Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Politikům se do schválení adopce dětí homosexuálními páry zatím nechce. Zachrání nás Ústavní soud?

Novela zákona o registrovaném partnerství, která by měla umožnit osvojit dítě partnera v registrovaném páru, jejíž schválení se zdá jako samozřejmost, přesto už na půdě poslanecké sněmovny čeká na projednání půl roku. Kdybychom byli součástí západní Evropy, odnesli bychom si za podobné „zamrznutí“ značnou ostudu. Tam ale zatím určitě nepatříme. Jak se k novele staví jednotlivé parlamentní strany?

Podpora od hnutí ANO

Hnutí ANO se jeví jako největší zastánce novely. Jeho poslankyně Radka Maxová návrh předložila a získala podporu některých kolegů – např. Jaroslavy Jermanové nebo Karly Šlechtové. Předseda hnutí Andrej Babiš tvrdí, že zatím vyhraněný názor nemá a že se nechá přesvědčit v případě, že by toto řešení doporučovali odborníci. Ti se v drtivé většině vyjadřují pozitivně. Při projednání novely se tedy od ANO očekává nejvyšší počet kladných hlasů.

Nejednotná ČSSD

Sociální demokracie k problému nezaujala shodný názor. Mezi největší zastánce novely patří ministr pro lidská práva a rovné příležitosti – Jiří Dienstbier. Spoluautorem znění je také předseda sněmovny Jan Hamáček. Na opačné straně názorového spektra se ocitl Jiří Tejc nebo Zdeněk Škromach, kteří novelu považují za nadstandard, jenž by nebylo dobré schválit. Předseda strany Bohuslav Sobotka si možnost osvojení dítěte partnera dokáže představit, ale zároveň si myslí, že na podobné změny ještě není česká společnost dostatečně vyzrálá. Pro zákon tedy pravděpodobně zvedne ruku jen část poslanců, ale je možné, že ústředí strany doporučí zaujmout kladný postoj.

Ojedinělý souhlas v TOP 09

Proti novele zákona se pravděpodobně postaví většina poslanců TOP 09.  Karel Schwarzenberg se k otázce vyjadřuje nejasně – na jednu stranu říká, že by šlo o lepší případ, než kdyby děti skončily v „děcáku“, na druhou zase tvrdí, že by raději podpořil „klasickou“ rodinu. Místopředseda strany Miroslav Kalousek je proti. Několik málo poslanců ovšem adopci pravděpodobně podpoří.

KDU-ČSL s jasně záporným stanoviskem

Předseda lidovců svůj pevně negativní postoj s největší pravděpodobností nezmění a spolu s ním novelu nejspíše nepodpoří nikdo z členů této vládní strany, která je nejhlasitějším zastáncem tradičního rodinného modelu.

Konzervativní ODS proti

Jiné než tradiční alternativy nevítá ani předseda ODS – Petr Fiala. Výrazně proti se také postavil např. Marek Benda, který by nejraději zrušil i dosavadní zákon o registrovaném partnerství. Přesto je možné, že se pro novelu ve straně nějaký hlas najde. Půjde ale asi jen o jednotlivce.

Úsvit pro

Kromě vyloučeného Tomia Okamury, který by nad novelou uvažoval, ale jinak je v případě adopcí výrazně proti, by zákon měli podpořit všichni zbývající členové hnutí.

Ústaní soud

Situace ohledně schválení novely, která stále není na pořadu jednání sněmovny, zůstává tedy stále značně nejistá. Je ovšem možné, že ještě dříve, než se poslanci konečně odhodlají k jejímu projednání, zasáhne Ústavní soud, který v těchto dnech tuto otázku na základě návrhu Městského soudu v Praze řeší. Pokud by soud uznal zákaz adopce jako proti-ústavní, homosexuální páry by konečně získaly možnost adoptovat dítě jednoho z partnerů a na „zamrzlé“ poslance by nemusely čekat.

Martin Rota: Je adopce dětí homosexuály špatná? Podle studií ne!

Fenomén: Adopce dětí homosexuálními páry

Budou moci čeští gayové osvojit dítě partnera? Možná už brzy

Titulní foto: © Depositphotos.com/logoboom

Autor článku se zajímá o historii, ale ještě raději si zahraje florbal nebo sleduje hokej. Fandí těm nejhorším týmům ze dna tabulek, ale sám neví proč.
Onload

11 názorů ke článku

13. 04. 2015 v 08:26Off-line Vegantronic  (38/186/77)
To, že by ústavní soud zrušil diskriminační část zákona o tom, že smí adoptovat jen jednotlivci nebo hetero páry neznamená, že bude uplatňován v praxi. Teď taky teoreticky může o adopci požádat muž jednotlivec, ale s výjimkou toho, že existuje citový vztah mezi ním a dítětem nebo jde o přibuzenský vztah, tak mu nikdo dítě nesvěří.
13. 04. 2015 v 08:45Off-line Mecio  (30/189/72)
Je smutný, že se řeší furt a stále jen osvojení... přijde mi to tak trochu o ničem. Měly by se řešit rovnou adopce jako takové, není sebemenší důvod, aby adopce homosexuálními páry byly zakázány. Tady nám dají "něco", aby nám ucpali pusu? A ještě to zdržují. Chápu, že pro páry, které mají dítě je to skvělé a krok kupředu, ale ne každý má takové štěstí, že má dítě z předchozího manželství, nebo, že má kamarádku, který by byla ochotná mu dítě "odnosit".... prostě by se to mělo řešit najednou a ne jen osvojování.
13. 04. 2015 v 11:52Off-line Vlado2  (61/180/80)
Asi by nebylo od věci, kdyby si autor článku prostudoval veškerou legislativu týkající se osvojování v ČR. Těch podmínek pro jeho zdárný průběh je totiž „několik“ a jak již konstatuje Vegantronic, odstranění jedné z nich v žádném případě nezaručuje změnu v praktickém rozhodování našich soudů.
Mecia si pak dovoluji upozornit, že termíny ADOPCE a OSVOJENÍ jsou v této problematice považovány za synonyma a pokus o „komplexní řešení“ by strašidelným způsobem zaplevelil již tak dost nepřehledný právní řád.
13. 04. 2015 v 17:34Off-line ThomPrag  (45/180/76)
No jo, tohle by sice bylo fajn, protože by se odstranila chyba v zákoně, o které si taky myslím, že je protiústavní, ale moc by to nevyřešilo. Systém adopcí postrádá jasné a komplexní řešení, kdy se nebudou klást diskriminační opatření na "rodiče" (jednotné i množné číslo) ohledně jeho/jejich rasy, náboženství, sexuální orientace, apod., ale bude/budou se posuzovat pouze z hlediska toho, jestli je/jsou schopni vychovávat dítě. To znamená především důkladné psychologické testy a řádnou práci sociálky. Nevím, nevím, ale jsem v tomto velmi skeptický.
13. 04. 2015 v 19:06Off-line Colombo  (102/192/90)
Nutno rovněž dodat, že spousta křiklounů za adopce by podmínky pro toto ani nesplnila. To jsou fakta, ne jenom můj názor.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
14. 04. 2015 v 01:55Off-line AdamK  (27/175/75)
V dnešní době, která se profiluje jako doba značně pokroková, pokládám za absurdní řešit problematiku osvojení, či adopci u homosexuálních párů.

Homosexuální jedinci i heterosexuální jedinci mají přeci jednu věc společnou. Jsou to stejní lidé, kteří mají stejnou právní subjektivitu.

Jak z lidského, tak z ekonomického hlediska je dle mého názoru převedení péče o nezletilé dítě ze státu na občana, který o to má zájem a disponuje sociálními podmínkami pro péči o nezletilé dítě, to nejlepší řešení a to jak pro stát, tak pro dítě, které získá sociální zázemí, lásku a podporu, které jsou v době dospívání a profilování osobnosti velmi důležité.

Není tedy natolik důležité, zda se jedná o heterosexuální pár, či homosexuální pár. Jde přeci o zájem někomu předat lásku a hodnoty, které nezletilému dítěti doposud chybí a na to by stát dle mého názoru měl myslet.
10. 01. 2017 v 09:03Off-line M.a.n  (26/177/85)
Jsou lidi, kterým bych dítě v životě nesvěřil. V Česku se musí homosexualita teprve usadit, pořád je to hodně "rozjívené", časem určitě adoptovat budeme moci.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
31. 12. 2017 v 00:17Off-line FelixGabriel  (102/170/58)
Čo sa chcete súdiť? Nechajte deťom možnosť vyrastať v normálnej rodine, aj vy ste ju mali!
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
13. 05. 2019 v 17:49Off-line DomCub  (38/192/137)
Já tohle nechápu.. Nevidím důvod, proč tohle zanášet do zákona, stejně jako nevidím důvod k zlegalizováni svateb gayů a leseb.. PROČ? Divíte se proč to pořád neprochází? Asi to bude mít něco společného s "pochody hrdosti" a podobnými akcemi, kde ta nejvyřvanější část téhle komunity musí všem okolo předvádět jak je "normální" š**áním na ulici, tancem obalení v peří a a duhovýma vlajkama. Až bude 90% gay komunity normální tzn makat, udržovat monogamní vztahy a chovat se jako lidi a ne jako vyvřeštění nadržení paviáni jedoucí v duhovým průvodu, tak možná i majo***ní společnosti dojde, že by to šlo.. Bohužel, dokud budou nejvíc vidět a slyšet tyhle načančaný ku*vy kroutící se u tyče, tak bych to moc nadějně neviděl. A teď rychle do mě, děvčata, umlaťte mě kabelkama.
05. 08. 2019 v 05:32Off-line Somerone  (36/180/80)
Když tu vidím některé příspěvky úchylů v poradně, tak se ani nedivím, ať se klidně buzny berou, ale hlavně nevychovávaj děti! Spousta z nich je zakomplexovaných a chovají se hůř než ženský. Jako nány.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
10. 10. 2021 v 19:03Off-line Waioleta  (50/-/-)
Jde to i oklikou ale pokud neni to zatím schválené zákonem tak prostě využít jednotlivce ale právně ošetřené tím že dotyčný dá plnou moc z notářským posvěcením druhé osobě pokud by se cokoliv stalo že může zastoupit danou osobu ale je i jeho povinnosti to nahlasit ospodu ,aby byl právně krytý a má tím pásem svatý klid což jsem dala i do konceptu co se týče samotného zákoniku co je momentálně někde v šuplíku ve sněmovním výboru
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload

Podívej se na další – KDU-ČSL:

Podívej se na další – TOP 09:

Podívej se na další – ANO:

Podívej se na další – ODS:

Podívej se na další – ČSSD:

Podívej se na další – Adopce dětí homosexuály:

Podívej se na další – Politika:

Podívej se na další – Soud:

Mohlo by tě zajímat:

Nejnovější články:

OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload