Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Prague Pride 2015: Všichni jsme stejně teplí!

S provokativním tvrzením „Všichni jsme stejně teplí“ vstupuje festival Prague Pride zaměřený na gay, lesbickou, bisexuální a transgender tematiku do svého 5. ročníku. „Myslíme si, že je čas přestat se soustředit jen na LGBT komunitu a otevřít naši akci skutečně všem lidem bez rozdílu, tedy i heterosexuální většině,“ uvedla ředitelka festivalu Kateřina Saparová.

Běžná teplota lidského těla 36,5 °C odkazuje k faktu, že všechny lidské bytosti jsou si rovny a jakékoli rozčleňování do skupin s sebou přináší jen diskriminaci a další negativní jevy. Letošní kampaň je reakcí na nárůst šikany a extremistických nálad v české společnosti, které jsou namířeny vůči jakýmkoli odlišnostem a obvykle pramení z neznalosti.

„Lidé se vždy bojí toho, co neznají. Proto festivalem chceme zprostředkovat vzájemné poznání mezi LGBT komunitou a většinovou společností. Prague Pride není jen sobotní veselý průvod, ale celý týden s rozmanitým programem, v němž si jistě každý dokáže vybrat akci, která jej osloví, “ doplnila Kateřina Saparová.

Festival se letos v Praze uskuteční v týdnu od 10. do 16. srpna a jeho součástí budou opět kulturní, společenské, debatní i duchovní akce. V týdnu před sobotním průvodem vyroste na Střeleckém ostrově festivalová vesnička. Široká veřejnost zde může navštívit koncerty, umělecké workshopy, sportovní odpoledne nebo si třeba užít piknik. V Pride House se letos promění Langhans – Centrum Člověka v tísni, kde se po celý týden budou odehrávat veřejné debaty.

Prague Pride 2015 přivítá významné mezinárodní hosty, řada z nich se přijede podělit o svůj inspirativní příběh na večeru Pride Voices. Bude mezi nimi bývalá islandská premiérka a první veřejně vyoutovaná hlava národní vlády Jóhanna Sigurðardóttir, nizozemský plavec Johan Kenkhuis – jeden z 11 otevřeně gay sportovců na olympiádě v Athénách 2004 nebo palestinský gay Abdul Rawashdi z oceňovaného dokumentu Yariva Mosera Neviditelní, který se před svou rodinou musel ukrývat na území Izraele.

Do Prahy míří také 130členný pěvecký soubor The London Gay Men´s Chorus, který je od roku 1991 nejsilněji znějícím hlasem LGBT lidí po celém světě. Kompletní program čítající více než 120 akcí bude zveřejněna během července.

Autorem letošní kampaně, která slogan „Všichni jsme stejně teplí“ doprovází záběry lidí pořízenými termo-kamerou, je kreativní tým agentury Made by Vaculík ve složení Vít Bártek, Václav Matoušek a Pavel Sobek. Digitální oddělení agentury navíc speciálně pro tuto kampaň vyvíjí facebookovou aplikaci, s jejíž pomocí si mohou uživatelé na svoji fotku dodat termo-efekt a podpořit tak akci. „Šlo nám o jednoduché, a přitom výrazné vyjádření myšlenky, že Prague Pride není akce jen pro LGBT komunitu, ale pro všechny lidi bez rozdílu sexuální orientace,“ uvedl kreativní tým. 

Půjdete na letošní Prague Pride? Napište nám do diskuze pod článkem.

Titulní foto: Prague Pride

Onload

19 názorů ke článku

23. 06. 2015 v 12:47Off-line Spider.27  (38/185/71)
nikdy. jediná akce plná barev na kterou hodlám jít je colours of ostrava :-p
Souhlasím - 18   •  Nesouhlasím - 9  Nahlásit
23. 06. 2015 v 13:21Off-line Converse-fil  (25/173/68)
Ano:))
Souhlasím - 11   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
23. 06. 2015 v 14:51Off-line Vendy  (28/167/65)
Ano, půjdu :)
Souhlasím - 11   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
23. 06. 2015 v 15:23Off-line Slavec  (103/-/-)
ten nejlepší a největší důkaz co znamená a je homosexuální propaganda.
Souhlasím - 5   •  Nesouhlasím - 6  Nahlásit
23. 06. 2015 v 16:30Off-line ThomPrag  (45/180/76)
Nejlépe to vystihl jeden komentář na netu: "...dělají medvědí službu svým kolegům , kteří chtějí žít normálně tj. sice s partnerem stejného pohlaví, ale jinak zcela běžný život. V podstatě posilují všechny předsudky, které vykreslují homosexuály jako podivná individua redukovaná na sexuální stránku, která mají potřebu běhat polonahá po ulici a obtěžovat se svojí sexualitou okolí."
Souhlasím - 13   •  Nesouhlasím - 7  Nahlásit
23. 06. 2015 v 16:53Off-line Vegantronic  (38/186/77)
By mě zajímalo čím pořádáním kulturní, společenské, debatní i duchovní akcí komu dělaj medvědí službu. Mě tedy ne. Ten kdo vidí v Prague Pride jen ten průvod, v kterým navíc 95% se chová "normálně" je jen homofob, který si hledá důvod proč nenávidět všechny LGBT lidi.
Souhlasím - 6   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
23. 06. 2015 v 16:55Off-line Tropikboy  (37/178/72)
Tyhle průvody mají smysl v zemích, kde není rovnoprávnost. V západních zemích je to naprosto zbytečné a nemalá část lidí to může brát jako výsměch, provokaci - my jsme gay a jsme víc než vy
Souhlasím - 5   •  Nesouhlasím - 7  Nahlásit
23. 06. 2015 v 16:58Off-line Vegantronic  (38/186/77)
Takže v ČR je rovnoprávnost a o homofobii tu nenarazíš?
Souhlasím - 8   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
23. 06. 2015 v 17:01Off-line Tropikboy  (37/178/72)
vegantronic - Rovnoprávnost je zaručená zákonem. Ty otázky rodinného práva, které jsou i dnes upraveny odlišně, se vyřeší časem, postupnou změnou většinového názoru. Žádný průvod to neurychlí.
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 6  Nahlásit
23. 06. 2015 v 17:04Off-line Vegantronic  (38/186/77)
Samotný průvod ne, ale diskuze okolo něj ano. Vždy to vzbudí nějaký zájem o LGBT témata... Jak pozitvní, tak negativní.
Souhlasím - 6   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
23. 06. 2015 v 17:51Off-line Jj217  (29/188/113)
Rovnoprávnost je zaručená zákonem.
To, že se alkohol může pít od osmnácti, taky ošetřuje právní norma.
Jazyková norma zase ošetřuje to, že správně je jenom "bychom" a podobně.

Je príma, že si všichni uvědomujeme rozdíl mezi normami/zákony a mezi územ/realitou. Já úplně velkým fanouškem toho průvodu nejsem, ale je fajn uvědomit si pár věcí.

Cpe tím LGBTQ... komunita něco někomu? Možná. Jeden den v roce. Mně zase od narození celá společnost 24 hodin denně a 365 dní v roce cpe heterosexulitu, od reklam v televizi po rodiče a jejich "a kdy nám přivedeš nějakou nevěstu?". Pokud se vás někdy zeptali "kdy nám přivedeš nějakou nevěstu nebo ženicha?", gratuluju, važte si svých rodičů.

Cpe tím LGBTQ... komunita něco někomu? Nehraje si náhodou ČR na to, jak hrozně je tolerantní? Uvědomte si, že přístup "nevadí mi, ale ať mi to necpou a dělají si to doma" je roztomilý, ale s tolerancí nemá co dělat, je to jenom lhostejnost. Heterosexuálové se po sobě běžně mohou plazit a závodit v tom, kdo dřív spolkne tomu druhému jazyk, všude od tramvají po univerzitní knihovny, ale kdyby to udělal homosexuální pár, hodně lidí tím značně obtěžuje a začne se ozývat minimálně jeden hlas ve stylu "nechte si to na doma". Takhle tolerance nevypadá. Stejně tak nechápu jako toleranci to, když jde kamarádka s přítelkyní po ulici a za jedno odpoledne jim několik lidí vynadá do, cituji, "z*****ých leseb, ze kterých by chcípl". Taky podle mě není tolerance to, že většina lidí třeba tam u nás na Vysočině chápe homosexualitu jako něco nesmírně exkluzivního, vtipného, čemu se lze jenom smát. Mohl bych pokračovat. Uvědomte si, že minimálně třeba těm lidem z vesnic a podobně to, že jednou za rok vidí ve zprávách na Nově reportáž z Prague Pride, alespoň trochu otevřít oči pomůže. Vím, o čem mluvím.

Automaticky se proti Prague Pride stavět a syčet na všechny, kdo se tam nedejbože chystají, je teď asi sice hrozně v módě, ale lidem, kteří to dělají, by neuškodilo připomenout si, proč ty průvody po světě vůbec vznikly. Taky se docela hodí přestat všechno médiím žrát, protože pokud jste na ten průvod nikdy nešli, ale k***izujete ho, pak pardon, ale problém je pouze a jen mezi vaší obrazovkou a židlí. Já měl velice podobný postoj, na ten průvod jsem loni šel, letos nepůjdu, ale vím, co jsem tam viděl, a až zase internetové noviny a všechny blesky a podobně přinesou exkluzvně-šokující fotky z Pride, budu vědět, že to mám brát s rezervou, a bude mí možná jen líto těch, kdo si nejsou schopni uvědomit základní principy médií. Někdy i ta nejserióznější dají přednost fotce, která reprezentuje asi tak 0,5 % toho, co se na průvodu dělo, jen aby zaujala. Protože fotka někoho nahého a podobně samozřejmě přitáhne mnohem víc pozornosti, než fotka několika tisíc lidí v normálním oblečení, kteří se chovají a vypadají normálně. Uh, amen.
Souhlasím - 7   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
23. 06. 2015 v 19:29Off-line Atlantis  (27/175/64)
Minulý rok jsem tam byl poprvé, nevědouce, co od toho čekat. K průvodu (který podle mě ani není hlavní částí celeho Pridu): v životě jsem neobdržel tolik úsměvů (ne úchylných, naopak), nezažil takovou solida***u s lidmi fyzicky okolo mě a nějakých naháčů jsem si skoro nevšiml. Lidi, co se jenom dívali, se taky pobaveně usmívali (opět, hezky). Co se zbytku týče: v některých ohledech nesmírně poučné, třeba diskuze o asexualitě byla asi jedna z nejzajímavějších věcí, kterých jsem se "účastnil" (protože se tam mimo toho pokryla i další témata). Ty věci okolo Pridu jsou podle mě přínosné. Samotný průvod? Je to prostě jenom zábava, není třeba to brát tak vážně. Spousta lidí stejně ani neví, že něco takového tam vůbec je :D
Souhlasím - 9   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
23. 06. 2015 v 22:26Off-line Haru  (26/-/-)
Prague Pride rozhodně není špatná akce, jediný problém je, že média se zaměřují jen na ten průvod a to ještě k tomu na těch 5% "extravagantních" jedinců...
Souhlasím - 7   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
23. 06. 2015 v 22:38Off-line ThomPrag  (45/180/76)
Přesně tak, jak píše Haru. Mnozí zapomínáte na zásadní rozdíl mezí tím, jak chcete, aby to ostatní vnímali, a tím, jak to díky prezentaci v médiích opravdu vnímají.
Až pustí na Nově záběry (samozřejmě pečlivě vybrané) z průvodu, tak se stará Blažková z Horní Dolní opět jako každý rok vyděsí a prohlásí: "Jeeeee, zase ti úchyláci." Ano, oči ji to otevře, ale asi ne tak, jak si představujete :-)
A že o ničem jiném než o průvodu nebudou informovat, je snad jasné.
Kdybych řekl v práci, že jsem gay, první, co každýho napadne, bude obrázek z takovýho průvodu. Takže proto Prague Pride považuju za medvědí službu a v takové podobě, v jaké tu je a v jaké je prezentován, s ním nesouhlasím.
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 5  Nahlásit
23. 06. 2015 v 22:57Off-line Jj217  (29/188/113)
Pointa bude asi v tom, že to, jak je Prague Pride prezentován v médiích a podobně, jeho organizátoři ovlivní asi jen dost těžko.
23. 06. 2015 v 23:18Off-line Spider.27  (38/185/71)
To je zase debata o hovně. Ty co tam jít nechtějí tam nikdy nedostanete. A těm co tam jít chtějí to nikdy nerozmluvíte. Osobně proti prague pride apod. nic nemám, jen je mi ta akce u p***le. Globálních nedostatků je víc než dost. Kdybych měl chodit na veškeré akce týkající se nějakého problému který mě zajímá tak nedělám nic jinýho PS: Sorry za vulgarismy
23. 06. 2015 v 23:57Off-line Inteligentni_lvicek  (33/175/75)
Prezentace Prague Pride v mediích se zlepšuje. Pamatuji si, že některá media, která třeba v roce 2012 uveřejnila jen fotky lidí v nejextravagantnějších kostýmech měla loni několik celkových pohledů na průvod a ten celkový pohled byl i třeba jako hlavní fotka u článku. A objevovaly se i zmínky o jiných akcích v rámci Prague Pride než jen o samotném průvodu.
24. 06. 2015 v 19:29Off-line Valine  (41/-/-)
Zčásti je to festival jako kterýkoli jiný, zčásti karneval a tím je u nás jedinečný, zčásti tradice boje za svobodu a práva všech a díky bohu že jsme takovou společností a ano, objeví se tam i miniminiprocento sexu vy hysterky co kolem toho děláte drama. Nevěřím že mezi LGBT komunitou je tolik hloupých lidí šířících názory o provokaci a propagandě. To už můžete tvrdit že si Židé způsobily a zasloužili holocaust. A jen tak pro upřesnění... slovo propaganda má negativní charakter jen ve spojení s mocí nad druhými... viz. třeba ruská, jinak je to obyčejný slovo o prodeji čehokoliv... třeba i hudby.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
26. 06. 2015 v 17:27Off-line JoeKind  (30/168/58)
Né všichni gayové se chtějí ponižovat tou tzv. hrdostí.
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload