Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Průzkum: Mezi nejoblíbenější sporty Čechů patří fitness!

Češi se nejčastěji věnují individuálním sportům – fitness, jízdě na kole a běhání. Fitness jako nejoblíbenější sport uvedla více než polovina dotázaných žen (51,1%). Mezi prvními pěti aktivitami je pak doplnilo plavání a chůze. U mužů vyhrála cyklistika (35,6%), následovaná běháním a fitness. Na dalších dvou místech je doplnil fotbal a plavání. Vyplývá to z ankety Sport roku 2014, kterou podporuje iniciativa Česko se hýbe.

A jací jsou tedy Češi sportovci? Poměrně aktivní. Více než 80 % dotazovaných sportuje alespoň 2x týdně, třetina dokonce 4 a vícekrát. Mezi hlavní důvody, proč nesportují ještě častěji, uvádí nedostatek času, financí nebo to, že nemají s kým chodit cvičit.

„Výběr aktivit se liší zejména podle věku a pohlaví. Zatímco v mládí jsou silně zastoupené kolektivní sporty, s rostoucím věkem Češi sportují spíše individuálně. Jsou vyznavači fitness a vášniví cyklisté, ale mají rádi i další sporty. Běhají, plavou, sledují hokej a fotbal,“ vyjmenovává Jana Havrdová z Českého svazu aerobiku.

Foto: © Depositphotos.com/Anetta

Z ankety dále vyplývá, že Češi by chtěli vyzkoušet golf, ale je pro ně příliš drahý. Na sportovištích v průměru každý měsíc utratí 475 korun a za sportovní vybavení každý rok zaplatí přibližně 6 500 korun.

Fitness není jen posilovna, jak si mnozí mylně myslí

„V České republice rekreačně sportují miliony lidí. Nás samozřejmě zajímalo, jak si stojí český fitness sektor a jestli se potvrdí čísla ze zahraničí, zejména ze západní Evropy a severní Ameriky, kde je fitness prokazatelně nejrozšířenějším sportem,“ říká Jana Havrdová.

A jaké jsou výsledky u nás? Potvrdilo se očekávání odborníků, že v České republice, na rozdíl od světa, zatím lidé nevnímají fitness jako zastřešující název pro širokou škálu aktivit. Češi stále chodí do posilovny, cvičí aerobik, jógu, CrossFit, jezdí spinning a podobně. Výsledkem je, že z celkového počtu 370 sportovních aktivit uvedených v anketě, jich celkem více než polovina (198) spadá pod celosvětově uznávaný termín Fitness. To pak Češi uvádějí jako svůj nejoblíbenější sport. V celkovém zvítězilo fitness s 3% náskokem před cyklistikou a běháním.

Foto: © Depositphotos.com/artjazz

Fitness je nejčastěji provozovanou aktivitou ve věkové kategorii od 12 do 40 let. U lidí starších 40 let je patrný příklon ke klidnějším aktivitám a vedle nejpopulárnější cyklistiky a fitness se na předních místech objevují plavání, turistika, chůze.

Anketa, mající za cíl zmapovat návyky a preference české sportující veřejnosti, proběhla  na konci loňského roku a hlasovalo v ní 4 443 respondentů ve věku od 12 do 60 let z celé České republiky.

Také sportujete? Jak často? Napište nám do diskuze.

Instagram: Fitness trenér Sam Bird na šesti sexy fotografiích

Video: Dvanáct krásných gay kluků ve fitness

Vyrazte do fitka, je čas se pokochat pěknými těly!

Titulní foto: © Depositphotos.com/bereta, zdroj: TZ

Onload

5 názorů ke článku

19. 02. 2015 v 13:35Off-line Escapology  (103/-/-)
No to tom dost pochybuju :-D Fitness vede možná u buzen, ale celkově bych zdaleka neřek ;)
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 5  Nahlásit
19. 02. 2015 v 19:29Off-line Klucinek  (33/176/75)
Omyl vážená redakce, omyl! Nejoblíbenějším sportem čechů je řitní alpinismus....
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
19. 02. 2015 v 21:07Off-line Tommy89  (34/184/83)
klucinek: to si asi myslel analny motokros
14. 07. 2015 v 22:53Off-line Colty  (31/180/76)
ve městě nejspíš občas není co dělat... Nikdy mi hlava moc nebrala, že člověk zaplatí dost peněz za něco jako fitness a také dokonce i za preparáty, nebo doplňky stravy (které jsou drahé především vzhledem k následkům na lidském organismu). Co manuální práce, nebo sport venku? Poznal jsem, že i tudy se dá jít. Stačí jen chtít a efekty se dostavují také :)
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
09. 07. 2017 v 19:00Off-line Ozvien  (73/-/-)
klučínku bohužel máš pravdu. Počínaje německou okupací náš národ v tom velmi vyniká čož je ale výhoda protože přežijeme jako malý národ kde co. Horší je ale české udavačství.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload