Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Průzkum: Většina Čechů věří v osud a každý druhý se zajímá o znamení horoskopu svých blízkých

Ačkoli Češi nejsou obecně považováni za příliš pověrčivý národ, mnoho z nás existenci nadpřirozených nevysvětlitelných jevů či osudu v žádném případě nezavrhuje. Lidé tak často například ťukají na dřevo či zuby, aby nezakřikli něco důležitého. Mnohdy naše jednání výrazně ovlivňuje také skutečnost, že je právě pátek 13. To se týká i enormního zájmu o sázení loterií. Co kdyby se štěstí unavilo.

„V pátek 13. pravidelně registrujeme vyšší zájem o naše mimořádná slosování Sportky. Tehdy své štěstí často zkoušejí i lidé, kteří jinak loterie vůbec nehrají. Také v našem průzkumu zhruba 27  % respondentů potvrdilo, že by si raději vsadili právě v tento den,“ říká Václav Friedmann, tiskový mluvčí společnosti SAZKA.

Celých 78 % respondentů v průzkumu připustilo, že věří v osud. Jen 19 % dotazovaných na pověry absolutně nevěří, v životě ostatních má víra v nadpřirozeno alespoň nějaký prostor. S tím koreluje i skutečnost, že zhruba tři čtvrtiny Čechů čtou horoskopy. Asi polovina se zajímá také o to, v jakém znamení se narodili jejich blízcí.

Na pověry dáme, pátek 13. může být i šťastný

Z pověr lidé nejčastěji věří v tu, která říká, že nechtějí-li něco důležitého zakřiknout, musejí zaťukat na dřevo (76 %). Zhruba 37 % Čechů se domnívá, že rozbité zrcadlo znamená 7 let neštěstí. Jen 30 % lidí se raději vyhne černé kočce, protože věří, že kdyby jim přešla přes cestu, přinese to smůlu. Podle průzkumu pátek 13. alespoň zaznamená 91 % Čechů. Ačkoli jen 6 % z nich věří, že přináší smůlu, dalších 39 % očekává, že může přinést něco neočekávaného, a to často i v pozitivním smyslu.

„Paradoxně velmi mnoho Čechů označuje pátek 13. nikoli za smolný, ale za šťastný den. Oblibě se těší i číslo 13, v našem průzkumu jej za své oblíbené označilo celých 16 % respondentů. V České republice však v tomto ohledu s velkým náskokem kraluje především číslo 7, to za šťastné považuje celých 28 % lidí,“ vysvětluje Friedmann.

 Další zajímavosti z průzkumu:

  • 78 % lidí věří v osud.
  • 62 % respondentů má svá šťastná čísla. Nejčastěji jde o čísla 7 (28 %), 13 (16 %), 3 (9 %), 6 (9 %), 9 (8 %) a 5 (7 %).
  • Asi 31 % Čechů má svůj talisman pro štěstí.
  • Tři čtvrtiny (74 %) Čechů čtou horoskop.
  • Celkem 51 % lidí se zajímá o znamení horoskopu svých blízkých. 

Titulní foto: © Depositphotos.com/feedough, zdroj: TZ

Onload

1 názor ke článku

14. 03. 2015 v 22:07Off-line Betonica  (39/191/93)
"Lidé tak často například ťukají na dřevo či zuby, aby nezakřikli něco důležitého." Tohle není osud, ale forma OCD (obsedantně-kompulzivní poruchy)...
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload