Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Film: Komorná

Třicátá léta, Korea pod nadvládou Japonska. Mladá kapsářka je najata, aby sloužila u bohaté paní, s úkolem přesvědčit ji ke sňatku s cílevědomým podvodníkem a obrat ji tak o její bohaté dědictví. Plán vychází do té doby, než mezi ženami vzplanou vášnivé city. Nový počin „Komorná“ vizionářského režiséra Old Boye soutěžil letos v Cannes o Zlatou palmu.

Dobové drama zasazené do třicátých let dvacátého století, během nichž Korea spadala pod koloniální nadvládu Japonska. Prohnaný podvodník vydávající se za japonského hraběte nastrčí do honosného sídla bohaté japonské paní Hideko korejskou kapsářku Sookee, která jí má sloužit jako služebná. Ta má postupně připravit půdu pro jeho plán vylákat paní domu z bezpečného zázemí sídla a mimo dosah jejího ochranitelského strýce, svést ji, a jen co ji prohlásí za šílenou, všechen její majetek zpeněžit.

Foto: Aerofilms

Ambiciózní podfuk však nepočítá s tím, že by mezi Sookee a Hideko mohla vzplát nečekaná vášeň. Snímek proslulého korejského režiséra se zakládá na románu Zlodějka Sarah Watersové, který byl zařazen do užšího výběru na Man Bookerovu cenu. Rafinovanost zápletky literární předlohy je zde doplněna o promyšlený, vtahující filmový styl a excelující herecké představitele ústřední trojice. V hlavních rolích se představí Kim Min-hee, Ha Jung-woo a Kim Tae-ri.

Park Chan-Wook o filmu Komorná

Jak to celé začalo

Bylo to stejné jako s Oldboyem. Producent Syd Lim narazil na původní námět, ukázal mi ho a zeptal se: „Co na to říkáš?“ Určitě to tak měli i ostatní čtenáři, ale když jsem si román četl já, konec první části mě naprosto překvapil. A nejen to, úplně jsem se zamiloval do autorčina barvitého stylu zaměřeného na detail. Tento příběh jsem si vybral právě proto, že jeho dvě ústřední postavy působily tak opravdově. Jedna má temnou minulost a druhá žije v zoufalé přítomnosti, ale obě vyzařují silný smysl pro individualitu a půvab.

O výpravě ve filmu

Sídlo, v němž se děj odehrává, představuje důležitý prostor. Hae-sook Kim na začátku říká: „Ani v Japonsku nenajdete dům, který kombinuje západní a japonský styl. Odráží to obdiv pana Kouzukiho k Japonsku a Anglii.“ Proto se filmové postavy musejí zout, když vstupují do prostor v japonském stylu, a když procházejí anglickým křídlem, musejí si je zase nazout. Osobnost domu hraje důležitou roli. Pokoj Hideko je v anglickém křídle, takže spí v posteli a žije život anglické dámy. Naopak pokoj komorné hned vedle je ve stylu japonském a Sookee zde žije v „oshiire“, jakési skříni na povlečení a pokrývky.

Nejdůležitějším prostorem, pokud jde o výpravu, je knihovna. Z vnějšku je navržená v tradičním japonském stylu, a vevnitř vypadá jako knihovna ve stylu západním. Uvnitř je také část s podložkami tatami, kterou při veřejném předčítání z knih předělají na japonskou zahradu s bílými oblázky, kameny a vodou. Japonské zahrady mají znázorňovat vnější svět v miniaturní podobě – hory a řeky, jezera a lesy – to, že Kouzuki takovou zahradu přemístil dovnitř, se podobá stvoření nového světa uvnitř jeho království.

Foto: Aerofilms

Foto: Aerofilms

Foto: Aerofilms

Foto: Aerofilms

Foto: Aerofilms

Foto: Aerofilms

Kamera

Filmové sídlo je rozlehlé a v tomto velkém, prázdném prostoru se pohybuje jen pár postav. Navíc je v první části řada scén z pohledu Sookee a v druhé části z pohledu Hideko. Mezitím dochází k jakési „hře pohledů,“ kdy se někdo dívá na někoho jiného, nebo ho naopak ignoruje, nebo jen tušíme pohled někoho jiného. Někdy to nejlépe vyjadřovaly detailní záběry obličeje, jindy byla nejefektivnější právě pohyblivá kamera.

Původně jsem vlastně chtěl tento film točit ve formátu 3D. Obvykle se tak dělají sci-fi nebo akční filmy, ale já jsem si říkal, že by mohlo být zajímavé použít tuto technologii pro takto klidné drama. 3D technologie by zdůraznila perspektivu jednotlivých postav mnohem silněji. Nakonec nám to nevyšlo s financemi, ale myslím, že pohyb kamery tento efekt do jisté míry nahrazuje.

Humor v Komorné

Humor v tomto filmu pramení z toho, že postavy skrývají svoji pravou identitu a z toho, že předstírají. V mnoha scénách skrývají své pocity a myslí si něco jiného, než říkají. I když publikum v sále nebude propukat v hlasitý smích, myslím, že si po celý film budou moct tento druh humoru vychutnávat.

Knižní předloha

Román Zlodějka vyšel poprvé v roce 2002 a ihned byl zařazen mezi kandidáty na ocenění Man Booker Prize i Orange Prize. Příběh odehrávající se ve viktoriánské Anglii byl zfilmován v produkci BBC v roce 2005 se Sally Hawkins a Elaine Cassidy v hlavních rolích a také zdramatizován a uveden na Shakespearovském festivalu v Oregonu. Zlodějka je třetím románem slavné autorky velšského původu Sarah Waters, která získala řadu ocenění, a v roce 2009 byla zvolena členkou Královské literární společnosti.

V českých kinech od 11. 08. 2016.

Agasshi, Jižní Korea, 2016, 145 min, historické drama, režie: Park Chan-wook, scénář: Park Chan-wook, Jung Seo-kyung, hrají: Kim Min-hee, Kim Tae-ri, Ha Jung-woo, Cho Jing-woo

Promítání na MFF Karlovy Vary 2016

Sekce: Horizonty
3P5 Neděle 3. 7. 22:00 Kinosál Pupp
6H4 Středa 6. 7. 19:30 Divadlo Husovka
935 Sobota 9. 7. 13:00 Kongresový sál

Titulní foto: Aerofilms

Autor článku je bývalý gay aktivista (Nadace Sokrates, SOHO v ČR, Gay iniciativa v ČR) a oficiální správce statistiky o registrovaném partnerství v České republice.
Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload