Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Prague Pride je dobře vypadající zlo nebo nedoceněná událost?

Prague Pride je událost, která se již tradičně koná během léta v Praze a řadí se mezi „průvody hrdosti“, které se konají všude po světě. Počet účastníků Prague Pride se každoročně zvyšoval, ale zatím na posledním průvodu byla účast nižší kvůli špatnému počasí. Nebo byl snad důvod jiný? Jako každá velká událost má tento festival mnoho zastánců, ale i mnoho odpůrců.

Festival je sedm dní dlouhý. Během něj probíhají přednášky, diskuze, výstavy apod. Vyvrcholením je zmiňovaný „průvod hrdosti“ a právě tento průvod je velice diskutované téma. Máme opravdu tu možnost prokázat na průvodu svoji hrdost? Do průvodu jde hodně lidí s tím, že si udělají fajn den, potkají se s přáteli, zasmějí se nebo zatancují. Jiní tam chtějí někoho poznat. Další skupinka si jde užít sexuální choutky a právě kvůli této velmi malé skupině lidí, se pak objevují odvážné fotky v bulvárních denících a lidé získávají jiné povědomí o Prague Pride.

Bohužel nemůžeme nikomu mít za zlé, jaký vede životní styl, jsme jenom lidé a každý si může dělat, co chce. Z této situace není dle mého žádné východisko. Přeci jen průvody jsou velice podobné brazilským karnevalům a na brazilských karnevalech se také dějí slušné „prasečinky“ a to je tam většina heterosexuálů.

Děláme tohle snad jen my, homosexuálové? Snažíme se ukázat, nebo opravdu prostřednictvím Prague Pridu dosáhnou vyšších práv a tolerance?

Účastníte se Prague Pride? Jaký na něj máte názor?

Poslední ohlédnutí za Prague Pride 2014

100 skvělých fotografií: Poslední ohlédnutí za Prague Pride 2013

Prague Pride video: každá žena má mít svého gaye

Titulní foto: © Depositphotos.com/ElaineNadiv© Depositphotos.com/

Autor článku je kontroverzní osobnost svého regionu, snaží se naťuknout v každém člověku představivost a zamyšlení se nad daným tématem.
Onload

17 názorů ke článku

06. 01. 2015 v 16:00Off-line ThomPrag  (45/180/76)
Článek bych doplnil o pár drobností:
1. Průvody nejsou "velice podobné", ale maximálně tak "zdánlivě podobné" karnevalům. Do karnevalu jako je v Riu nebo i jinde, má Prague Pride hodně daleko. Ale těžko říct, jestli by něco takového u nás vůbec bylo možné - přece jen nátura brazilců je jiná.

2. Do průvodu na Prague Pride chodí lidi, kteří se rádi ukazují, prezentují, předvádí, apod. To nemá s hrdostí nic společného (už samotná podstata - být hrdý na to, že mám nějakou sexuální orientaci je nesmyslná). Většina jsou gayové, proto to na gaye vrhá u někoho dobré světlo, u někoho špatné. Podle mě převažuje zatím to špatné.

Odpovědi na otázky na konci článku:
1. Dosáhnout prostřednictvím Prague Pride více práv a tolerance - ani náhodou, spíš naopak. Zatím.
2. Ne, neúčastním, nepatřím do té skupiny, o které píšu výše.
3. Názor? Měl by to být více karneval a méně to spojovat s nějakýma právama a tolerancí.
Souhlasím - 12   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
06. 01. 2015 v 17:20Off-line Colombo  (103/192/90)
Je to jedna velká duhová komedie, žádná hrdost.
Souhlasím - 19   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
06. 01. 2015 v 18:11Off-line Vlado2  (61/180/80)
K článku bych si dovolil mít několik výhrad:
• Nižší účast v posledním ročníku nepřičítám špatnému počasí, ale spíše nadměrnému zpolitizování celé akce. Pokud si budou na Prague Pride přihřívat svojí polívčičku zprofanovaní a mimo Prahu krajně neoblíbení politici (v čele se zástupci americké ambasády), tak se i sebelépe míněný projekt stane pro značnou část populace silně odpuzující.
• Většina soudných lidí nemíní riskovat, že se druhý den ocitne jejich fotografie na titulní stránce všech novin ve společnosti např. nahého pobíhajícího chlapa. Pokud takovou fotografii vyvěsí následně někdo ve škole, v zaměstnání nebo na obecní vývěsce, pak se smíchy neudržíte a budete zbytečně vysvětlovat, že vy s tím opravdu nemáte ale vůbec nic společného a že jste šel (naprostým nedopatřením) zcela náhodně okolo.
• Poukazovat na to, že jsme všichni jen lidé a každý si může dělat, co chce, je scestné. Na každé akci platí taková pravidla, která předem stanoví pořadatel. A pokud pravidla neexistují, tak tam nepolezu.
• Obávám se, že celý festival se dostal do velice nešťastné podoby. Veřejnost jej nevnímá jako souhrn akcí, ale pouze posuzuje bulvární zpravodajství z onoho pochodu Prahou. Podívejte se s odstupem času znovu na uveřejněné fotografie – vždyť to je dokonalý klacek na celou komunitu!
Souhlasím - 9   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
06. 01. 2015 v 20:41Off-line Demien  (26/166/64)
Reagoval bych na srovnání Prague Pride s karnevalem například zrovna v Riu a ještě bych rád pár věcí doplnil. Podle mého názoru nám právě tato akce dává dost jasný obrázek o české společnosti. Na první pohled se zdá, že jsou češi k nám, homosexuálům velice tolerantní, ale ono to tak ve skutečnosti vůbec není. Jistě, spousta lidí řekne něco jako „Mě teplouši nevadí…ALE vadilo by mi kdyby se někde v kavárně dva chlapi líbali“, „Nemám nic proti homosexuálům, KDYŽ se na ně nemusím dívat ať si to dělají v soukromí!“ A to je názor většiny lidí.

Tolerance s ALE ale podle mě není žádná tolerance, ani svoboda pro nás. A právě Prague Pride, kdy homosexuálně orientovaní lidé jdou v průvodu a nikdo se před tím zkrátka „neschová“ mluví se o tom, jsme v televizi, v novinách na internetu a zkrátka jsme těm lidem na očích, a pak můžeme vidit jejich reakce. Ano, souhlasím, mnohé věci jsou opravdu „přes čáru“ a jsou to věci, které se vážně mají dělat v soukromí ať už jsou to lidé jakékoliv orientace, ale myslím, že v tom průvodu o tu přehnanost právě jde. Řekněte, jsou brazilské erotické karnevaly k***izované tak moc jako průvody homosexuálů? Vůbec ne. Když lidé nevědí co říct, řeknou jak jsme prasata a jsme promiskuitní a děláme v průvodu kdoví co, ptám se, komu vadí veřejně prezentovaná sexualita? Nahá ženská je už dneska téměř povinná výbava jakékoliv reklamy, sexualitu vidíme v reklamách v televizi, v reklamě na auto, na prací prášek prakticky všude. Ale když se veřejně prezentuje homoSEXUALITA tak už je kolem toho velké haló a je to špína a hnus!

Nevím, jestli průvody získáme víc práv nebo tolerance. Berme to jako den pro nás. Můžeme vyjít do ulic a být jací jsme, svobodně se projevit a třeba i seznámit s lidmi, kteří jsou stejní jako my. Průvod hrdosti. Ani nevím kdo tomuto názvu dal ten „špatný význam“, že si myslíme, že jsme něco víc, že jsme hrdí na to, že jsme homo. Podívejme se na podobnou situaci, když někdo řekne, že je hrdý a rád že je černoch, lidi mu tleskají a chápou, že to nemyslí tak, že je víc než bílý člověk, ale že je na tom zkrátka stejně ale když někdo tady u nás začne příliš hlasitě křičet, že je bílý, bere se to jakože je rasista a myslí si, že je něco víc než černoch. A nedochází k podobné situaci u nás? Chceme v ten den projít v průvodu s hlavou vztyčenou, hrdi na svou orientaci (pro opět nechápající taktéž -> smířeni se svou orientací, že jsme rádi za svou orientaci) ale zároveň (jak se opět snaží někteří odpůrci homosexuality lidem nalhat) se rozhodně nepovyšujeme NAD heterosexuály, bělochy, černochy, zvířata zkrátka VŮBEC NIC, ani nikomu naši orientaci, náš styl života opět VŮBEC NIC nevnucujeme. Ukazujeme světu, že jsme jako jiní lidé, že jsou v průvodu vysocí i malí, tlustí i hubení, bohatí i chudí. Je na nás jiná jen naše orientace, za kterou se nehodláme stydět.
Souhlasím - 6   •  Nesouhlasím - 5  Nahlásit
06. 01. 2015 v 21:52Off-line Addam  (27/-/-)
Prague pride by byla pěkná akce, kdyby se většina uměla normálně chovat.
06. 01. 2015 v 22:59Off-line Loveeee  (26/175/70)
Pula lidí mě tam sexuálně obtěžovaly až tak že to musela řešit policie .
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 5  Nahlásit
06. 01. 2015 v 23:01Off-line Last33  (31/179/62)
Snad jim tam přijde co nejmíň lidí, ať to příští rok zruší úplně. =DDD fuj, hnus
Souhlasím - 7   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
07. 01. 2015 v 00:33Off-line Mychajlo90  (34/185/70)
Samozřejmě že podobné akce jsou potřebné a to především kvůli tomu týdennímu programu, který poskytuje seriózní informace o homosexualitě a homosexuální komunitě. Je potřeba být na očích. Sice se to pár blbcům nebude líbit, ale pokud budeme zalezlí za svými dveřmi, tak nikdy nic neovlivníme. Samozřejmě že celá akce byla v minulosti zpolitizovaná, což bylo ale zase dobře, protože to přitáhlo pozornost (i negativní reklama se počítá) a pokud teď bylo méně lidí, tak bych to mnohem spíše přikládal tomu, že už to není žádná senzace. Jednak kvůli tomu, že vymizely b***i kolem Klause a taky protože se to koná už poněkolikáté. Spousta lidí se určitě byla podívat na začátku ze zvědavosti a teď už nemají důvod se zúčastnit. A v neposlední řadě je samotný průvod velmi důležitý pro lidi, kteří by se nikdy neodvážili ven a tady vědí, že se nemusí bát. Občas mě fascinuje jak homosexuálové reprodukují hloupá klišé o sobě samých (s nutným dodatkem "ale já takový nejsem") nebo o podobných akcích.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
07. 01. 2015 v 11:25Off-line Igy  (38/173/81)
Myslím, že zdejší odpůrci přikládají sníženému počtu příliš mnoho svých důvodů. Podle mě bylo míň lidí jenom kvůli počasí, ničemu jinému.

Nicméně už tady v těch pár příspěvkách se ukazuje, že vlastně nevíte, co by mělo být. Někdo si stěžuje, že je to zpolitizované, na druhou stranu že tato forma žádného politického cíle nedosáhne, tak co vlastně? Zrušit to by byl podle mě velký krok zpět. Ukázalo by to, že Česko je homofobní a není na otevřené gaye připraveno.

A názor? Myslím, že článek je silně podprůměrný a není žádný důvod, proč by se měl teď a tady objevit.
Názor na průvod jsem už řekl v rozhovoru a opakovat se nebudu.
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
07. 01. 2015 v 21:56Off-line Comrade  (39/195/102)
Sponzoruje to americká ambasáda, už to je důkaz, že je tam něco špatně.
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
07. 01. 2015 v 23:45Off-line Milda.sleha  (48/-/-)
ten článek je opravdu prázdné plácnutí do vody bez ladu a skladu...
ale o to tu nejde... kdyby někdo napsal analýzu, musela by být tak dlouhá a plná souvislostí, že by to nikdo nečetl...

podstata je jinde... v myšlence festivalu...
na rovinu přiznávám, že dříve jsem byl odpůrce průvodů v česku... i když je pravda, že jsme již před lety pořádali první průvody pod hlavičkou soho v karlových varech...
neúčastnil jsem se pozdějších akcí v táboře, ani v brně, ale zato všech v praze... a u všech tří mohu říct jedno - smekám před organizátory...
na rozdíl od mnoha lidí si myslím, že už jsme dospěli do fáze pořádání těchto velkolepých a viditelných akcí...

samozřejmě se tu objevuje problém, když to řeknu prezidentským slovníkem bez obalu - připos*anosti české lgbt komunity...
největším problémem naší menšiny jsou totiž mindráky, mindráky, mindráky... ať už ty osobní nebo zakořeněné stereotypní vztahující jednotlivci na celou skupinu nebo její podstatnou část...
praha snad jako jediné město u nás nabízí jakžtakž anonymitu v rámci davu... proto mají zejména gayové tendenci se sem stahovat... je tu více pracovních příležitostí pro ty ambiciózní... a navíc si tu každý může žít život plus mínus podle svého...
ale jedním z nepochopitelných úkazů je, že i loni, tj. 25 let po revoluci, mnoho účastníků průvodu se začalo převlékat do duhových barev opravdu až na místě, a to ze strachu okolí... toto je podle mého zbytečné a opravdu zbabělé... kde jinde by lidé neměli mít tento strach, než v hlavním městě??? v největší obci plné lidí a cizinců, kde většinu nezajímá, co dělají ti druzí...
a přesto se tak děje... tento jev ovšem nelze svalovat na ty druhé... i když to často děláme... chyba je v nás...
to, že se cestou formují nepatrné hloučky agresivních nácků a křičících ortodoxních katolíků, opravdu není důvod ke strachu... tam se zprofanují spíš oni sami...
je to to samé, když zněl jeden z velmi častých argumentů proti registrovanému partnerství z řad lgbt komunity, že do toho lidé nechtějí jít, protože to budou mít v občance a mohlo by jim to udělat problémy... zajímalo by mě sice v čem a kde, ale to je jedno... toto již vypadlo a přesto zájem nevzrostl... byla to jen další z opravdu hloupých výmluv...

ale vraťme se k prague pride...
je fakt, že od počátku se festival měl problém sám specifikovat... ve svých prezentací se každý rok popisoval různě nebo se tomu vyhýbal... ale prakticky tento problém neměl... tam lze rozdělit projekt na dvě části... týden plný různých akcí, z nichž většina byla opravdu hodna lidskoprávního festivalu... byť se mezi ně zařadily i akce zavánějící odérem sexuality, pocházející většinou z gay klubů, které hned katolíci a ultrakonzervativci organizátorům vpálili do týla...
druhou a nejviditelnější doménou je samotný průvod, kterým se pride všude ve světě vyznačuje... ten lze považovat za výrazně komerční akci sledující zároveň funkci prezentující mino***u navenek před veřejností a médii...
tam se nachází onen prvek politizace... pojmenováním čehokoliv slovem "politický" znamená v česku díky naší stranické reprezentaci jednoznačnou nadávku... a tak se k ní staví mnozí gayové... jenže je to omyl a chyba... už to, že řeknu, že jsem gay, a že stojím o stejná práva jako všichni kolem mě, je prostě politika... ať se mi to líbí nebo ne... a to je přesně účelem pridů...
a je naprosto zcestné do toho plést levicovost nebo pravicovost, která se projevuje nenávistí části lidí vůči čemukoliv americkému... nebo se snad levicově orientovaní lidé opravdu domnívají, že někdy pride podpoří i ruská ambasáda, aby to bylo vyrovnané??? když tato země cokoliv homosexuálního popírá a pronásleduje??? šanci podpořit tuto akci mají i ostatní ambasády zemí celého světa... to, jestli tak učiní je jejich věc...
nu a jestli někomu vadí, že se akce účastní i politické strany, tak se opět vraťme k podstatě projektu... pride není akce pro gaye, to je akce pro všechny, respektive prezentuje menšinu v rámci většiny... tudíž je v zájmu oné menšiny, aby se akce účastnilo co nejvíce zástupců většiny, protože pak dojde k naplnění toho, že my jsme jen součástí nás všech a netřeba dělat rozdílů... ano, je opravdu zcestné, když je odmítnuta účast např. ksčm, která sice navazuje na neslavnou minulost, ale nyní je legitimní stranou, která navíc zájmy lgbt mino***y podporuje a bez ní bychom např. neměli registrované partnerství... to je holý fakt, ať se to někomu líbí nebo ne...

je zajímavé i to, že se často k prague pride vyjadřují "zasvěceně" lidé, kteří na ní nikdy nebyli... její obraz totiž zastiňuje prezentace daná médii... ve které často dominují velmi extravagantní zástupci a travestité... což opravdu není reprezentativní prvek lgbt komunity... ale to je přístup a bulvarizace českých médií... daný ovšem jejich čtenáři, tj. námi všemi... nikoho nezaujme fotka obyčejných lidí zaměnitelná s jakoukoliv jinou akcí např. pochodem odborářů... proto novináři zachycují to, čím se tento průvod liší... tato tendence je všude ve světě... ale nesvalujme to jen na úroveň médií u nás... stačilo se podívat na fotoalba účastníků rozesetá všude po internetu, a ta byla většinou naprosto shodná s těmi novinářskými... takže neměli bychom hledat opět chybu také u sebe???
však stačí, když na průvod přijde drtivá a převažující část reprezentativního prvku lgbt mino***y a bude vše jasné... ale jak už je naším národním zvykem, je lepší a snadnější k***izovat a stavět vše na tolik populární negaci...

navíc, ruku na srdce, i ty excesy, které se v rámci prague pride staly, a které zneužily pro své nenávistné cíle katolické zájmové skupiny, tzv. konzervativci, kteří v sobě skrývají mnohem víc negace, předsudků a nenávisti, než jsou ochotni připustit, a v neposlední řadě i extrémisté, kteří jsou u nás naštěstí zcela marginální, ale u příležitosti prague pride tyto tři směry rády táhnou za jeden provaz a vzájemně se podporují v rámci účelovosti svých lobbistických a ideologických stínoher... tak tyto excesy jsou dalším odrazem života naší menšiny... pokud k***ika posledního ročníku byla založena na fotce dvou trapných exhiboušů, kteří v rámci svého narcismu se před ostatními svlékli, aby byli za hvězdy... tak to je jen slabým odvarem toho, co se skrývá pod slupkou gay života, který je z valné části opravdu hnán sexuálním chtíčem... otázkou zůstává o kolik více než je tomu u heterosexuálů??? ale o podstatu věci v těchto polemikách poté jde málokomu...

jedno je ovšem jasné... největším kámenem úrazu v rámci prezentace lgbt komunity jsou někteří jedinci uvnitř...
jenže to je další rys, který dokazuje, že se od většinové společnosti vlastně skoro vůbec nelišíme... jenže málokdo to umí a chce odargumentovat...
navíc i někteří jedinci (tato diskuze to dokazuje) vlastně s některými odpůrci souhlasí a jsou tak vlastně sami proti sobě... najdou si na to mnohá fakta a pseudofakta... někdy klidně i bez nich... a opět tak nahrávají na smeč odpůrcům... ale i to je v pořádku... protože prostě jsme natolik různorodá skupina lidí, která má i různorodé názory... důležité ovšem je, aby se nezvrtly i proti nám samotným i proti těm, co je vykřikují... to už si někteří neuvědomují...
jedni jsou přehnaně k***ičtí, a to na základě své negativní osobní zkušenosti, kterou pak generalizují jako jev všech... někteří si zase pro změnu nasazují růžové brýle a zavírají oči před tím, co nechtějí vidět... obě skupiny najdeme i mezi zástupci lgbt hnutí, které pak prezentují či neprezentují zájmy tak, jak by měli.. ale jsou to opět jako v politice zástupci nás všech, kteří nejsme dokonalí... i když my bychom po nich tu dokonalost vlastně naivně chtěli...
takže stejně jako občané ve vztahu k politikům, tak i my ve vztahu k lgbt aktivistům často vlastně ani nevíme, co chceme nejen po nich, ale i po sobě samotných... ale i to si neumíme přiznat...
:m)
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
30. 11. 2015 v 21:01Off-line Just-me  (29/185/82)
Všeobecný názor: Nechápu proč se stále všude ohánět tím, jak jsme utiskovaní, jak jsme stejní jako všichni ostatní, jak nemáme stejná práva jako ostatní.
Šak my sami si zakládáme kluby, kavárny, cestovní agentury, turistické organizace pro gaye.
Kdybychom byli stejní jako všichni ostatní, tak navštěvujeme podniky, které nemají v názvu gay, queer nebo v logu duhovou vlajku, ale jdeme kamkoliv. To samé, když jsme všichni stejní, tak proč my máme potřebu jít na prague pride v kostýmech a oblečcích, které s normálností nemají nic společného?

Je to slovo proti slovu.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
14. 04. 2016 v 21:29On-line Notysek  (52/183/72)
Průvod hrdosti ? Ano to určitě je...ovšem nejde o hrdost na homosexualitu , jde spíš o hrdost , že dokážu veřejně vystoupit a nebýt šedá myš...o sexualitu jsem se nijak nezasloužil , ale to jaký jsem to už je jiná... Do Prahy se sjíždějí lidi z celé ČR
14. 04. 2016 v 21:30On-line Notysek  (52/183/72)
A ne všude se dobře dýchá jako v Praze
08. 04. 2017 v 12:09Off-line Nilsik  (37/180/66)
PRIDE je hlavne o zviditelnovaní sa rôzných uchylakov, exhibicionistov a rôzných sexualných uchylakov. Co môže byt seriozne na akcii kde pobehuju polonahý kozenáci, rozne vytočené buzny sa snažia co najviac zviditelnit, osobne som proti takýmto akciam ktore narobia neh´gatívnu reklamu a iba ostudu
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
22. 08. 2017 v 21:50Off-line Mychajlo90  (34/185/70)
nilsik: jako treba na tech prednaskach, vystavach, bohosluzbach a spouste dalsich akci, ktere probihaji cely tyden ;)
23. 08. 2017 v 21:57Off-line Nilsik  (37/180/66)
mychajlo90: no nveiem ci v kostole pobehuju polonahy koženaci :D
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload