Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Prague Pride: Útočník v Orlandu cíleně směřoval svůj útok na gay klub, protože nenáviděl gaye

Prague Pride, spolek, který bojuje proti diskriminaci gayů, leseb, transgender a bisexuálních osob, tímto vyjadřuje upřímnou soustrast pozůstalým po obětech sobotního otřesného masakru v americkém Orlandu.

Zapálením svíčky na pietní akci před US velvyslanectvím v Praze se zároveň přidáváme k lidem, komunitám a institucím po celém světě k vyjádření solidarity s orlandskou a americkou LGBT komunitou. Vyjadřujeme také znechucení z toho, že řada lidí, včetně zástupců českých médií, se snaží zakrýt fakt, že se jednalo o útok z nenávisti „HATE CRIME“ cílený na gaye, lesby, transgender a bisexuální osoby kvůli tomu, kým jsou a koho mají rádi. Ignorování tohoto faktu je pokračující skrytou homofobií, která se naší společností plíživě šíří.

O život přišlo 49 obětí fanatického extrémisty a další desítky lidí jsou těžce zraněni. Neexistují slova, která by popsala naši lítost a náš smutek a ano, i náš vztek. Dnes a denně přicházejí na světě gayové, lesby, bisexuální či transgender osoby o život, anebo jsou vystaveny jiným projevům nenávisti. Ale jen zřídkakdy se LGBT komunita jako celek stala objektem takto odporného, hromadného a cíleného útoku z nenávisti.

Útok je činem fanatika, stejně jako jsou činy evangelikálů v afrických zemích směřované proti LGBT komunitě nebo aktivity fanatiků v některých státech USA, jejichž důsledkem je přijímání zákonů flagrantně diskriminujících LGBT komunitu. Jediným cílem těchto extrémistů je šířit nenávist. Chtějí, abychom nebyli vidět, aby nebyl slyšet náš hlas… abychom nebyli.

„Každý, kdo odsuzuje otřesný homofobní čin v Orlandu, by se měl zamyslet nad tím, zda sám někdy svými výroky či chováním nevyjadřuje nebo nepodporuje homofobii. Třeba zpochybňováním schopnosti gayů a leseb vychovávat děti. Používáním zavádějících fotek u novinových článků. Nečinným přihlížením tomu, jak se někdo na ulici vysmívá gay páru držícímu se za ruce. Řečmi o tom, že proti homosexuálům nic nemám, ale neměli by se producírovat na veřejnosti,“ říká Kateřina Saparová, výkonná ředitelka festivalu Prague Pride.

Útočník Omar Mateen byl právě takovým produktem homofobie, pravděpodobně odmala slýchával, že být gay je špatné, a jak se ukazuje, možná s tím i sám bojoval. Nakonec zaútočil a nevybral si náhodný klub či veřejné prostranství s velkým počtem lidí. Svůj útok cíleně směřoval na gay klub, protože nenáviděl gaye. Jeho útok byl útokem na nás všechny, na celou LGBT komunitu, ale také na naše rodiny, přátele, hodnoty a společnost, v níž žijeme.

„Naší jedinou společnou odpovědí na všechny útoky od lidí, kteří se schovávají za jakoukoliv ideologií, musí být jediné: nenávist nezastaví naší hrdost. Proto jako každý rok, uspořádáme průvod hrdosti Prague Pride a stejně jako řada amerických gayů, leseb, bisexuálních a transgender osob vyzýváme všechny lidi, kteří chtějí vyjádřit mírovou cestou svůj odpor proti homofobii a útokům z nenávisti, aby se k nám 13. 8. 2016 od 13:00 připojili na Václavském náměstí a ukázali, že polibkem, objetím a držením se za ruce společnost nerozvracujeme ani nijak nepoškozujeme. A pokud nemůžete, ukažte gayům, lesbám, transgender a bisexuálním osobám ve svém okolí svoji podporu – teď to potřebujeme,“ dodává k útoku v Orlandu předseda spolku Prague Pride Czeslaw Walek, který v současné chvíli pobývá na Fulbrightově stipendiu v USA.

Islámský stát v Iráku a Sýrii ukamenoval dva homosexuály

Titulní foto: © Depositphotos.com/Digifuture

Onload

5 názorů ke článku

14. 06. 2016 v 20:27Off-line AnonymKralik  (28/189/132)
Nečetl jsem ten článek, protože to téma jde nějak mimo mě..

Ale někde jsem zaslechl, že ten útočník byl skrytě homosexuál či co, ale netuším, co je na tom pravdy..
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
15. 06. 2016 v 10:19Off-line Vlado2  (61/180/80)
V souvislosti s padesáti zavražděnými lidmi v Orlandu je namístě projevit lítost. Stejně jako v případě stovek a tisíců dalších každodenních obětí řádění fanatických mohamedánských vrahů na celé planetě.
V celém článku (tiskové zprávě), čítajícím přes 500 slov, mi však chybí jediné slůvko označující hlavního viníka - to nejpodstatnější: ISLÁM. Bez něj pláčeme na cizím hrobě.
Je hezké si při této příležitosti postěžovat, že jacísi evangelikáni kdesi v Africe se k homosexuálům nechovají zrovna košer. A „oslím můstkem“ označit všechny, kdo do posledního písmenka nesouhlasí s názory Kateřiny Saparové (resp. vedení Prague Pride), za odsouzeníhodné homofoby, úhlavní nepřátele LGBT a nepřímé podporovatele šílených vrahů všeho druhu. Samozřejmě nezaškodí i trocha reklamy na duhový pochod Prahou.
Každý má svůj pohled na věc. Ale využívat zrovna tuto událost k sebeprezentování a propagandě je obyčejný hyenismus.
Souhlasím - 7   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
15. 06. 2016 v 15:15Off-line Ent  (50/183/100)
No jo aby ze smutné události pár neziskovkových hlupáků neudělalo zas politikum a nepřihřívalo si na tom svou vlastni polívku. Nemluvě o přitroublé duhové "korektnosti" v jejímž jménu musíme zvýraznit a zdůraznit evangelikály. Nesmyslné zdůraznování adopcí a další ptákoviny.
Ale to podstatné tam nezaznělo, že byl muslim, že to udělal kvůli své víře a ani hláska jenž by odsuzovala islám a korán jenž tuto nenávist plodí a živý. Takže zbytečné a hloupé politické prohlášení pár neziskových bloudů.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
20. 06. 2016 v 19:10Off-line Comrade  (39/195/102)
Nepochopili jste, on to neudělal z nenávisti, ale ze zoufalství. Bylo to jenom o vztahu otce a syna, měl pocit, že ho zklamal. Obyčejný gay by zabil jenom sám sebe, on mu chtěl něco dokazovat i po smrti.
23. 06. 2016 v 12:39Off-line Zemi10  (35/170/58)
byl ne jenom skryte ale byl castecne gay ...byl hlavně i psychycky labilní
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload