Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Světlo pro AIDS ozáří v neděli známé stavby

V neděli 17. května se červeným světlem rozzáří některé známé budovy nejen ve světě, ale také po celém Česku. Červeně bude nasvícená Žižkovská televizní věž, pražské Hudební Divadlo Karlín, ostravská radniční věž, ústecké Severočeské divadlo, plzeňské Nové divadlo, chomutovská městská věž a historická budova školy, pražské centrum Chodov, obchodní centrum Nový Smíchov a další objekty.

Světelná hra je součástí akce Světlo pro AIDS. Cílem je připomenout a vzpomenout si na lidi, kteří zemřeli na AIDS. Večer po deváté hodině se stane červené světlo pietní připomínkou za zemřelé a také znamením, že epidemii HIV se sice podařilo s pomocí medicíny zmírnit, ale nikoliv zastavit. Právě proto je heslem letošní akce: „Podporujeme budoucnost.“

Světlo pro AIDS – International AIDS Candlelight Memorial – je jednou z významných celosvětových kampaní v oblasti HIV/AIDS. První Světlo pro AIDS se uskutečnilo v roce 1983, kdy ještě nebyla známa příčina AIDS a bylo zaznamenáno několik tisíc úmrtí na AIDS. Letošní ročník bude již dvaatřicátý. Symbolem Světla pro AIDS jsou barevně (červeně) nasvícené významné objekty a dominanty v Praze a v letošním roce i v dalších městech.

Iniciátorem akce je již druhým rokem Česká společnost AIDS pomoc, letos ve spolupráci se Zdravotním ústavem se sídlem v Ústí nad Labem. Letos se připojila kromě Prahy i města Ostrava, Ústí nad Labem, Chomutov, Plzeň a České Budějovice. Ve vzájemné spolupráci obou organizací a magistrátů dotčených měst se podařilo tuto symbolickou aktivitu rozšířit na uvedená další místa.

V rámci vzpomínkového dne na oběti nemoci AIDS tak chceme symbolicky upozornit na problém HIV/AIDS a dalšími aktivitami následně zvyšovat povědomí o problému.

V rámci Světla pro AIDS budou „červeně svítit“ následující objekty:

Praha

  • Žižkovská televizní věž,
  • Hudební Divadlo Karlín,
  • administrativní budova sousedící s Karlínským divadlem,
  • Centrum Chodov,
  • Obchodní centrum Nový Smíchov

Ostrava

  • radniční věř Magistrátu statutárního města Ostrava

Chomutov

  • historický objekt městské věže,
  • historická budova Střední zdravotnické školy (sloučená škola ESOZ)

Ústí nad Labem

  • budova Severočeského divadla

Plzeň

  • budova Nového divadla

Ve srovnání s vyspělými evropskými, ale i východoevropskými zeměmi je situace ve výskytu HIV/AIDS v České republice příznivější. Alarmující je však prudký nárůst počtu HIV pozitivních osob v ČR v posledních letech – 65 případů v roce 2000 v porovnání s 232 HIV+ osobami v roce 2014. V prvních třech měsících roku 2015 bylo diagnostikováno 64 nových případů HIV+ osob.

Titulní foto: 

Autorem článku je Česká společnost AIDS pomoc, z. s., která vybudovala Dům světla. Nabízí praktickou pomoc HIV pozitivních občanům a bezplatné anonymní testování na HIV.
Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload