Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Gay film: Pasolini

Poslední den velké osobnosti italské kultury a veřejného života, básníka, romanopisce, režiséra a herce Piera Paola Pasoliniho, jehož barbarské zavraždění 2. listopadu 1975 nebylo nikdy plně objasněno. Ve filmu „Pasolini“ Abela Ferrary, představeném na festivalu v Benátkách 2014, ztělesnil titulní postavu Willem Dafoe.

Na sklonku noci 2. listopadu 1975 byl v Ostii nalezen mrtev Pier Paolo Pasolini. Záhada smrti italského básníka, romanopisce, režiséra a herce, barbarsky zavražděného v jeho třiapadesáti letech, nikdy nebyla objasněna a postava muže, který za svého života přitahoval i dráždil svými názory na společnost a její budoucnost, nepřestává budit zájem filmařů. Jedním z nich je Abel Ferrara, který představil v roce 2014 na festivalu v Benátkách film Pasolini, v němž titulní postavu vytvořil Willem Dafoe.

Film sleduje poslední den Pasoliniho, jeho rozhovory s matkou a přáteli, až do chvíle, kdy se vydává se svou Alfou Romeo na okraj města hledat dobrodružství. Záznam všedního dne a rekonstrukce jeho vyvrcholení s úvahou o možném pozadí vraždy se prolínají s fantaskními vizemi, inspirovanými nedokončeným románem Petrolej, vydaným několik let po smrti osobnosti, za niž v italském veřejném životě a kultuře dodnes chybí náhrada.

Francie / Belgie / Itálie, 2014, 86 min, režie: Abel Ferrara, scénář: Maurizio Braucci, hrají: Willem Dafoe, Ninetto Davoli, Riccardo Scamarcio, Valerio Mastandrea, Adriana Asti, Maria de Medeiros

Promítání na MFF Karlovy Vary 2016

Sekce: Zvláštní uvedení
219 Sobota 2. 7. 22:30 Velký sál

Titulní foto: Film Europe

Autor článku je bývalý gay aktivista (Nadace Sokrates, SOHO v ČR, Gay iniciativa v ČR) a oficiální správce statistiky o registrovaném partnerství v České republice.
Onload

3 názory ke článku

27. 09. 2016 v 22:10Off-line Milafiala  (60/186/90)
A kde se dána filmy podívat???
18. 11. 2019 v 19:58Off-line Mishima  (70/178/78)
I když Dafoe hraje Pasoliniho skvěle a dobová atmosféra je autentická, přesto v závěru není jediný náznak toho, že by Pasoliniho auto, ve kterém odjíždí i se 17-letým Giuseppe Pelosim k ostijskému idroscalu, bylo sledováno někým dalším. Tak jak to, že se tam náhle objeví i 3 pachatelé vraždy ? Sám Pelosi po 20-ti letech říká veřejnosti něco jiného. Pasolini byl velmi nepohodlný mnoha lidem, zejména neofašistům. Jeho ztráta je nenahraditelná a dosud nikdo podobný se ve světové kinematografii neobjevil. Nebyl jen režisérem autorského filmu, ale i spisovatelem, básníkem, esejistou a to veskrze originálním.
11. 03. 2020 v 12:46On-line Frederic  (27/178/70)
... říká nevzdělaná nanicovatá nula akri o významném italském filmovém tvůrci, jakkoliv jeho díla patří mezi kontroverzní umění, hlavně v době svého vzniku.

co k dnešnímu dni světu předvedl akri, který je dnes zhruba ve věku slavného piera pasoliniho? čím akri "obohatil" náš svět?
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload