Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Queer filmový festival Mezipatra 2015: Dny, které otřásly světem

Šestnáctý ročník filmového festivalu Mezipatra 2015 s podtitulem „Dny, které otřásly světem“ proběhne v Praze od 5. do 12. listopadu, v Brně od 12. do 18. listopadu a v ozvěnách v dalších českých městech.

Znělku, ve které mají hlavní role herci Stanislav Majer a Jan Nedbal a taky ocelárny v Králově Dvoře, přišel do pražského NEONE uvést její autor Jakub Šmíd. Svěřil se s tím, že ho inspirovali hned dva pánové – jak sám Majer, tak legendární sovětský režisér a hrdina dramatu Ejzenštejn v Guanajuatu (Eisenstein in Guanajuato), který letos Mezipatra uvedou.

„Sergej Ejzenštejn mimo jiné natočil film o dělnickém revolučním hnutí Deset dní, které otřásly světem, jehož název letos inspiroval volbu festivalového tématu. Já jsem si od něj vypůjčil filmový jazyk i industriální prostředí. Představil jsem si zpoceného Standu jako slévače kovů uprostřed špíny a žáru – a nápad byl na světě,“ říká herec a režisér, který letos přebral štafetu nadějných tuzemských tvůrců.

Na nabídku spolupracovat s Mezipatry prý kývl nejen díky sympatiím k lidem z festivalového týmu: „Taky proto, že ve svém okolí stále pociťuji, že i vzdělaní lidé, kterých si vážím, mají občas problém přijmout odlišnou sexualitu někoho jiného. A dokonce i svou vlastní. Je podle mě důležité jim dát najevo, že sexuální menšiny nestačí tolerovat, ale je třeba je respektovat.“

Titulní foto: youtube.com, zdroj: TZ

Onload

2 názory ke článku

05. 11. 2015 v 10:53Off-line LACOPEKY  (74/-/-)
výborně,zajímalo by mě zda bude vysílat i televize a kdy
05. 11. 2015 v 11:33Off-line ThomPrag  (45/180/76)
Nikdy jsem nepochopil, proč se na všech festivalech tak moc zdůrazňuje znělka. Když pak jdu na víc filmů a vidím ji už poněkolikáté, je to už dost nepříjemné.
Jinak letošní Mezipatra nabízí opět spoustu zajímavých filmů, myslím, že kdo chce, vybere si.
LACOPEKY: Tradičním partnerem je Česká televize, která vždy vysílá zpravodajské bloky z aktuálního ročníku. Na svém webu pak umožňuje ke shlédnutí některé krátké filmy z minulého ročníku s českými titulky.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload