Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Diskriminace v zaměstnání se bojí spousta gayů. Nepříjemní mohou být kolegové, ale i šéf

Každý z nás si někdy položil otázku, nebo si ji zrovna pokládá, zdali obeznámit pracovní kolegy se skutečností, že jsme gayové. Pokud čekáte, že vám řekneme správnou odpověď, nejspíše vás zklameme. Správná odpověď neexistuje. Vždyť nikdo jiný, kromě vás, nezná tak dobře vaše kolegy.

Někteří kolegové to přijmou pozitivně, ale může se stát, že zrovna váš šéf bude velmi homofobní. A co právě dělat v případech, kdy si myslíme, že nejsme v práci „pohodlní“ zaměstnanci jen kvůli naší orientaci? Dá se vůbec bránit proti diskriminaci v zaměstnání?

Gaye chrání antidiskriminační zákon

Proti diskriminaci, a to nejen v zaměstnání, jsme chránění zákonem. Konkrétně pak antidiskriminačním zákonem. V tomto zákonu se například uvádí, že diskriminace ve věcech práva na zaměstnání, ale také přístupu do zaměstnání, je výslovně zakázána.

Při výzkumech prováděných právě na problematiku diskriminace v zaměstnání, uvedlo 9 % dotazovaných homosexuálů, že se s pracovní diskriminací kvůli své orientaci již setkalo, nebo si alespoň mysleli, že je může ve stávajícím zaměstnání potkat. Nejčastější problémem byl kariérní postup, propuštění ze zaměstnání a odmítnutí zaměstnání ihned po přijímacím pohovoru. 

Jen pro představu uvedeme příklad: Vzdělaný, třicetiletý a pracovně zkušený muž, říkejme mu třeba Michal, se rozhodl za vidinou vyššího zisku ucházet se o pozici plavčíka v krytém bazénu. I když byl připraven na otázky, které jsou běžné při každém pohovoru, jeho velkým mínusem bylo pro majitele bazénu to, že je v registrovaném partnerství. A co možná hůř, ani se netajil jeho důvodem odmítnutí. Když majitel, který vedl s Michalem pohovor, zjistil Michalův rodinný stav, oznámil mu, že ho nemůže přijmout, jelikož je Michal gay. Což by nemuselo ohrozit jenom klientelu přicházejíc si zaplavat, ale také jeho případné kolegy.

V tomto případě se samozřejmě jedná o diskriminaci, protože sexuální orientace Michala by neměla vliv na řádný výkon pozice plavčíka. Pokud by Michal skutečně o pozici plavčíka měl velký zájem, mohl by se obrátit na právníka a pak i na soud, který by dal Michalovi, dle zákonů, jistě za pravdu. Však buďme k sobě upřímní, kdo z nás by se chtěl zúčastnit soudních procesů za účelem získání vysněného povolání? A nemusíme ani uvádět, jak by se choval jeho šéf i kdyby Michal soudní spor vyhrál a dostal by práci plavčíka.

Homofobní kolegové

Můžete setkat i se situací, kdy sice majitel firmy neměl problém s vaší orientací (nebo se o ní nedozvěděl), ale za to vám dávají sežrat kolegové. Ať různými posměšky, urážkami, nebo se nás snaží parodovat. Dalo by se to přirovnat k chování spolužáků ve škole, se kterým se setkala velká většina z nás.

Paradoxně je tato varianta ta horší, neboť s kolegy se potkáváme dennodenně. A nikdo z nás nechce chodit do práce s pomyšlením, že si zase vyslechneme řeči o teplé kanceláři. V tom nejlepším případě. Tady už je to o vůli a výdrži každého z nás.

Foto: © Depositphotos.com/Elnur_

V zaměstnání je diskriminováno 20 % LGBT lidí

V roce 2013 publikovala Evropská agentura pro základní práva zprávu o postavení homosexuálů, bisexuálů a lidí s trans-genderovou identitou v Evropské unii. Celkem se této ankety zúčastnilo 93 tisíc osob z celé EU a Chorvatska a probíhala v roce 2012. Výsledek ankety ukázal, že diskriminace vůči LGBT komunitě představuje vážný problém. Zpráva se zaměřuje na výpovědi osob z naší komunity ohledně zažívání diskriminace na základě své sexuální orientace. Zkoumala situace na konkrétních místech, kde může k diskriminaci docházet – sportovní zařízení, při hledání bytu, na školách, ve zdravotní péči, ale také samozřejmě při hledání zaměstnání a v zaměstnání.

V evropském měřítku zpráva ukazuje, že v zaměstnání je diskriminováno v průměru 20 % LGBT lidí. Nejhorší situace panovala na Kypru, kterému na paty šlapali Litva a Lotyšsko. Naopak nejméně jsou diskriminováni v pracovním prostředí v Dánsku. Hned za Dánskem jsme my, Česká republika. Oproti Kypru, kde zažilo diskriminaci 30 % respondentů, v Česku se s diskriminací na pracovišti setkalo jen 11 % dotazovaných.

Gayové jsou chlubivější než lesby

Jedna londýnská poradenská skupina, s názvem Blomfield, se zase zaměřila na to, zdali jsou diskriminovanější lesby, nebo gayové. Výsledkem jejího průzkumu je to, že lesbičky jsou oproti gayům mnohem větší tajnůstkářky, alespoň co se týče své orientace. A to nejen v zaměstnání.

Blomfield také zkoumala, kolik lidí se přiznalo ke své orientaci ve finančním sektoru. Výzkumníci zjistili, že z celkového počtu 900 tisíc zaměstnanců londýnských bank a finančních institucí je 55 tisíc lesbiček a gayů. Samozřejmě většina z nich nikdy svou orientaci v práci nepřiznala, avšak je důležité zmínit, že podíl těch, kteří orientaci v zaměstnání přiznají, rok od roku stoupá.

Možná i váš lékař je gay

Abychom však uzavřeli toto negativní téma alespoň trochu pozitivně, je nutné se zamyslet nad tím, jací jsou gayové zaměstnanci a to bez ohledu na diskriminaci. Gayové jako takoví, jsou ve finále nejlepšími a nejvytrvalejšími pracovníky. Jako zaměstnavatel se nemusíte obávat toho, že vám zaměstnanec gay odejde na mateřskou dovolenou.

Kromě toho je o gayích známo, že mají široký obzor v hodně oborech. Úspěšné gaye najdete např. ve zdravotnictví, médiích, módě, bankovnictví, ale i v těžkém průmyslu. Gayové pracují i jako hasiči, policisté, piloti, učitelé a samozřejmě i v umění.

To je jen výčet toho, kde všude se gayové uplatňují. A to bez ohledu na to, jestli jsou v zaměstnání své orientaci otevření. Takže až příště navštívíte svého lékaře, kdo ví, třeba se vám poštěstí si místo receptu odnést z ordinace i jeho telefonní číslo.

Řekli jste v práci nebo ve škole, že jste gayové? Napište nám do diskuze.

Titulní foto: © Depositphotos.com/curaphotography

Autor článku je spíše oheň, než-li voda. Jeho nejbližším a nejlepším společníkem je sarkasmus a touha po poznání nepoznaného.
Onload

9 názorů ke článku

11. 03. 2015 v 14:18Off-line Amddc  (43/175/68)
Pracuji v logistice a v práci to vědí všichni, včetně šéfa. Nemají žádný problém.
11. 03. 2015 v 19:32Off-line Clas  (29/-/-)
Vážně by zajímalo, odkud autor přišel na to, že gayové jako takoví, jsou ve finále nejlepšími a nejvytrvalejšími pracovníky.
12. 03. 2015 v 23:28Off-line Paul86  (103/-/-)
"Když majitel, který vedl s Michalem pohovor, zjistil Michalův rodinný stav, oznámil mu, že ho nemůže přijmout, jelikož je Michal gay."
No, pan majitel udělal jednu jedinou chybu - že důvody pro nepřijetí říká nahlas. Dalo se to obkecat obligátní větou ve stylu "my se vám ještě ozveme" a pomyslet si svoje.
14. 03. 2015 v 22:10Off-line Betonica  (39/191/93)
"Gayové jako takoví, jsou ve finále nejlepšími a nejvytrvalejšími pracovníky. Jako zaměstnavatel se nemusíte obávat toho, že vám zaměstnanec gay odejde na mateřskou dovolenou."

Tak třeba tohle je zrovna diskriminující, přímo zakázáno výše zmíněným zákonem :)
21. 04. 2016 v 20:26Off-line Vasek698  (25/-/-)
Ani to nečtu a hned mi to přijde jako kravina. Prostě to máme rádi jinam a tím to končí -_-.
11. 03. 2019 v 23:03Off-line OndraPov  (42/174/58)
V práci jsem s tim neměl problém.
13. 01. 2022 v 10:08Off-line Adamik321  (24/181/60)
Stačil titulek ???? som gay ave práci i v skole som bol stale nejoblíbenější ????
22. 01. 2022 v 10:41Off-line Amddc  (43/175/68)
Dop***le, co řešíte. Jsem buzna skoro 41 let ať si někdo zkusí mě diskriminovat
14. 10. 2023 v 18:47Off-line Mikaela  (49/176/60)
Našla jsem lepší způsob jak vše z legalizovat jen jsem nechala vlka nažrat a já zůstala v celku i zlegálními doklady z neutrálním jmenem a to za 2 minuty na úřadě .No ted´ se mákaždy na pozoru ,aby neskončil sklepety narukách hold policení protokol z útoky na mne to jisti a to byl rozhodující faktor i na úřadě stači jen být birkraticky gramotný
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload