné od onoho "konzervativního" vnímání homosexuálů.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
16. 11. 2014 v 21:17Off-line Vegantronic  (38/186/77)
Aha. Takže pochody SS jsou v pohodě? Já nacismus vnímám v kontextu. V kontextu, že zavraždil několik milionů židů, desítky tisíc postižených, tisíce homosexuálů... A tudíž pokud v Lotyšsku jim staví sochy a ministři se účastní jejich pochodů, tak oslavovat tuto zem je absolutně mimo. Lotyšsko IMHO by za to mělo být vyloučeno z EU a OSN.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
16. 11. 2014 v 22:06Off-line Mychajlo90  (34/185/70)
vegantronic: Tak znovu. Může se mi to nelíbit, ale Waffen-SS nejsou Allgemeine SS. Ty jednotky v Lotyšsku (ale i třeba divize Galizien, kterou zase oslavují na západě Ukrajiny) byly divize Waffen-SS, což nebylo nic jiného než elitní frontové jednotky. A opravdu si netroufám ty lidi za tohle odsuzovat, když museli dělat nějaké kompromisy mezi Stalinem a Hitlerem. Doporučuju si k tématu něco přečíst. Nedávno třeba vyšel překlad vynikající knihy "Krvavé země" od T. Snydera, která je přesně o tomhle.

A opět opakuji. Narozdíl od Ruska v Lotyšsku (stejně jako ve všech zemích středovýchodní Evropy) nikdo homosexuály aktivně nepronásleduje. Ostatně o čem je asi tenhle text. Dovedete si představit, že by coming out provedl Sergej Lavrov? Asi těžko..
16. 11. 2014 v 22:45Off-line Clas  (29/-/-)
Samozřejmě, že ne. Sergej Lavrov není gay.
16. 11. 2014 v 23:19Off-line Buttch  (28/-/-)
takže říct to celýmu světu je cesta k tomu abych tym nikoho nepřekvapil na pracovišti? ok, to dává smysl :D
16. 11. 2014 v 23:27Off-line Mychajlo90  (34/185/70)
Proč překvapit? Tak tohle je snad součástí normální interakce mezi známými a upřímně řečeno přijde mi lepší to otevřeně přiznat, než se nějak vykrucovat. Pro osobu ve funkci jako je ministr zahraničí to platí o to víc - lepší to přiznat a mít to vyřešený, než aby se v tom šťoural bulvár.
16. 11. 2014 v 23:32Off-line Buttch  (28/-/-)
tak jako tak, je jedno kdo s kym píchá a tydle veřejný přiznání mi přijdou prostě na hlavu.
17. 11. 2014 v 20:38Off-line Mychajlo90  (34/185/70)
Mimochodem Robert Biedroń, první otevřeně homosexuální poslanec v Polsku, postoupil v nedělních lokálních volbách do druhého kola volby primátora téměř 100 tisícového města Słupsk na severozápadě Polska. Takže ani v tom Polsku to evidentně není tak hrozné.

Znovu připomínám, že v ČR nikdo na podobné pozici nebyl...
17. 11. 2014 v 22:08Off-line Vlado2  (61/180/80)
Že nejsi ochoten počítat mezi gaye bývalého ministra Jiřího Pospíšila, který v době působení ve vládě žil s televizním komentátorem Václavem Moravcem, to bych ti odpustil; ani jeden z nich o tom na veřejnosti moc nemluvil. Ale bývalý senátor (1999 - 2002) a majitel cestovky Václav Fischer, který se přiznal veřejně před volbami, se nepočítá?
17. 11. 2014 v 22:21Off-line Mychajlo90  (34/185/70)
Vlado2: Jiří Pospíšil to nikdy otevřeně neřekl. Ok Václav Fischer mi utekl, to uznávám. Ale nutno poznamenat, že za sebou dvakrát výraznou stopu nezanechal, což je i tím, že Senát je trochu upozaděný na rozdíl od Poslanecké sněmovny a vlády.
25. 07. 2015 v 12:15Off-line Klasik76  (41/174/-)
přiznal se k homosexualitě - přiznal se i k nějakému jinému závažnému deliktu????
20. 04. 2021 v 16:42Off-line Mikaela  (49/176/60)
Je dobré rozdělit svou prácu a soukromí zvlašt´a ještě byt předsednickou zemi v EU to už chce odvahu na rozdíl od Topola byla pro nás hanba sama osobě . Což by mě zajímalo když se blíži nové předsednictví toho státu o kolik se bude lišit od chladného postoje kdo jsem co dělám a jak ukočíruju tohle monstrum a vážím si člověka že jedná chladně a dokáže i jaký koliv útok na jeho osobu ignorovat ale toho dotyčného uzemnit tohle je zkutečná politika
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload