Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Vezmu si oprané tričko, džíny a špinavé tenisky, ať nejsem buzna

„Nebudu se podmaňovat módě, vezmu si oprané tričko, džíny a špinavé tenisky, ať jsem vážný heterák! Ne buzna!“ Tuto větu jsem jednou zaslechl. Každý z nás se několikrát zajisté setkal s nejrůznějšími tvrzeními a názory, co se týče zevnějšku, vzhledu a toho, jak se reprezentujeme ostatním kolem nás.

Každý to alespoň jednou zažil. Společnost zahlédne něco extraordinárního, něco neobvyklého, často pro některé i společensky nepřijatelného. Často slýcháme: „Tak ten je jasnej.“ nebo „Podívej se na něho.“

Často si klademe otázku „proč“. Proč to říkají, jaký k tomu mají důvod, jsem opravdu takový, jak říkají? Jsem špatný? Zdá se, že odpovědět není snadné. Přitom je to tak jednoduché.

Někteří lidé tomu říkají seberealizace, jiní tomu říkají exprese, někteří vyjádření sebe sama. Najde se tu nesčetně mnoho mužů, kluků, studentů univerzit i středních škol, kterým velice záleží, jak se představují společnosti a svému okolí. Pro něj i sami pro sebe.

Pomocí módy

Je více než očividné, že se někteří lidé módy bojí. Protože je vystraší, jsou vyděšení, nebo protože se kvůli ní cítí špatně. Všichni ti lidé, kteří říkají „smysluplné věci“ o světě módy. Myslíme si, že to je obvykle proto, že se cítí odstrčení.

Jen protože se člověk velice rád odívá do značkového, kvalitního, a i přesto ne finančně nákladného oblečení, jak si ostatní myslí, namísto do nějakých základních kousků ze sekáče, tak to ještě neznamená, že je dotyčná osoba hloupá. Na módě je tu něco, co může okolí velice pobouřit.

Foto: © Depositphotos.com/wrangel

Ten velký pohled, se kterým se dnes koukáme na módu a módní průmysl jako takový, se zdá být pro některé nepochopitelný. Byly zde doby, kdy byli lidé módou pohoršeni ale zároveň i poníženi. Však móda je celosvětová! Každý módu uchopil jako něco jiného. Jako něco jedinečného, možnost. Způsob, avšak velice zvláštní, vyjádření své osobnosti. Ale také jako věc, která je fabrikována a tvořena jen proto, aby se jistá část populace „zabavila“.

Pro spoustu lidí je ale právě toto velice zajímavé. To, že móda je reflexe našich časů. Móda vám dokáže říci vše, co se děje ve světě, spolu se silným obrazem a vizí. Ale pravdou zůstává, že povědomí některých lidí o světě módy může být opravdu mylné. Není to jen o tom, aby každý vypadal perfektně. Aby každý nosil béžový trenčkot. Není to jen o oblečení.

Je to kultura

Tento průmysl reprezentuje a ilustruje spoustu různých směrů. Je to životní styl, zdraví, společenské problémy, umění, design. Je to odraz kultury. Je to odkaz. Doufáte, že průmysl, kterým tolik lidí bezmyšlenkovitě pohrdá, zanechá otázku, a nechá Vás přemýšlet. Proto přemýšlejme.

Jaký je asi náš svět? Gay „svět“? Svět módy? Co jsme zač? Velice disfunkční, šílená, ale také milující a přátelská část společnosti.

Odívejme se tedy. Mějme každý podivuhodný způsob vyjádření sám sebe. A proč? Všechno je móda. Ty jsi móda. My všichni jsme móda.

Titulní foto: © Depositphotos.com/bloodua

Jindřich Ziegelheim / další články autora ›
Autor článku studuje střední školu se zaměřením na módní design a módní průmysl. Je trochu naivní vizionář, beznadějně toužící po úspěchu ve všech stránkách života a chutí to někam dotáhnout.
Onload

13 názorů ke článku

23. 03. 2016 v 07:40Off-line IloveBoys  (25/-/-)
Máš pravdu. Osobnost určuje styl. Ale autor má pravdu taky. Neměl na mysli generalizovat ostatní z gay komunity, kteří nezapadají a vypadají jako heteráci. Měl namysli to, že nemusíme být buzny, abychom se mohly dobře oblékat. Ano, možná má hodně divnej a zvláštní pohled na svět. Ale má pravdu.
On nemluví o buznách, které ty popisuješ ve svém komentáři. Mluví globálně, všeobecně. Je asi jen na nás, jak si to převezmeme. Jako vykroucený buzny nebo jako lidi, pro které je móda vášeň, a nebo jako lidi, kteří žijí mimo tento svět.
23. 03. 2016 v 11:33Off-line Heteracek  (28/170/65)
Smutné je spíše to,že se dnes už lidé soudí a posuzují podle toho,co mají na sobě. Jako kdyby bylo naprosto jedno,jestli má na sobě oblečení ze sekáče, od vietnamců či předražené a kvalitní značkové hadry (které jsou mimochodem šity ve stejných továrnách v ČÍNĚ jako ty kousky přímo od vietnamců).
Posuzovat druhého na základě toho co nosí a jak se obléká je povrchní a primitivní. Takový člověk může být sice krásně,stylově oblečen do předražených značkových kousků,ale pro mě je to povahově a myšlením naprosto prázdný,nezajímavý a hloupý tvor.
Ne každý má to štěstí,že si může dovolit kupovat značkové oblečení a je rád,že si jednou za měsíc vyrazí do sekáče a nakoupí tam 3 tašky plné oblečení za ani ne 1000 KČ.
Souhlasím - 6   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
23. 03. 2016 v 12:57Off-line Mates_Adamekkk  (32/175/69)
Heteracek: Přesně !
23. 03. 2016 v 14:10Off-line Betonica  (39/191/93)
Boha! Autor si evidentne libuje v cizich slovech, ktera naduziva. Navic ale komicky, neb cesky ekvivalent pojmenuje v dalsi vete prave cizim slovem. Extraordinarni je totiz zvlastni/neobvykly, exprese je vyjadreni(se)... Netreba to psat dvakrat, staci jednou, ze.

A moda? Autor se mylne domniva, ze mode je vyjadreni stylu. Nikoli. Moda je siroce rozsireny styl. A styl je spolecensky prijata a uznana konvence, cehokoli.

Moda tedy nijak nesouvisi s vyjadrenim osobnosti, to je az masove rozsirena logicka chyba.
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
23. 03. 2016 v 15:27Off-line Misanek007  (24/-/-)
STEJNE PORAD ZUSTANETE JEN KUS MASA obalenyho v COOL HADRECH, nic vic
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 5  Nahlásit
23. 03. 2016 v 20:45Off-line Trajda  (31/172/83)
Muze mi, prosim, nekdo prozradit, co je to "trenčkot"?
23. 03. 2016 v 20:59Off-line Colombo  (102/192/90)
O víkendu jsem byl s přáteli v klubu Friends, někteří mladí a dokonce hezcí kluci byli tak příšerně oblečeni, že jim ta krása těla byla houby platná.
24. 03. 2016 v 12:26Off-line Neverici  (41/165/78)
trenčkot anebo v originálu trench coat je jednoduše baloňák - kabát z balonového hedvábí - proslavil ho třeba Colombo
24. 03. 2016 v 12:28Off-line Neverici  (41/165/78)
mne by spíš zajímalo kde se stala ta chyba že dospělý nosí kalhoty z gumou kolem kotníku jak děcka a proč spousta kluků čeká na vysokou vodu?
24. 03. 2016 v 12:31Off-line Misanek007  (24/-/-)
WTF vy jste strasni.. colombo i lidem diktoval v cem maji chodit obleceni.. proste komunismus
24. 03. 2016 v 14:41Off-line Filousek  (28/183/65)
Lidi lze rozdělovat na hodně skupin, podle výšky, šířky, oblékání, vzhledu, sex orientace atd., můžete ty kategorie i kombinovat, třeba oblékání a orientace zároveň, fantazii se meze u lidí nekladou. Já osobně je dělím pouze podle toho, jak se ke mne chovají, protože něco takového jako je oblečení je věc nepodstatná a móda je v dnešní době akorát továrna na pořádné prachy a skrze ikony diktuje lidem jak se oblékat a oni jako ovce poslouchají..tohle o vás móda říká. Myslím, že by každý měl nosit co vyhovuje jemu a ne ostatním...a udivuje mne, jak je většina článků taky postavena na netoleranci gayů a pak tu člověk čte něco takového jako gay svět, náš svět...jako by ten svět nebyl jen jeden a my jeho součástí, jako všechno ostatní...
Souhlasím - 7   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
08. 12. 2017 v 22:42Off-line Toy  (100/178/70)
souhlas ^
15. 03. 2021 v 09:24Off-line Mikaela  (49/176/60)
Když v dnešní době panuje chaoz a zmatek proč toho nevyužít .Street styl no proč ne já taky patřím mezi agrotechnické typy takže nikdo neví jestli su v pracovním nebo v civilu stačí jen dnes říct z celá aktualní větu "co si člověk neuděla sám tak nikdo. Dostse mě líbyl na gendru.cz u redakce i dnes.cz jeden klip kdy z obyčené LGBT zničeho nic byla jeptiška a je vymalované i když jak mohu jen podel tech článku jen kostatovat že je lepší netlačit na pilu
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload