Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Duhové rodiny ve stínu státu: První krok k odstranění diskriminace LGBT rodin

Před týdnem zaujal českou veřejnost verdikt prostějovského okresního soudu, který uznal za rodiče desetiletých dvojčat dva muže, kteří děti adoptovali v USA. Byl to spíše ojedinělý případ, kdy se otevřeně promluvilo o situaci LGBT rodin v ČR. Český stát dosud před rodinami gayů a leseb spíše zavírá oči, přestože na českých hřištích si už hraje více než tisícovka „duhových“ dětí.

Detailní vhled do dnešního LGBT rodičovství popisuje první studie věnovaná tomuto tématu – Duhové rodiny ve stínu státu socioložky Petry Kutálkové. Vydal ji spolek Prague Pride v rámci projektu Gay rights are human rights (Práva LGBT osob jsou lidskými právy).

LGBT rodičovství není snadná cesta. Matky a otcové musí na rozdíl od heterosexuálních párů řešit specifické starosti – např. nejen zda jim dítě vezmou do školky, ale také jak učitelky přijmou fakt, že dítě má dvě maminky nebo dva otce.

Autorka publikace vycházela při analyzování situace duhových rodin nejen z předchozích studií a dostupných statistik, ale také poctivě seděla na setkáních rodičovských skupin Prague Pride v uplynulém roce. Skupin se účastnili jak rodiče, tak páry, které děti teprve plánují. Peague Pride chystá další cyklus rodičovských skupin, který začne v lednu 2016.

Otázky, které se řešily na společných sezeních, se následně objevují i ve studii: Nebude dítě zmatené, když bude mít dva táty? Mám do rodného listu uvést jméno druhého biologického rodiče? A proč nejsou ve formuláři čtyři kolonky? Je lepší prasknout dítěti bublinu hned, nebo počkat na první homofobní útok? Studie se také vůbec poprvé dotýká tématu surogačního mateřství.

Duhové rodiny ve stínu státu jsou jedinečným přehledem všech aspektů rodinného života gayů a leseb v České republice – od různých cest k rodičovství přes coming out rodiny až po právní důsledky a řešení krizových situací. Není to rozhodně nudná stať. Text obsahuje spoustu zajímavých citací zachycených na rodičovských skupinách nebo při osobních rozhovorech.

Gayům a lesbám analýza nabízí kompletní přehled informací o dnešní situaci. Takže se budou moci skutečně informovaně rozhodnout, zda do rodičovství jít, či ne. Všechny zmíněné problémy a dilemata jsou popsány bez příkras, se všemi pro i proti. Zároveň příběhy citovaných respondentů a respondentek ukazují, že založit šťastnou rodinu není pro gaye a lesby nemožné. Duhové rodiny jsou už dávno realitou a není jich málo.

Analýza má ale posloužit i odborníkům a odbornicím v pomáhajících profesích, kteří často nejsou na realitu duhových rodin připraveni. Není nic horšího, než když si člověk, od něhož klient očekává porozumění a profesionální pomoc, neví rady. Materiál je cenným zdrojem informací i pro školy, úředníky a politiky.

Cílem projektu je otevřít debatu o homoparentálních rodinách na politické úrovni a dosáhnout zlepšení situace v ČR. Studie je první krok tím směrem. Bude z ní zpracován policy paper, který navrhne konkrétní úpravy občanského zákoníku.

Analýzu si můžete stáhnout zde.

Titulní foto: © Depositphotos.com/Kuzmafoto

Onload

1 názor ke článku

16. 12. 2015 v 08:30Off-line Trajda  (31/172/83)
Peague Pride? To je nova odniz Prague Pridu? A za jakym ucelem vznkla? xD
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload