Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Sbírka Červená stužka v ulicích českých a moravských měst

V těchto dnech je zahájena sbírka České společnosti AIDS pomoc pod názvem Červená stužka. Studenti a žáci středních škol v celém Česku vyrazí do ulic prodávat symbol boje proti HIV/AIDS, tedy Červenou stužku. Výtěžek sbírky je věnován na prevenci HIV/AIDS u nás v ČR a také na provoz Domu světla. Do sbírky se zapojila stovka škol a hlavní část bude probíhat 1. prosince, tedy v Den boje proti AIDS. Více informací na cervenastuzka.cz nebo aids-pomoc.cz.

Co znamená Červená stužka?

Projekt Červená stužka byl zahájen v roce 1991 zásluhou Visual AIDS, charitativní skupiny umělců se sídlem v New Yorku, která se snaží respektovat, uznávat a chovat v úctě přátele a kolegy, kteří umírají nebo zemřeli na AIDS. Visual AIDS povzbuzuje umělecké organizace, muzea, komerční galerie a různé skupiny lidí na podporu boje proti AIDS, aby si stále připomínaly ty, kteří podlehli onemocnění AIDS, aby šířily osvětu o přenosu AIDS/HIV, aby informovaly veřejnost o potřebách lidí žijících s AIDS a dovolávaly se větší finanční podpory v oblastech služeb a výzkumu. Forma stužky byla inspirována žlutou stužkou na počest amerických vojáků z války v Perském zálivu.

Stužka zaznamenala svůj první veřejný debut v roce 1991, kdy se s ní objevil hostitel Jeremy Irons na slavnostním udílení cen Tony Awards, a brzy se tak stala populárním a politicky schvalovaným módním postojem mnoha slavných osobností a ozdobou kulturních ceremonií. Stužka je vlivnou silou při šíření vědomostí o AIDS a při zdůrazňování potřeby pokračovat ve výzkumu této nemoci.

Zájem a účast

Červenou stužku nosí stále více lidí na celém světě, aby tak demonstrovali svůj zájem o problematiku HIV/AIDS – svou účast s těmi, kteří žijí s HIV, kteří jsou nemocní, kteří již této chorobě podlehli, a také se všemi, kdo se starají a pečují o ty, kteří to potřebují.

Naděje

Červená stužka má být symbolem naděje – naděje, že se objeví účinná vakcína a způsob léčby, která zastaví utrpení, a že se zlepší životní podmínky lidí HIV pozitivních.

Podpora

Červená stužka nabízí symbolickou podporu lidem žijícím s HIV, pracovníkům v oblasti osvěty a lékařského výzkumu a také těm, které tato choroba postihla ztrátou přátel, rodinných příslušníků a blízkých.

Červená stužka sama o sobě nestačí, je užitečným symbolem pouze tehdy, je-li spojena se slovy a činy, prostřednictvím, kterých se teprve může něco doopravdy změnit.

Nabídne-li vám někdo Červenou stužku, vyzývá vás, abyste ji přijali, nosili a podpořili tak milióny lidí na celém světě žijících s HIV/AIDS nebo postižených přítomností viru ve svém okolí. Červenou stužku může nosit kdokoli. Nemusí být gay, ani HIV pozitivní nebo postižený AIDS. Prokazuje tím, že problematiku HIV chápe.

7 způsobů, kterými se HIV opravdu nepřenáší!

Čeho se nebát: 9 mýtů o HIV/AIDS

Titulní foto: © Depositphotos.com/belchonock

Autorem článku je Česká společnost AIDS pomoc, z. s., která vybudovala Dům světla. Nabízí praktickou pomoc HIV pozitivních občanům a bezplatné anonymní testování na HIV.
Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload